HC Energie Karlovy Vary

Energie míří do Hradce. Vyloupí ho i podruhé?

Nový rok začala Energie parádně, když v neúplné sestavě zvítězila na horkém litvínovském ledě. Jedna vlaštovka ale sezónu nedělá. Nabitý extraligový program pokračuje a svěřence trenéra Bruka čeká už v pátek další těžký duel. Od 18:00 se představí na ledě Mountfieldu HK. V letošní sezóně se tam již jednou podařilo Energii zvítězit. Zopakuje to?
Kde utkání sledovat:
Online přenos
Stream: O2 TV Sport

O soupeři

Hradecký Mountfield měl na konci minulého roku krizi, když prohrál čtyři zápasy v řadě. Vstup do roku 2024 mu ale vyšel na výbornou. Ve středu porazil na svém ledě Kladno 4:2. Stále se tak drží v klidném středu tabulky. Daří se jim v domácím prostředí, ale body pravidelně vozí také z venku. Trenér Martinec se může spolehnout na své speciální týmy. Jak hradecká přesilovka, tak i oslabení totiž patří k top 5 v rámci celé soutěže.

Produktivitě Hradce vládne slovenský šikula Oliver Okuliar (16+11), jenž je zároveň nejlepším střelcem Hradce. Následují, možná trochu překvapivě, dva obránci. Jeremie Blain (4+18) s Tomášem Pavelkou (6+11). Mezi třemi tyčemi nastupuje po skončení Bartošáka jako jednička Jan Lukáš. Formu z minulé sezóny však zatím marně hledá. Jeho úspěšnost zákroků činí 90,44%.

Do pátečního duelu proti Energii by již měl zasáhnout i klíčový obránce Bohumil Jank, který si již odpykal pětizápasový disciplinární trest za faul na brněnského Holíka.

Z kabiny Energie

Energetici měli závěr roku 2023 ve vlnách. Po výhrách nad Kometou a Plzní následovaly prohry s Mladou Boleslaví a Libercem. Zejména domácí ztráta s Tygry musí svěřence trenéra Davida Bruka hodně mrzet. Karlovaráci po polovině utkání vedli 2:0 a měli řadu dalších šancí, soupeře přehrávali. Jenže hosté dokázali duel otočit a v KV Areně zvítězit. Chuť si ale spravili ve středečním podkrušnohorském derby. Na druhý pokus se jim podařilo v Litvínově zvítězit. Rozhodla opět vydařená první třetina, kterou energetici ovládli poměrem 3:1. Ve druhém dějství skvěle ubránili tlak Vervy, aby mohli v závěrečné dvacetiminutovce navýšit své vedení na konečných 6:1. Jedinou kaňkou bylo zranění Dávida Grígera, jenž duel nedohrál. Nezbývá než doufat, že bude nejproduktivnější hráč v pořádku a nedoplní již takto početnou marodku.

„Čeká nás utkání se soupeřem, který dobře bruslí a hraje hodně pospolu. Preferuje forček, preferuje tendenci herní rychlosti ve svém konceptu. My jsme povzbuzeni vítězstvím v Litvínově. Bohužel, sestavu nám komplikuje množství absencí. Start několika hráčů je s velkým otazníkem. Přesto věříme, že navážeme na zlepšující se herní projev, kterým se po repre pauze prezentujeme,“ říká o nejbližším utkání Václav Eismann.

Po vypršení dvouzápasového distancu naskočil v Litvínově reprezentační útočník Ondřej Beránek a vedl si skvěle. Vstřelil dvě branky a významně se podílel na vítězství svého mužstva. Hvězdou derby byl ale jeho spoluhráč z útoku Vít Jiskra, který zaznamenal celkem 4 kanadské body a prožil svůj doposud nejvydařenější zápas extraligové kariéry.

Nadále ale trenérskému štábu chybí zranění beci Dlapa, Havlín a Mikyska, stejně jako útočník Lukas Zetterberg. V Litvínově navíc z důvodu nemoci nehráli ani Iikka Kangasniemi s Dominikem Frodlem.

Související články