HC Energie Karlovy Vary

Kluci jsou nachystaní na další krok, loučí se s osmáky David Šalamoun

Za tři roky dovedl David Šalamoun své svěřence od páté třídy až na práh akademických kategorií. Část osmáků v příští sezoně postoupí do týmu deváté třídy. Hráči, kteří v týmu zůstanou, budou moci v příští sezoně těžit ze zkušeností, které získali v utkáních s velmi kvalitními soupeři v nadstavbové části Ligy starších žáků A, kterou mladí energetici zakončili na čtvrtém místě.

Soutěž osmých tříd označená jako Liga starších žáků A byla v letošní sezoně určena pro hráče ročníků 2009 a 2010, přičemž v utkání mohli maximálně nastoupit tři hráči ročníků 2011 a neomezený počet dívek ročníku 2008. V základní části soutěže se hrálo v osmi skupinách po sedmi až osmi týmech. Týmy se ve skupinách utkaly dvoukolově a do nadstavby postoupily týmy z prvních tří míst. Energie patřila v základní části do Skupiny 1 - Ústecká v níž dále byly týmy Piráti Chomutov, HC Litvínov, HC Slovan Ústí nad Labem, HC Baník Sokolov, Mostečtí Lvi, HC Stadion Litoměřice, HC Slovan Louny.

V základní části soutěže svěřenci Davida Šalamouna vybojovali druhé místo se ziskem dvaceti dvou bodů. Energetici v základní části vstřelili 122 gólů tedy nejvíc ze všech týmů a karlovarští gólmani ze své sítě lovili puk pouze 44 krát, což byl nejmenší počet inkasovaných gólů v základní části. V kanadském bodování měl tým Energie hned tři hráče v první desítce. První místo v základní části získal se čtyřiceti třemi body (22+21) za jedenáct zápasů Marek Kubík a druhý byl Matyas Svrček, který v osmi zápasech nasbíral třicet sedm bodů (23+14) a Lukáš Gerstner s dvaceti pěti body (14+11) uzavřel první desítku kanadského bodování.

Nejproduktivnější hráči základní části:

Marek Kubík 11 zápasů 43 bodů (22+21)
Matyas Svrček 8 zápasů 37 bodů (23+14)
Lukáš Gerstner 14 zápasů 25 bodů (14+11)
František Pavlovic 7 zápasů 23 bodů (12+11)
Maik Mähler 5 zápasů 21 bodů (15+6)

Do nadstavby Ligy starších žáků postoupilo dvacet čtyři nejlepších týmů, které byly rozděleny do čtyř skupin, ve kterých se týmy utkaly čtyřkolově. Nadstavbová skupina A: Energie Karlovy Vary, Piráti Chomutov, HC Litvínov, HC Sparta Praha, BK Mladá Boleslav, Bílí Tygři Liberec. Po skvělém vstupu do nadstavby následovala série porážek, ale i přesto karlovarští osmáci vybojovali v opravdu silné konkurenci, se ziskem sedmnácti bodů, čtvrté místo. V počtu vstřelených gólů skončili třetí, když jich vstřelili 102. I v nadstavbě se vítězem kanadského bodování v celé skupině stal Marek Kubík, který ve dvaceti zápasech získal třicet devět bodů (22+17) a top desítku uzavíral Jonáš Vaníček, který si v osmi zápasech připsal dvacet pět bodů (10+15).

Nejproduktivnější hráči nadstavby:

Marek Kubík 20 zápasů 39 bodů (22+17)
Jonáš Vaníček 8 zápasů 25 bodů (10+15)
Maik Mähler 8 zápasů 21 bodů (12+9)
Lukáš Gerstner 18 zápasů 20 bodů (11+9)
Jiří Kubát 18 zápasů 19 bodů (6+13)

Sezonu osmáci zakončili na mezinárodním turnaji Pilsen Cup 2023, který se konal první dubnový víkend. Turnaje se zúčastnilo čtrnáct týmů Sparta Praha, HC Nitra, Motor České Budějovice, HDD Bled (Slovinsko), HC Říčany, výběr Plzně, Dynamo Pardubice, HC Letci Letňany, KMH Budapešť (Maďarsko), HK Bělehrad (Srbsko), HC Ústí nad Labem a White Lions. Energetici ve své skupině vybojovali druhé místo za týmem Sparta Praha. Ve čtvrtfinále osmáci porazili výběr Plzně. V semifinále nakonec nestačili na tým Dynama Pardubice. Tímto turnajem se osmáci rozloučili nejen se sezónou, ale i s Davidem Šalamounem, který byl jejich trenérem od páté třídy.

Pane trenére, jak byste zhodnotil letošní sezonu?

Nehraje se o žádné poháry a žádná první místa. Naším hlavním úkolem byl postup do nadstavby, protože tam jsou nejlepší zápasy, a to se nám povedlo (úsměv). V nadstavbě jsme měli kvalitní soupeře - Boleslav, Liberec, Spartu, Litvínov a Chomutov - a jako cíl jsme si dali, že porazíme Spartu. Tento cíl jsme si dali vlastně už na začátku sezony, protože v té předchozí jsme se Spartou prohráli. Podařilo se nám vyhrát s nimi minisérii, kdy jsme ze čtyř zápasů dva vyhráli, jednou byla remíza a jeden zápas jsme prohráli. Takže tento cíl jsme také splnili (úsměv). Pozitivní bylo také to, že v základní části jsme nastříleli nejvíc gólů a byli jsme v počtu vstřelených gólů na prvním místě tabulky a v nadstavbě jsme v počtu vstřelených gólů skončili na třetím místě. Řekl bych, že sezona byla úspěšná, a to jsme navíc neměli na většinu zápasů úplně všechny kluky z deváté třídy. Myslím si, že jak tento tým bude pohromadě příští rok v deváté třídě, tak bude silný, protože v něm jsou opravdu nebezpečné zbraně ve všech třech lajnách. Podle mého názoru by kluci měli být v soutěži devátých tříd na předních příčkách.

Zmínil jste Boleslav a Liberec, oba tyto týmy jsou podle výsledků trochu jinde, ale i přesto jste s nimi většinu času drželi krok a pak jste inkasovali třeba v oslabení...

Bylo to opravdu tak. Ze začátku to byly vyrovnané zápasy a o tom ten hokej prostě je, že v této kategorii se jedna, dvě chyby stanou a jsme za to potrestaní. Řekl bych, že fyzicky jsme jim stačili úplně v pohodě, i když jsme třeba hráli s méně hráči, tak jsme to ubruslili. Kluci na ledě nechávali úplně všechno. Bohužel herně to ještě nebylo tak, jak by to mělo být. Každý trenér, se kterým jsem komunikoval, vyzdvihl bojovnost našich kluků. Opravdu v napadání, forčekingu a i v bránění jsme pro ně byli nepříjemnými soupeři. Věřím tomu, že jak budou kluci v plné sestavě, tak budou podle mého názoru konkurenceschopní proti úplně každému týmu (úsměv).

Vy jste s týmem byl tři roky od páté třídy a nyní vás čeká loučení.

Loučení přišlo první dubnový víkend během turnaje v Plzni, kde byli také mezinárodní soupeři. Netajím se tím, že v tom byly emoce, protože s klukama jsem zažil opravdu hodně a přirostli mi k srdci, tak jako všichni kluci, které jsem trénoval. Kluky jsem měl od doby, co jsem se vrátil z Ameriky, takže to byl můj první tým v Česku. Rodiče tvořili parádní partu a všechno skvěle klapalo. Chtěl bych úplně všem poděkovat, protože to byly velmi dobré tři roky (úsměv). Cítím, že kluci jsou nachystaní na ten další krok.

To je asi pocit, jako když dítě “vylétá” z hnízda. Tři roky jsou v tomto věku hrozně znát, pro kluky je to velký kus života...

Já si je pamatuji jako malé kluky. Vzpomínám si, když jsem je dostal, tak jsme prohrávali s týmy, jak se říká “kolem komína” - s Ostrovem, s Mariánskými Lázněmi a dalšími. Kluci se ale vypracovali tak, že najednou jsme tyto týmy poráželi automaticky a byli jsme i konkurenceschopní extraligovým týmům, udělali opravdu velký pokrok. Ne všichni z té první party zůstali, ale těch šest sedm kluků, co zůstalo, opravdu udělalo pokrok. Bude to smutné loučení. Věřím, že pokaždé když se na zimáku potkáme, že si řekneme čau nebo si plácneme rukou. Ty tři roky se prostě nedají zapomenout.

Až budou kluci v NHL, tak si určitě na Vás vzpomenou, protože základy, které dostanou v žákovských kategoriích, jsou důležité pro jejich další vývoj...

(směje se) NHL je ještě vysoko, předtím je ještě pár kategorií, kterými by měli kluci projít. Ale je to tak, že základy, které klukům tady dáváme jsou důležité. Nechci říct, že žákovské kategorie jsou opomíjené, ale výsledky jsou vidět až v těch akademických kategoriích od deváté třídy výš, kdy už se hraje na očích celé republiky. Je to vlastně taková ta černá práce, kdy se kluci učí základům, aby byli připraveni na systémové práce a na taktiky a tak dále, aby jim nedělalo problém zpracovat puk, umět bruslit, v plné rychlosti zakončovat a spoustu dalších dovedností.

Co byl pro Vás v sezoně nejlepší zážitek?

Těch zážitků bylo hodně, nejde vybrat jeden konkrétní. Já mám jenom dobré vzpomínky. Nemám žádnou špatnou vzpomínku, protože se snažím, abychom s klukama měli jenom pozitivní vzpomínky. Aby nebylo nic negativního a cokoliv negativního jsme okamžitě smetli ze stolu a šli jsme zase do pozitiva (úsměv).

Děkuji za rozhovor.