HC Energie Karlovy Vary

Klapáč, Flek, Beránek a Rulík. Světoví mistři, kteří do velkého hokeje dorostli ve Varech

Karlovarský hokej si může do své historie po nedělním zlatém utkání české reprezentace se Švýcarskem zapsat, že pro zlaté medaile vypiplal čtyři světové šampiony.

Tím prvním, který si pověsil na krk světové zlato byl Jan Klapáč (1941) v roce 1972. Karlovarský odchovanec se do reprezentace tehdejšího Československa propracoval z jihlavské Dukly, kam v roce 1960 odešel na povinnou dvouletou vojenskou službu jako nejlepší střelec karlovarské Slavie. A protože výkonnost hokeje v lázeňském městě měla klesající úroveň, střelec od Pána boha se rozhodl v Jihlavě zůstat a stal se z něj voják hokejista z povolání. V Dukle společně s bratrskou dojicí Jaroslav a Jiří Holíkové, vytvořil úderný útok, který byl hlavní údernou silou Dukly v šedesátých a začátku sedmdesátých let minulého století. Vrcholem pro tento útok byla Praha roku 1972. Hokejový národ čekal na světové zlato od roku 1949, dlouhých třiadvacet let. V té době světovému hokeji dominovala reprezentace Sovětského svazu, která vyhrála za sebou v letech 1963 - 1971. Hlavní turnaj Mistrovství světa měl šest účastníků, Československo, Sovětský svaz, Švédsko, Finsko, Západní Německo a Švýcarsko. USA a Kanada v té době světové šampionáty nehrály. Jan Klapáč na tomto šampionátu byl společně s legendárním Václavem Nedomanským nejlepším střelcem týmu, kdy se oba trefili devětkrát.

Jan Klapáč, Jaroslav a Jiří Holíkové

Radim Rulík (1965), to je v těchto dnech jedno z nejvíce uznávaných jmen v Česku. Rodák z Ostrova přišel do Slavie Karlovy Vary do tehdejšího nově budovaného mladšího dorostu v roce 1979. Kvůli zranění nemohl pokračovat v hráčské kariéře a od svých dvaceti se věnuje trenérské činnosti. Nejprve u žáků a dorostu. V roce 1991 se stal asistentem trenéra Milana Šmejkala u mužstva dospělých. V létě 1995 byl doporučen Marku Sýkorovi jako asistent nováčka 1. ligy, kam karlovarští postoupili a po sezoně odešel do Plzně asistovat Bohuslavu Ebermanovi a pak Marku Sýkorovi. V lednu 2000 byl asistentem Jaroslava Holíka u prvního světového zlata juniorů a v listopadu téhož roku se poprvé postavil jako hlavní trenér v extralize, kdy nahradil Miloše Říhu na lavičce tehdejší karlovarské Becherovky. V sezoně 2002/03 byl s Ivanem Hlinkou v ruském Omsku. Legendární kouč si Radima Rulíka v roce 2004 vybral jako asistenta k reprezentaci, ale po jeho tragickém úmrtí převzal reprezentaci Vladimír Růžička a v květnu 2005 byl u toho, když tým získal zlato ve Vídni. V dalších letech postupně střídal extraligové, ale i jiné trenérské štace a po návratu do Karlových Varů, trénoval v Plzni, Znojmě, Chomutově (1.liga), Popradu (KHL), Košicích, Sokolově (II.liga), v Litvínově, se kterým získal v roce 2015 extraligový titul. Dále byl na střídačkách Sparty, Mladé Boleslavi a Pardubic. Kromě klubových angažmá vedl reprezentaci U20 v letech 2005/06, 2007/08 a 2021/22 se kterou získal stříbrnou medaili. Před rokem pak přijal nabídku vést reprezentační A-mužstvo a jak tato jeho premiéra dopadla, máme všichni v čerstvé paměti.

Jakub Flek (1992), rodák z Mariánských Lázní, začal s hokejem v tomto lázeňském městě, pak se dostal do Plzně, kde se neprosadil a skončil až v Klatovech v krajském přeboru. Nicméně věřil, že se může posunout do vyšší soutěže. V roce 2011 se utvářel v Energii juniorský tým, který se připravoval na start v ruské mládežnické lize (MHL) a Jakub si místo v týmu trenéra Karla Mlejnka nakonec vybojoval a ve druhém roce soutěže byl kapitánem týmu. Další rok strávil již mezi dospělými v Baníku Sokolov se střídavými starty za Energii v extralize. Sezonu 2015/16 odehrál v Dukle Jihlava a opět měl možnost nastupovat za náš klub v extralize, do které se natrvalo přesunul od sezony 2016/17. V mužstvu Energie se postupně propracoval na jednoho z tahounů mužstva a v sezoně, ve které Karlovy Vary hráli WSM ligu, byl již hráčem, na kterém trenér Martin Pešout hru stavěl. Svojí pílí se vypracoval do ofenzivního esa mužstva a nebylo náhodou, že začal dostávat pozvánky i do reprezentace. Poprvé se tak stalo v roce 2020, kdy si premiéru odbyl 6. února proti Švédsku. Na světový šampionát se poprvé dostal v roce 2021, o rok později byl v týmu, který přivezl z Finska bronzové medaile. Po tomto šampionátu přestoupil do brněnské Komety, odkud se opět dostal na světový šampionát do lotyšské Rigy, kde společně s Ondrou Beránkem a Jiřím Černochem tvořil tzv. karlovarský útok. Vrcholem kariéry byl právě skončený šampionát v Praze, kde hrál v útoku s Ondrou Beránkem a Jáchymem Kondelíkem. Radost ze závěru turnaje mu částečně sebralo onemocnění a do zápasů play off tak zasáhnout nemohl, ale zlatou medaili dostal na krk oprávněně.

Ondřej Beránek (1995), rodák z Havlíčkova Brodu, prošel mládeží ve svém rodném městě až do roku 2012, kdy přestoupil do Energie Karlovy Vary. V první karlovarské sezoně nastupoval z extraligový dorost, ale také odehrál několik zápasů v juniorské MHL. Od následující sezony již tuto mezinárodní soutěž hrál pravidelně. Po odstoupení klubu z této soutěže v roce 2015 střídavě v sezoně hrál za juniory Energie, 1. ligu v Jihlavě a několik zápasů odehrál i za Sokolov ve II. lize. Následující sezonu absolvoval střídavě v prvoligové Kadani a v Energii, kdy v extralize odehrál 18 utkání a dalších 12 přidal v nevydařené baráži. Průlomovou sezonu zažil ve WSM lize, za Energii nastupoval pravidelně a pomohl klubu k okamžitému návratu do nejvyšší soutěže. Další roky patří ke stálicím sestavy a svými výkony upoutal pozornost trenéra reprezentace Miloše Říhy, který jej pozval na zápasy Euro Hockey Challenge a ve svém třetím utkání zaznamenal první branku 17. dubna 2019 v KV Areně v zápase proti Německu. Další reprezentační starty přidal i v následujících sezonách. Na jaře roku 2023 byl vybrán trenérem reprezentace Kari Jalonenem pro MS v Rize, kde vytvořil útok s Jiřím Černochem a Jakubem Flekem. O rok později jej nový trenér reprezentace Radim Rulík pozval na přípravný kemp před světovým šampionátem v Praze, kam se svými výkony v přípravě nakonec probojoval. Společně s Jakubem Flekem a Jáchymem Kondelíkem vytvořil velmi platný defenzivní útok. Odměnou pak za celou práci bylo zlaté finále se Švýcarskem.