HC Energie Karlovy Vary

Jsem hrdý, na to co kluci za ty dva roky dokázali, říká trenér sedmáků Ondřej Leština

Základní část už je minulostí i pro karlovarské sedmáky. Ti se s pro ně novým formátem poprali výborně a do nadstavby postoupili z prvního místa. Z osmnácti zápasů prohráli pouze tři. Nyní je čeká nejnáročnější část soutěže a to nadstavba, kde se utkají s nejlepšími týmy Karlovarské a Ústecké skupiny. Níže vám přinášíme zhodnocení základní části nejen řečí čísel, ale hlavně z pohledu trenéra Ondřeje Leštiny, který tým vede od šesté třídy.

První částí soutěže sedmáky provedli Ondřej Leština a Josef Šlár. Trénink brankářů měl na starosti Pavel Kněžický. Sedmáci startovali ve skupině Karlovarská společně s týmy Baník Sokolov, Stadion Cheb, Čerti Ostrov, Rebel město Nejdek, HC Tachov a HC Mariánské Lázně. V Lize starších žáků B si mladí hokejisté poprvé vyzkoušeli formát, kdy je soutěž rozdělena na základní část a nadstavbu. A popasovali se s tím výborně, což ostatně potvrzuje i jejich trenér Ondřej Leština. „Kluci nám dělají radost, makají, a jak jsem říkal na začátku sezony, tak si opravdu vzali za své cestu, že nic není zadarmo a nyní to nese ovoce. Základní část byla z mého pohledu velice náročná. Rozhodla fyzická připravenost. My jsme skončili první, ale to je velice zavádějící. Byla to náročná sezona, která však ještě nekončí, protože teď máme před sebou nadstavbu.“

Liga starších žáků B je dvou ročníkovou soutěží a v letošní sezoně je určena pro hráče ročníků 2010 a 2011. V utkáních mohlo za splnění daných podmínek nastoupit až pět hráčů ročníku 2012. „My hrajeme hlavně s klukama ročníku 2011 a máme dva klučiny ročníku 2010. Většina týmů to má naopak, takže tam má více méně starší hráče. Když jsme měli šest, sedm utkání do konce základní části, tak jsme byli před rozhodnutím, jestli si říct o někoho staršího, kdo by třeba byl velice rozdílový hráč. Nakonec jsme ale usoudili, že jestli to tým má vybojovat a jít do nadstavby, tedy do skupiny vítězů, tak to udělá ten tým, který se na to celý rok připravoval. Takže jsme si nevzali žádnou pomoc a kluci si to odehráli sami. A to bylo extrémně klíčové. Kluci bojují jeden za druhého. Jdou do bloku, jdou do předbrankového prostoru. Bekčekují na sebe a tam se prostě vytvořilo to pouto, chemie a týmovost. To je prostě druhá rodina,“ usmívá se Ondřej Leština.

Základní část Ligy starších žáků B čítala osmnáct zápasů a energetici zvítězili v patnácti z nich. Zajímavé je, že sedmáci všechny své zápasy rozhodli v základní hrací době. Svým soupeřům vstřelili 146 gólů, což je řadí v této statistice na druhé místo skupiny. Nejvíce gólů má na kontě tým Čerti Ostrov, který skončil na druhém místě se ziskem dvaceti osmi bodů. Na třetím místě se stejným počtem bodů, ale horší gólovou bilancí skončili sedmáci Tachova. Právě tito dva soupeři energetiky jako jediní porazili.

Jak to v závěru základní části vypadalo popisuje Ondřej Leština. „Vlastně se to lámalo až teď na konci, kdy jsme měli tři nedohraná utkání. Vyšlo to tak, že jsme po novém roce hráli čtyři utkání v šesti dnech. My jsme měli čtrnáct dní pauzu, protože kluci, jak říkám, jsou stále děti, a tak jsme chtěli, aby byli prostě na Vánoce doma. Každopádně čtrnáct dní měli kluci odpočinek. Začínali jsme s Ostrovem, pak jsme jeli do Nejdku a potom jsme hráli s Chebem, kdy se mohlo stát i to, že by nás Cheb přeskočil. V té době měl totiž Cheb devatenáct bodů a my dvacet dva. Kdyby Cheb všechno do konce základní části vyhrál, tak se mohlo stát, že bychom nepostoupili. Po novém roce se každý z těch týmů vrátil v nějaké formě, a Cheb hrál velice dobře. V tom posledním vzájemném utkání jsme prohrávali 0:2 a otočili jsme to postupnou prací na 3:2.“

„A to jsou právě ty momenty, které nedokážete natrénovat a jsou pro kluky neuvěřitelně přínosné. Tým to zvládnul a řekl bych, že když si vezmu tu týmovou kulturu a i to uspořádání, tak v tuto chvíli se kluci dostali ve svém žebříčku životním i sportovním na nový stupeň. Tím pádem si nesli tu vítěznou vlnu a také to nastavení v hlavě až do konce základní části, kdy už jsme potom vlastně neprohráli a skončili jsme na prvním místě,“ chválí kouč sedmáků své svěřence.

Liga starších žáků B skupina 9 - Karlovarská

1. HC Energie Karlovy Vary 30 bodů 146:45
2. HC Čerti Ostrov 28 bodů 162:80
3. HC Tachov 28 bodů 123:76
4. HC Stadion Cheb devatenáct bodů 69:72
5. HC Baník Sokolov 9 bodů 79:122
6. HC Mariánské Lázně 5 bodů 69:147
7. HC Rebel Město Nejdek 5 bodů 45:151

Nejproduktivnějším hráčem energetiků a zároveň třetím nejproduktivnějším hráčem skupiny je v základní části útočník Mikuláš Gregor, který v osmnácti zápasech nasbíral 56 bodů (32+24). Druhé místo patří Jakubovi Veselému, kterému osmnáct zápasů vyneslo 30 bodů (15+15). Dvanáct zápasu obránci Josefu Šlárovi vyneslo 27 bodů (9+18). Po 24 bodech si nasbírali obránce Max Kalčík (8+16) a útočník Lukáš Hoško (10+24), který odehrál šestnáct zápasů.

Sedmáky nyní čeká vrchol sezony, a to je nadstavba. V ní se utkají s nejlepšími týmy skupin Karlovarská a Ústecká. „My jsme měli předsezonní cíl, že chceme, aby kluci měli možnost mít ta co nejkvalitnější možná utkání. Což znamenalo dostat se do top trojky v naší skupině a postoupit tak do nadstavby. Nám se podařilo i vyhrát a teď chceme odevzdat co nejlepší možný výkon v každém utkání. Znovu se v těchto klíčových momentech ukáží lídři v týmu. I když si víceméně všichni kluci našli svoji roli v týmu, tak to bude opět nová zkušenost. Kluci budou mít nové zážitky a čekají je nové situace, jako třeba poprat se s nervozitou,“ vyhlíží nadcházející nadstavbové boje Ondřej Leština.

Energetici se v nadstavbové skupině potkají se svými jedinými přemožiteli ze základní části a to s týmy Čerti Ostrov a Tachov. K nim přibudou ještě chomutovští Piráti, Tygři Klášterec nad Ohří a sedmáci Litvínova. A co k nadstavbovým duelům říká kouč sedmáků? „Před námi je nová výzva a já jsem velice zvědavý na to, jak to náš tým v nadstavbě zvládne. Těch deset utkání je pro kluky úplně senzačních, protože tak jako byla vyrovnaná utkání s těmi prvními čtyřmi týmy v základní části, tak budou teď vyrovnaná všechna a budou velice náročná. Z týmu nyní úplně cítím to, jak se kluci nemohou dočkat. A opravdu jsem zvědavý, jak se s tím popereme. Věřím, že kluci jsou nastavení. Začínáme v Chomutově a bude to náš první test.“