HC Energie Karlovy Vary

Duo energetiků nominováno na kemp reprezentačních gólmanů kategorií U18 a U20

Také na kempu reprezentačních gólmanů kategorie U18 a U20 nebudou chybět karlovarští mladíci. Pozvánku dostali již ostřílení reprezentační gólmani Adam Dybal v kategorii U20 a do kategorie U18 se posunul Adam Ebenstreit. Své umění předvedou stejně jako jejich mladší kolegové na stadionu pražské Hvězdy.

Kemp proběhne od 23. do 25. června. V Praze se sejde osmnáct mladých gólmanů z celé republiky. Během víkendu budou získávat zkušenosti od trenérského týmu ve složení Petr Přikryl, Vladimír Dohnal, Marek Schwarz, Filip Šindelář, Václav Fürbacher, Lukáš Mensator, Martin Falter, Michal Neuvirth a Ondřej Pavelec.

Pro Adama Dybala půjde o premiérový kemp v kategorii U20. „Na kemp se těším, jako na každý reprezentační sraz,“ usmívá se Adam a dodává. „Být ve dvacítkách je zase něco nového, takže uvidím jaké to bude. Setkám se s novými trenéry a spoluhráči, ale potkám se také s kamarády, co se mnou byli v osmnáctkách.“ Na poznámku, že si zpestří letní přípravu, reaguje talentovaný gólman s úsměvem. „No je to na ledě, takže aspoň že tak. Bude fajn si zase stoupnout do branky.“

Brankář karlovarské juniorky má za sebou, stejně jako celý tým, úspěšnou sezonu. Adam se blýskl ve všech důležitých brankářských statistikách a ne nadarmo byl označován jako fantom extraligy. Úspěšnost vytáhl na 94,16 %. V průměru inkasoval 1,85 branky na zápas a zapsal si osm čistých kont. Ve všech těchto statistikách skončil Adam na prvním místě v soutěži. Ze čtyřiceti čtyř zápasů, které za juniorku Energie v sezoně odchytal, bylo dvacet devět vítězných. Za skvělými výsledky šikovný gólman vidí mimo jiné také práci celého týmu.

Adam se aktuálně připravuje na novou sezonu s áčkem Energie. „Máme nového kondičního trenéra Martina Iterského, který tomu rozumí a já mu věřím. Tréninky připravuje profesionálně. Hodně mi to dává nejen fyzicky, ale i ve formě informací, protože nám vysvětluje proč to máme cvičit a proč nám něco nejde.“

Již 28. a 29. června proběhne draft. Experti NHL karlovarského mladíka ohodnotili jako 10. nejlepšího evropského gólmana. Takže otázka ohledně draftu nemohla samozřejmě chybět. „Vím, kdy to je,“ usmívá se Adam a pokračuje. „Budu určitě koukat a uvidíme, jestli si mě někdo vybere. Nijak se tím nestresuji, ale bylo by to fajn.“

Adam Ebenstreit je v těchto dnech na skoro týdenním týmovém kempu reprezentační osmnáctky v Kravařích. Tam tým pod vedením nového trenéra Davida Čermáka zahájil přípravu na prestižní Hlinka Gretzky Cup. „Všechno je zatím v pohodě. Poznáváme se s novými trenéry, se kterými jsme si sedli. Je to vlastně takový seznamovací kemp, což si myslím že je dobré a jsem rád, že jsem tady a moc se mi tu líbí.“ Usmívá se Adam Ebenstreit, který poskytl rozhovor přímo z kempu. Poznámka, že se mu hlavně líbí, když může být zase na ledě ho rozesmála. „To určitě. Chvíli trvalo než jsem se do toho zase dostal, protože dva měsíce jsem nebyl pořádně na ledě.“

V osmnáctce je Adam nováčkem. Jeho poslední akcí v dresu reprezentační sedmnáctky byl v závěru sezony Turnaj pěti v Plzni, kde čeští mladíci skončili třetí za Finskem a Švédskem.

Právě z důvodu účasti na týmovém reprezentačním kempu se karlovarský gólman k ostatním nominovaným mladíkům připojí až v sobotu. „Tyto kempy bývaly většinou v červenci, teď je to vlastně nově v červnu. Určitě se do Prahy těším. Je to specializovaný kemp, pracuje se tam na detailech a jsou tam nejlepší trenéři z celé republiky, takže se určitě moc těším. Je to velmi dobrá věc na začátek reprezentační sezony. Trénují nás vlastně gólmani, kteří tu cestu také zažili. Dokáží nás motivovat a předat zkušenosti.“ Vyhlíží další kemp Adam, který do Prahy pojede rovnou z Kravař.

Adamovi se daří také na klubové scéně. V předchozí sezoně s týmem dorostu Energie došel do čtvrtfinále. S úspěšností 93,21 % skončil na čtvrtém místě v extralize. Z dvaceti jedna zápasů, ve kterých mladičký gólman stál v brance, vyšel jeho tým sedmnáctkrát vítězně. Adam si vychytal dvě čistá konta v extralize dorostu a jedno v extralize juniorů. V té odehrál devět zápasů.

Dalšími gólmany, kteří se připojí až v sobotu, kvůli soustředění s reprezentační osmnáctkou, jsou třinecký Jakub Milota, Břetislav Vystrčil z Mladé Boleslavi a plzeňský Matyáš Mařík. S Jakubem Milotou se Adam zná dlouho a jsou velcí přátelé. Ostatně i setkání s kamarády je příjemný bonus účasti na těchto kempech. „To je pravda, těšil jsem se na kamarády,“ usmívá se Adam a dodává. „Na pokoji jsem s Kubou Milotou. Těšil jsem se na něj a jsem rád, že je tu také.“ Zajímavostí je, že oba mladí gólmani si v minulé sezoně vychytali své první čisté konto v extralize juniorů ve stejný den. Jako první to zjistil Jakub, který to po zápase volal Adamovi.

Stejně jako v mladších kategoriích je i v osmnáctkách a dvacítkách hodně velmi kvalitních gólmanů, jejichž jména jsou v mládežnickém hokeji známá. Vybojovat si účast na reprezentačních turnajích v příští sezoně tedy nebude rozhodně snadné, ale i když ne všichni uspějí, tak zážitky a přátelství, které na kempech získají, jim vydrží na celý život.

Nominace na brankářský kemp

U18 (účast od pátku):

Samuel Kowalczyk, Marek Uherek (oba Zlín), Ondřej Matoušek, Jan Ondráček (oba Kometa Brno), Šimon Vedral (Sparta Praha), Lukáš Vilém (Vítkovice).

U18 (účast od soboty):

Jakub Milota (Třinec), Adam Ebenstreit (Karlovy Vary), Břetislav Vystrčil (Mladá Boleslav), Matyáš Mařík (Plzeň).

U20:

Tomáš Volevecký (Slavia Praha), Jan Kasal (Hradec Králové), Jan Kavan (Kometa Brno), Adam Dybal (Karlovy Vary), Vojtěch Hambálek (Liberec), Lukáš Matěcha (Pardubice), David Hora (Mladá Boleslav), Michael Schnattinger (Kamloops, WHL).