HC Energie Karlovy Vary

Hlasujte pro hráče měsíce ledna: Gríger, Balán nebo Bednář?

Přinášíme vám novou rubriku, ve které můžete z výběru tří zvolených hráčů vybrat toho nejlepšího za uplynulý měsíc. O ocenění za měsíc leden bude usilovat slovenský útočník Dávid Gríger, forvard Stanislav Balán nebo brankář Jan Bednář? Čí výkon byl podle vás nejlepší? Hlasujte na našem facebooku, vítěze ankety pak vyzpovídáme v online rozhovoru, kde zodpoví třeba i vaši otázku!

Pro Energii nebyl vstup do nového kalendářního roku bohatý na body. Z deseti klání vytěžili svěřenci trenérů Pešouta a Marišky jen sedm bodů, v tabulce jim tak patřilo dvanácté místo s pětačtyřiceti body. Z vítězství se Západočeši radovali dvakrát - v prodloužení přemohli Dynamo 3:2, doma pak vynulovali Olomouc 2:0. Výsledky si vyžádaly i mírné pohyby v kádru, do lázeňského města přišel útočník Jakub Černý, po výměně s Mladou Boleslaví pak i Vladimír Eminger. Léčivé prameny za města automobilů vyměnil Sabahudin Kovačevič, jenž byl součásti zmíněné výměny s Bruslaři. Velký extraligový debut si pak během ledna odbyl teprve šestnáctiletý gólman Jan Bednář. Takový byl karlovarský leden.

Dávid Gríger

Od slovenského forvarda se očekává, že bude jedním z ofenzivních tahounů týmu. A zdá se, že Gríger tuto roli naplňuje, po přesunu na centr první formace k Jakubu Flekovi a Tomáši Rachůnkovi se vytáhl až na druhého nejproduktivnějšího energetika a druhého nejlepšího střelce týmu. Nadále pokračoval i ve velmi spolehlivých výkonech v kruhu pro vhazování, kde se jeho čísla aktuálně rovnají 59,64 %, což ho řadí k elitě celé soutěže.

STATISTIKY - LEDEN
DávidGríger
útočník
G 4
A 3
+/- -1
TM 6

V lednu byl čtyřiadvacetiletý šikula vůbec nejproduktivnějším hráčem Pešoutova výběru, když v deseti utkáních pálil přesně čtyřikrát a na dalších třech brankách se podílel asistencí. Přesto stále uniká pozornosti slovenského národního týmu.

Dost možná nejdůležitější trefu, potažmo rovnou dvě zaznamenal v 38. kola na ledě Pardubic. Vzhledem k postavení týmů v tabulce usilovali Západočeši o navýšení náskoku na Dynamo. Gríger nejprve v 51. minutě vyrovnal na 2:2 a následně v prodloužení vystřelil Energii bonusový bod.

Jan Bednář

Odehrál v lednu pouhé dva zápasy, ale v obou podal na svůj věk skvělý výkon. Brankář Jan Bednář debutoval v nejvyšší soutěži na ledě superfavorita z Třince a ve věku pouhých šestnácti let se stal třetím nejmladším extraligovým brankářem historie.

STATISTIKY - LEDEN
JanBednář
brankář
Z 2
MIN 123
Z 70
ÚSP. 89,74

Premiéra na ledě Třince byla přitom okořeněna zajímavým příběhem. Šestnáctiletý gólman ještě v sobotu vychytal výhru pro karlovarské juniory v Olomouci, aby se po návratu do Karlových Varů rychle otočil zpět, na východ republiky cestoval Pendolinem, ve kterém navíc při nakládání bagáže uvízl jeho otec. A samotný výkon? V úterý 15. ledna při své premiéře předvedl několik parádních zákroků, chytil 27 střeleckých pokusů Třince a byl vyhlášen hvězdou zápasu. Energetici i díky jeho výkonu odvezli z Třince cenný bod.

Neméně dobře si vedl Bednář i při dalším startu proti Plzni. Západočeské derby sice karlovarští hokejisté nezvládli a padli 1:5, mladíček v brance Energie ale chytil dalších 43 střel! Svou rozehrávkou navíc pomohl k jedinému gólu Karlových Varů v utkání, který vstřelil Tomáš Mikúš.

Stanislav Balán

Stanislav Balán nezačal sezonu příliš ideálně, když se herně trápil i nedařilo se mu sbírat tolik bodů. Před začátkem nového roku nasbíral rodák z Hodonína šest kanadských bodů ve 29 duelech. V lednu se zlepšil a zatím to vypadá, že zlepšený herní projev si přenesl i do února.

STATISTIKY - LEDEN
StanislavBalán
útočník
G 2
A 1
+/- -3
TM 14

První kanadský bod si do statistik zapsal ve 35. kole ve Vítkovicích, kdy svým zásahem přerušil sérii patnácti zápasů bez gólu. Další důležitou branku si schoval na domácí bitvu s Olomoucí, kdy se podílel na výhře 2:0.

Shrnuto, podtrženo, na čtyři kanadské body, na dva góly a jednu asistenci potřeboval útočník s číslem 72 na zádech deset klání. Jak budou jeho čísla vypadat v únoru?