HC Energie Karlovy Vary

Kapitánova cesta k tisícovce: Debut ve dvaceti, první gól Varům či titul

Srdcař, ikona, legenda. Václav Skuhravý je dlouhodobě tváří karlovarského hokeje. V lázeňském městě setrval i přes zahraniční lasa a domů se vracel, když jej Energie nejvíce potřebovala. Teď mu schází odehrát jediné utkání, aby se zařadil do prestižního klubu extraligových hráčů, kteří v tuzemské soutěži odehráli tisíc zápasů.

Debut

Při hledání premiérového startu ostříleného veterána musíme kouknout zpět do sezony 1998/99. Tehdejší Becherovka Karlovy Vary dala poprvé v české nejvyšší soutěži šanci urostlému dvacetiletému útočníkovi. Václav Skuhravý odcestoval s týmem k zápasu 47. kola až na druhou stranu republiky – do Třince.

Jenže krátká štace na západě Čech trvala jen dva zápasy, načež se stěhoval do druholigového Ytongu Brno. Nicméně jak už dnes všichni víme, nebylo to naposledy, kdy dres Karlových Varů oblékl.

První extraligový bod a trefa

Po úspěšné sezoně na jihu Moravy zamířil Václav Skuhravý na Kladno. Tam dohromady strávil dvě sezony, během nichž si na několik zápasů odskočil do Litvínova či Kadaně. Za tehdejší Vagnerplast odehrál dohromady 83 zápasů.

A poprvé se také bodově v extralize prosadil. Stalo se tomu tak 13. října 2000 na domácím ledě proti Českým Budějovicím. Mladíček Skuhravý si připsal asistenci na úvodní trefě zápasu, když svou přihrávkou vybídl ke skórování Jiřího Kameše.

První gól urostlého forvarda si pravděpodobně budou pamatovat starší karlovarští příznivci. Paradoxně totiž premiérově rozvlnil síť právě Západočechů ve třetím kole své druhé kladenské sezony. Na branku mu navíc nahrával legendární Tomáš Kaberle, jenž má na svém kontě nespočet startů v National Hockey League.

Přesun domů

Nová identita klubu a jedna staronová posila. Hlavním parter klubu Becherovka opustila karlovarský hokej a nově bylo mužstvo ze západu známo jako Energie. Energetikem se navíc opět stal Václav Skuhravý, jenž od roku 2007 plnil i roli kapitána, která k němu dnes neodmyslitelně patří.

Úspěchy

Skuhravý se rovněž zapsal pod největší úspěchy v historii karlovarského klubu. Nejčastěji ve formaci s Petrem Kumstátem, Janem Košťálem či Lukášem Pechem si častěji říkali o pozornost celé hokejové veřejnosti.

V roce 2008 poprvé Energie zaskočila jakožto extraligový outsider nejednoho soupeře. Skuhravý v té sezoně zapsal jednatřicet bodů v základní části a dalších devět v play-off. Se svou partou došel až do finále, kde ale narazil na Slavii. I tak byl ale status vicemistra velkým úspěchem.

Nebylo to navíc naposledy, kdy lázeňská družina překvapila. O rok později došli Karlovarští až na samotný vrchol, tentokráte už ve finále vyzráli na pražskou Slavii vedenou Vladimírem Růžičkou a získali pro Energii historicky první mistrovský titul.

Kapitán v nezapomenutelné sezoně vylepšil své osobní maximum, v základní části odehrál všechna utkání s bilancí 14 gólů a 22 asistencí, v té vyřazovací pak nasbíral deset kanadských bodů.

Dobří holubi se vracejí

Úspěšná éra je minulostí a karlovarský celek se, vyjma roku 2011, pravidelně umisťuje na spodních příčkách tabulky. Vedení mužstva učinilo po sezoně 2012/13 těžké rozhodnutí a rozloučilo se se svou dlouholetou oporou.

Jeden ročník odehrál Skuhravý v prvoligovém Motoru České Budějovice, odkud mu byly vyřízené střídavé starty do extraligového Litvínova. V dresu podkrušnohorského rivala se dokonce postavil i energetikům.

Následující rok strávil znovu v Karlových Varech, jenže sezonu poté si znovu hledal nové angažmá. Tak se dostal zpátky na Kladno, mužstvo ze druhé nejvyšší české soutěže vedl jako kapitán.

Jenže ještě tu stejnou sezonu se vrátil na místo činu. Karlovarský srdcař pomohl pozvednout trápící se Energii a zachránit extraligovou příslušnost.

Extraligové světlo (na chvíli) zhaslo

Nebýt baráže v ročníku 2016/17, mohla ikonická čtyřiatřicítka dosáhnout fantastického jubilea už dříve. Jenže na kdyby se nehraje, a tak si musel kapitán Energie prožít jeden z nejsmutnějších hokejových zážitků ve své kariéře – sestup do první ligy.

Předkolo po letech trápení

Tým s novým konceptem, jež nastolil hlavní trenér Martin Pešout. Po roce okoukávání se zpátky mezi elitou vybojovali energetici vstupenku do předkola play-off.

Sérii proti Hradcem začaly Karlovy Vary porážkou. Na odvetnou bitvu už se do sestavy vrátil polozraněný kapitán Skuhravý a okamžitě přispěl k vítězství vstřeleným gólem. Kvůli koronavirové pandemii se však sezona nemohla dohrát.

Nezapomenutelný milník

Více než dvaadvacet let po svém debutu nyní stojí Václav Skuhravý před úctyhodnou metou. Dnes dvaačtyřicetiletá hrající legenda se ve třetím předkole play-off proti Pardubicím chystá odehrát tisící extraligový zápas.