HC Energie Karlovy Vary

Jsme teprve na začátku, říká Iterský o přípravě. Jak si vedli jeho svěřenci?

Hráče Energie vede ve své první sezoně v klubu. Kondiční trenér Martin Iterský splnil první ze svých úkolů, odvedl desetitýdenní letní přípravu. Jenže jak sám říká, se svou prací je teprve na samotném začátku.

Teď si on sám i jeho svěřenci na chvíli odpočinou, jenže už za pár dní znovu nasadí montérky a vyrazí zpátky do práce.

„Z pohledu hráčů to sice může vypadat, že to nejhorší už mají za sebou, jsme ale teprve na začátku. Za pár dní půjdeme poprvé na led, a to je pro nás to nejdůležitější,“ říká Iterský k tomu, že letní příprava je jen část z celkového objemu, kterou jeho svěřenci před startem nového ročníku extraligy naberou.

S úvodní fází přípravy ale může být spokojený. Hráči pracovali podle jeho představ a k tomu se týmu vyhnula vážnější zranění, která prostě k části sezony, kterou hráči tráví převážně v posilovně, patří.

„Jsem spokojený, jak kluci k přípravě přistoupili, nemůžu říct k jejich přístupu půl slova. Snažili jsme se z nich dostat maximum,“ hodnotí uplynulých deset týdnů.

Iterský se do přípravy Energie sám aktivně hodně zapojuje.

Iterský během nich měl dost času poznat hráče, které z velké části v minulosti nikdy nevedl. I proto mohl kvitovat delší přípravu, než na kterou byli energetici z dřívějších let zvyklí.

„Je to celkem náročné přijít do nového prostředí, ani ne tak lidsky, jako tréninkově. Každý hráč je jiný, a i když jsme v týmovém prostředí, tak každý hráč potřebuje něco jiného. Snažíme se jim tak pomoct a trochu to individualizovat. Nyní už jsem schopen o každém hráči říct, jeho silné i slabé stránky a na čem potřebuje pracovat. Samozřejmě máme před sebou ještě spoustu práce, abychom se dostali k ideálu,“ říká zkušený kondiční trenér, který v minulosti vedl i hráče Sparty, Komety či ruského Magnitogorsku.

Iterský přinesl do týmu i mnoho novinek. Ve velké míře využívá data, která během tréninků získává a posléze analyzuje. I díky nim pak může být příprava jeho svěřenců ještě efektivnější. Společně s trenérským štábem pak také upravil dřívější model přípravy, kdy po úvodní fázi následovalo několikatýdenní volno. S tím je teď ale konec.

Příprava není jen o hrubé síle, ale hodně také o datech. Ta Martin Iterský a jeho tým bohatě využívá.

„Věřím tomu, že kluci mají mít po těch deseti týdnech volno, ale myslím si, že deset dní je absolutně ideálních k tomu, aby na týden odjeli někam na dovolenou. S rodinou, klidně k moři, odpočinout si, zároveň ale aby neztratili nic z toho, co natrénovali. Po čtrnácti dnech už ztrácíte čím dál tím více,“ vysvětluje hlavní důvody toho, proč energetici dostali kratší volno, než bývalo dříve zvykem.

Už v pondělí 17. července, tedy deset dní od konce úvodní fáze přípravy, se tak karlovarští hokejisté znovu sejdou v KV Areně k dalším tréninkovým jednotkám.

„Po návratu z dovolené se vrátíme opět k suché přípravě, to bude ten úvodní týden. Postupně už půjdou kluci na led a otěže přípravy převezmou trenéři a trénink na ledě pro nás už bude prioritou,“ říká Iterský k další fázi přípravy.

Během nich už sice energetici budou trénovat převážně na ledě, až třikrát v týdnu dokonce dvoufázově, nicméně i tak bude dost prostoru na trénink v posilovně, kterému se tak karlovarští hráči nevyhnou ani v srpnu.

To je ale ještě relativně daleko. Teď si Martin Iterský i jeho svěřenci užívají krátké volno. A jak ho stráví kondiční kouč Energie?

„Těším se, až budu moct alespoň na chvíli zahodit počítač. Věci mám připravené, takže se budu snažit opravdu relaxovat a chodit v Rakousku někde po kopcích,“ naznačuje Iterský, jak bude vypadat jeho krátká dovolená.

Po ní už se ale zase vrhne opět do práce!