HC Energie Karlovy Vary

Generálka ve znamení derby, Energie završí přípravu se Sokolovem

Poslední zkouška před ostrou sezonou prověří energetiky v podobě lokálního derby, do karlovarské arény přicestuje sokolovský Baník. Klub úzce propojený s Energií již několikátým rokem obsazuje ta nejvyšší patra tabulky 2. ligy a bude si chtít připsat velice cenný skalp extraligového soupeře. Poslední přípravné utkání startuje ve čtvrtek v 17:30. Přijďte nás podpořit!
Kde sledovat: Online přenos | Insta stories

O soupeři:

Baník a Energie k sobě mají blízko nejen z hlediska geografického, ale i sportovního, stačí se podívat na sokolovskou soupisku. Tu totiž z dobrých dvou třetin tvoří hráči, kteří měli, nebo stále mají, co do činění s karlovarským hokejem. Na trenérskou lavičku Baníku se navíc po angažmá v Liberci postavil Karel Mlejnek, který dlouhé roky vedl mládež a následně i A-tým právě v Karlových Varech.

Hosté budou spoléhat zejména na trojlístek Matěj Zadražil, David Hruška a Vojtěch Šik. Matěj Zadražil je jednou z největších hvězd z doby působení karlovarské juniorky v MHL a nyní obléká černožlutý sokolovský dres už druhým rokem. Loni strávil v Baníku něco přes půl sezony, přesto však díky 36 bodům ve 24 utkáních obsadil hned třetí místo v tabulce bodování týmu. A ve svých skvělých výkonech pokračuje i v přípravě na sezonu 18/19, v osmi utkáních si připsal devět bodů a je nejproduktivnějším baníkovcem přípravy.

Nejzkušenějším mužem sokolovské sestavy je někdejší energetik David Hruška, který ale na ledě nedává absolutně znát, že dort k jeho 40. narozeninám už dávno není mezi námi. Se šesti góly je o parník nejlepším střelcem Sokolova v přípravě a nejvyšší počet přesných tref svého týmu zaznamenal i v loňské ligové soutěži, tehdy jich bylo úctyhodných 24 během 29 utkání. Z obrany pak všemu velí Vojtěch Šik, další z produktů karlovarského mládežnického programu. Kromě vůdčích schopností disponuje vytáhlý bek i hokejovými kvalitami, v loňské sezoně byl nejproduktivnějším zadákem Sokolova a stejný primát mu patří i v dosavadní přípravě.

Mezi třemi tyčemi pak Baník disponuje velice vyrovnanou gólmanskou dvojicí David Fečo a Petr Hruška, další jména v minulosti spjatá i s Energií. Oba brankáři předvádí slušné výkony na až překvapivě podobné úrovní, vždyť loni je od sebe ve statistikách dělilo jen něco přes desetinu inkasovaného gólu na zápas ve prospěch Hrušky. A i v přípravě na nadcházející sezonu dostávají oba maskovaní muži takřka stejný prostor, v Sokolově nyní navíc trénuje i karlovarský junior Jakub Kašpar.

S dosavadním průběhem přípravy mohou být v Sokolově nadmíru spokojeni. Z osmi zápasů zaznamenal Baník hned šest výher, z toho porazil i prvoligové celky z Kadaně a Litoměřic, Energie však bude pro baníkovce doposud nejtěžší soupeř. V její prospěch také hraje aktuálně poslední vzájemný souboj mezi těmito celky den před loňským Silvestrem, kdy v rámci charitativního utkání Karlovarští uštědřili svému sokovi poněkud nepříjemný políček v podobě porážky 9:3. Jenže tentokrát už to tak kamarádské nebude. Dostojí energetici očekáváním a uzavřou svou přípravu výhrou, nebo se Sokolov vzepře Goliášovi a trefí mu puk rovnou mezi oči? To se dozvíte už ve čtvrtek v půl šesté večer.

Z karlovarského tábora:

„Na závěr přípravy jsme zvolili utkání s partnerským klubem, se kterým také úzce spolupracujeme. Máme v Sokolově několik našich hráčů, kteří by nebyli v sezoně v Energii tolik vytěžovaní, ale v Baníku můžou dostat potřebný prostor,” vysvětluje asistent trenéra Tomáš Mariška. „Sokolov má kvalitní tým a je velice dobře vedený panem trenérem Mlejnkem. Myslím si, že to bude pro oba celky velice zajímavé utkání na závěr přípravy.”

”Jsme ve finální fázi přípravy, kdy ladíme formu na ostrý start extraligové sezony, takže my nebudeme koukat na soupeře, ale budeme chtít od hráčů, aby se plně soustředili na hru ve vysokém vytížení a tempu. Diváci znovu uvidí atraktivní a otevřený hokej s tím, že chceme, aby se tam objevovaly i požadované prvky naší defenzívy,” láká Tomáš Mariška na závěr.

Vrací se Beránek, Bednáře čeká premiéra

Karlovým Varům však v poslední době přibylo pár hráčů na marodku a to se logicky musí promítnout i do výběru hráčů. „Sestavu jsme samozřejmě chtěli směřovat co nejvíce k prvnímu extraligovému utkání, ale pořád nás trápí zdravotní komplikace některých hráčů, takže proti Sokolovu budou zhruba tři až čtyři místa jiná oproti složení, v jakém bychom chtěli hrát v Olomouci. Ale nastoupíme v nejsilnější možné sestavě,” ujišťuje nejmladší člen trenérské trojice.

Do té by se měl po zranění vrátit útočník Ondřej Beránek, premiéra v dospělém hokeji naopak čeká na šestnáctiletého brankáře Jana Bednáře. „Honza Bednář se s námi zapojil do přípravy po velmi úspěšném působení v reprezentaci. Po turnaji na Slovensku, který se mu vydařil, tak za tu jeho práci a výkony, které předváděl, tak bychom mu rádi dali určitou část toho utkání. Počítáme s tím, že by se protočil s Tomášem Závorkou v průběhu zápasu,“ uzavírá sedmatřicetiletý kouč.

Související články