HC Energie Karlovy Vary

Jsem rád za výhru před fanoušky, těší se Novotný. Jak vidí nové pravidlo lichoběžníku?

V souboji s pražskou Spartou měl důležitou roli také Filip Novotný. Díky němu tak mohli energetici do druhé poloviny přípravy vstoupit po klopýtnutích s Hradcem a Kladnem výhrou 3:1. Kromě ohledu za tímto utkáním přidal karlovarský brankář pohled na nově zavedené pravidlo o lichoběžníku za brankou.

Filipe, gratuluji k dnešnímu výkonu, jak byste zápas shrnul?
Utkání to bylo opravdu těžké, vzhledem k tomu, že dvoufázově intenzivně trénujeme, takže to bylo fyzicky opravdu náročné. Myslím si, že jsme si s tím poradili dobře a díkybohu, že už je zítra pátek, máme konečně volno a můžeme si odpočinout. Jsme opravdu rádi, že jsme tento důležitý zápas vyhráli a vyzkoušeli si, co jsme potřebovali.

Měl jste po delší době blízko k čistému kontu, o které jste přišel čtrnáct vteřin před koncem. Mrzí Vás to hodně?
Vůbec. Je to na druhou stranu pořád jenom příprava a lepší by bylo, kdyby to přišlo v sezoně. V přípravě je hlavně důležité vyzkoušet si, co potřebujeme a na výsledku tak tedy úplně nezáleží. Na druhou stranu jsem rád za výhru před fanoušky. Hlavně jde o to vítězství.

Hosté Vás rozhodně střelecky nešetřili, jak se Vám chytalo?
Vždy je lepší, když jde na vás více střel, než chvilku stojíte bez jediné střely. Sparta má opravdu kvalitní střelce a výborné hráče, takže jsem za jejich střelbu rád. Dobré je také to, že jsme si díky tomu vyzkoušeli nějaké herní situace.

Mají pro Vás utkání se Spartou nějaký zvláštní náboj?
Určitě je to specifické díky tomu, že jsem tam devět let hrál. Vždycky vám to trochu probleskne, nějaké hráče tam znáte. Jsem rád, že jsme je porazili, protože se nám to v sezoně několikrát nepodařilo a doufám, že na to v průběhu sezony navážeme.

Jak se Vám zatím hraje s novým pravidlem ohledně lichoběžníku za brankou? Přeci jen patříte k brankářům, co rádi rozehrávají, zaměřujete se na to i na trénincích?
Určitě. Dívali jsme se na nějaká videa, konzultovali a řešili to s obránci. Pro mě je to nepříjemné, ale bohužel, pravidla jsou pravidla, budeme se s tím muset nějak vyrovnat. Je to škoda, ale je to tak, jak to je.

Když už jsme u toho, zrovna u Vašeho gólu z minulé sezony si nejsem jistý, jestli by s ohledem na tyto nová pravidla platil, zaměřujete se při trénincích i na střely?
To ano, to by letos už bohužel neplatilo. Nyní už to samozřejmě bude mnohem složitější, ale třeba se to zase někomu povede. Jenomže jak jsem říkal, pravidla jsou pravidla a musíme se s tím nějak srovnat. Asi to pravidlo nějaký důvod má a třeba to hokeji jen pomůže.

Mluvil jste o divácích, jak se Vám před nimi chytá?
Je super zase hrát před diváky. Celou sezonu jsme hráli bez diváků a přesně proto děláme to, co děláme. Jsem rád, že přišli a že jejich počet bude jen narůstat a dočkáme se v sezoně i nějakých vyprodaných zápasů.

Související články