HC Energie Karlovy Vary

Dybal napodobí Kočího. S novou smlouvou ve Varech míří do zámoří

Osmnáctiletý brankář Adam Dybal bude v následující sezoně rozvíjet svůj talent v zámoří. Mládežnický reprezentant oblékne dres týmu Aberdeen Wings, který hraje juniorskou soutěž North American Hockey League. Stejně jako další talent Energie Matteo Kočí ale před svým odchodem podepsal s naším klubem nový dvouletý kontrakt, na jehož základě by se měl později do Karlových Varů vrátit.

„Adam Dybal byl v sezóně 2022/23 dle statistik jednoznačně nejúspěšnějším brankářem celé extraligy juniorů. Svou skvělou konstantní výkonností výrazně přispěl k velmi dobrým výsledkům naší juniorky v uplynulých dvou sezónách. A vzhledem k tomu, že má před sebou ještě dva regulérní juniorské roky, rozhodli jsme se podpořit Adamův zájem o přechod do severoamerického juniorského hokeje. Zároveň věříme, že mu tato zkušenost může významně pomoci na jeho cestě do dospělého profesionálního hokeje,“ uvádí na adresu mladého brankáře Jiří Ryžuk, šéftrenér mládeže HC Energie.

Dybal si přesunem za oceán splní jeden ze svých snů, a to zahrát si hokej v zámoří. Rád by se ale přiblížil i cílům dalším.

„Moc se na to angažmá těším. Absolvoval jsem hovor s týmem a bylo vidět, že o mě mají zájem, což mě uklidnilo. Jsem rád, že to takto vyšlo a mohu jít do týmu, který je dobře postavený mezi univerzitami a USHL týmy a že bych se mohl posunout nahoru," říká Dybal.

Dybal ještě před svým přesunem do Aberdeenu podepsal s Energií nový dvouletý kontrakt. Ten se nyní přerušuje, pokud by se však mladý gólman ze zámoří vracel, bude jeho kariéra dál pokračovat v Karlových Varech.

Adam Dybal se stal hráčem Energie před sezonou 2021-22. Během dvou let se stal jedním z nejlepších brankářů juniorské extraligy, v uplynulém ročníku si odbyl v dresu Sokolova premiéru v Chance lize.

Ještě předtím, v létě roku 2021, nastoupil ve věku 15 let, 11 měsíců a 8 dní jako nejmladší gólman za A-tým Energie, když předvedl povedený výkon v přípravném derby proti Baníku.

Dybal patří také k pravidelným mládežnickým reprezentantům, prošel výběry do 17 i 18 let. S reprezentační osmnáctkou se letos na jaře zúčastnil také světového šampionátu.