HC Energie Karlovy Vary

Junioři se vrací na místo činu! Novou sezonu zahájí soubojem se Spartou

I přesto kolik času uplynulo, tak závěr loňské sezony mají naši junioři stále v paměti. Nyní mají příležitost si se Spartou vyřídit účty v prvním utkání nové sezony. To zda se jim odveta povede se dozvíme v sobotu 26. srpna, kdy ve 13:00 hodin padne úvodní buly prvního extraligového zápasu karlovarské juniorky. Nově je možné utkání sledovat živě prostřednictvím streamu. Podrobnosti naleznete níže.

Než se seznámíme s oběma soupeři, máme pro fanoušky mládežnického hokeje dobrou zprávu. V rámci spolupráce, kterou Energie navázala se společností Czech Ice Hockey TV, bude možné sledovat domácí zápasy mladých energetiků živě prostřednictvím streamu. Bližší informace naleznete zde. A pozor, do této služby se zapojily také další kluby, takže z pohodlí domova bude možné sledovat i některé z venkovních zápasů našich mládežnických týmů. Jedním z prvních zápasů, kdy tuto službu můžete využít je právě duel energetiků se Spartou.

O soupeři

Poté, co ve čtvrtfinále vyřadili hráči Sparty tým Energie, přešli přes semifinále s Mladou Boleslaví až do finále, kde si poradili s třineckými Oceláři a po dvaceti devíti letech vybojovali titul.

Před úvodem nové sezony došlo ke změně na trenérském postu sparťanské juniorky. Dosavadní kouč Richard Žemlička povede tým dorostu a zároveň je od letošní sezony asistentem Davida Čermáka v reprezentační osmnáctce. Juniorku Sparty nově vede Tomáš Netík, který dosud vedl sparťanský dorost.

O tom jakým stylem hokeje se bude s nejstarším mládežnickým týmem Sparty v nové sezoně chtít prezentovat, se nový kouč Tomáš Netík rozpovídal pro klubový web. „Chceme se prezentovat útočným, kreativním hokejem. Rozhodně nechceme hrát jenom dozadu a čekat na chybu soupeře. Chceme mít co nejlepší pohyb, hrát agresivní hokej, aby kluci na úkor i nějaké chyby používali kreativitu a drajv. Není dobré je příliš vázat nějakou taktikou. Jasně, musí mít vytyčené mantinely, o tom není pochyb. Osobně si ale přeju, aby se zdokonalovali a měli svůj prostor se zlepšovat.“

Někteří z juniorských hráčů Sparty, stejně jako v předchozí sezoně, budou nastupovat v seniorském hokeji. V partnerském týmu Stadion Litoměřice se do přípravy zapojili Michal Vitouch, Martin Böhm, David Senčák, Jan Krupička, Dominik Pavlák a Ondřej Hrabík. Sparta si smlouvou pojistila hned šest svých juniorů Oldřicha Cichoně, Martina Böhma, Andreje Fábryho, Dominika Pavláka, Davida Senčáka a Jana Krupičku.

Stejně jako v ostatních juniorských týmech došlo i ve Spartě ke změnám v kabině. Někteří hráči odešli ať už do zahraničí, jiných týmů nebo do seniorského hokeje a na jejich místo přišli hráči z dorostu Sparty a případně z jiných týmů. Sestava zatím není zveřejněná, takže uvidíme, kteří hráči nastoupí proti karlovarským mladíkům.

Z kabiny Energie

I v kabině juniorky Energie došlo ke střídání na postu hlavního trenéra. Mládežnické kategorie po dlouhých letech opustil Václav Eismann, který přijal pozici asistenta u A-týmu Energie. Novým koučem karlovarských juniorů se stal Pavel Arnošt, který v posledních letech působil jako trenér v Kuvajtu. Sobotní zápas bude pro nového kouče specifický, neboť na Spartě rovněž trénoval. „Myslím si, že pro všechny kluby je utkání se Spartou prestižní. V každé kategorii mají dobré hráče a dobrý tým.“

Přípravné období využili trenéři našich mladíků k ladění sestavy, neboť měli k dispozici přes třicet hráčů, kteří bojovali o místo v týmu. Na vstup do sezony se junioři naladili mimo jiné bronzem z domácího Hejtman Cupu.

To, jak to aktuálně v kabině vypadá, přibližuje Pavel Arnošt. „Hráči, já i realizační tým se těšíme. Od začátku května jsme pracovali na tom, abychom do sezony vstoupili úspěšně a navázali na loňské výsledky. Momentálně pojedeme v té nejsilnější sestavě. Máme ještě kluky se zdravotními problémy, takže máme šanci ještě posílit.“

Po loňské sezoně z týmu odešlo několik hráčů. Jedním z nich byl kapitán Jan Botoš. Bylo proto potřeba najít jeho nástupce. „Kapitána máme, je jím Ondřej Dorot. Asistenty zatím ještě oficiálně nemáme, ale vyřešíme je co nejdříve. Ve hře je i varianta, že se kluci budou v rolích asistentů střídat,“ líčí změny na pozicích lídrů týmu Pavel Arnošt. Ostatně Ondřej Dorot, nový kapitán juniorů, už zkušenosti s vedením týmu má, neboť v loňské sezoně byl asistentem kapitána.

Každopádně příprava je minulostí a juniorku Energie čeká první ostrý zápas a to se Spartou, na jejímž ledě pro ně ve čtvrtfinále skončila loňská sezona. To ostatně mají mladí energetici, navzdory času který uplynul, stále v sobě. Potvrzuje to i Ondřej Dorot. „Na sezonu se těšíme, protože kvůli tomu jsme celou letní přípravu dřeli a trénovali. Navíc úvodní zápas je proti Spartě, které máme co vracet, protože jsme určitě nezapomněli na porážku v play-off. Takže to bude taková malá vendeta,“ říká šikovný obránce odhodlaně.

Junioři jedou tedy do Prahy s velkou motivací v prvním zápase sezony uspět. „V týmu nás je hodně z těch, kteří si to play-off v loňské sezoně zahráli a pořád to v sobě máme, protože přece jenom to bolí vypadnout ve čtvrtfinále. Myslím si, že rozhodně máme hodně co vracet,“ vyhlíží sobotní duel Ondra.

Jak už bylo uvedeno výše, tak změny v týmu se nevyhnuly ani energetikům. Do Kanady zamířili obránce Matteo Kočí a útočník Adam Csabi. Další z juniorů bojují o šanci v seniorských týmech. Ostatně během přípravy si dospělý hokej vyzkoušelo několik karlovarských juniorů. Někteří z nich nastupovali v extralize i v Chance lize už v loňské sezoně.

Barvy partnerského klubu Baník Sokolov hájili v přípravě obránci Kryštof Bulka (0+3), který si svou premiéru odbyl loni v A-týmu Energie, naopak první zápas v seniorském hokeji za Sokolov odehráli obránci Jakub Vogel, Matyáš Beran a útočník Robert Šlechta (0+1). Pro Matyáše a Roberta šlo o premiéru v dresu klubu, ve kterém vyrůstali. Dalším juniorským debutantem v sokolovském dresu byl útočník Radim Handl, který si svou premiéru v utkání Baníku proti Slavii okořenil gólem. Předposlední srpnový týden se poprvé po zranění ze závěru loňské sezony v sokolovském dresu představil útočník Samuel Šmajda.

Také David Bruk, hlavní kouč A-týmu Energie, dal v přípravě opět prostor našim mladíkům. Šanci zahrát si znovu za první tým Energie dostali obránci Jakub Anton a Ondřej Dorot. Premiérový start si připsal útočník David Varvařovský. Do přípravy naskočili i hráči, kteří zkušenosti ze zápasů prvního týmu Energie sbírali už v loňské sezoně a to nejen v přípravě, ale i v extraligových utkáních, Jsou to útočníci Matyáš Adámek, Matyáš Váňa a obránce Filip Krajčík.

Zkušenosti, které někteří mladí energetici získali v dospělém hokeji plus bojovnost, obětavost a odhodlání týmu, by mohly být receptem na úspěšné vykročení do sezony.