HC Energie Karlovy Vary

Kluky a holky učíme, že do toho musejí jít naplno, říká kouč šesťáků

Základní část své soutěže mají za sebou také naši šesťáci. Ti šanci na postup ztratili až v posledních dvou duelech. V následující části Ligy mladších žáků A budou bojovat o umístění, ale hlavně pracovat na rozvoji svých hokejových dovedností. V zápasech se budou potkávat se soupeři, které znají ze základní části. K nim přibydou šesťáci Slovanu Louny a Stadionu Litoměřice. Ve skupině Ústecká si energetici se ziskem čtrnácti bodů vybojovali čtvrté místo.

Šesťáci úvodní část sezony odehráli pod vedením Davida Šalamouna a asistentů Ondřeje Leštiny a Martina Chodounského. Trénink gólmanů měl na starosti Pavel Kněžický. A jak tuto část David Šalamoun hodnotí? „Asi bych začal tím, že jsme v prvním zápase narazili na nejtěžšího soupeře, který byl asi nejlepší ve skupině a to je tým Děčína. Tam jsme si představovali, že to bude jednoduché a nebylo. Potom přišla vítězná série pěti zápasů v řadě, kdy jsme si tak trochu mysleli, že už všechno půjde samo.“

V základní části se mezi sebou týmy ve skupině Ústecká, utkaly dvoukolově. Karlovarští šesťáci v prvním kole vyhráli pět ze sedmi zápasů. Ve druhém kole se z výhry radovali pouze dvakrát. I přesto měli, ještě dva zápasy před koncem základní části, šanci si při stoprocentním bodovém zisku vybojovat postup do nadstavby. V cestě jim stály týmy Litvínova a Ústí nad Labem. Už v zápase s Litvínovem bylo vidět, že závažnost tohoto duelu malé energetiky svazuje, a to se podepisovalo na jejich stylu hry, kdy jim najednou nefungovalo téměř nic, a i když se snažili, tak s třígólovým rozdílem zvítězili hráči Litvínova.

„Druhé kolo zápasů nám ukázalo, že se za prvé nic a nikdy nedá vypouštět. Za druhé pak to, že kluci ještě nejsou připraveni na takový tlak. Podle mého názoru, když ví, že musí vyhrát, tak ještě nejsou tak psychicky zdatní, aby se s tím porvali stylem, prostě jdeme vyhrát a uděláme to. Právě to se nám stalo. Ještě v neděli jsme měli postup ve svých rukou a během dvou zápasů jsme to dokázali celé pustit. Kluci byli úplně stažení psychicky, protože na ně byla hozena deka tím, že se to musí všechno vyhrát, a prostě se s tím nepopasovali, protože jsou to ještě děti. Teď na to nebyli připraveni, ale myslím si, že příští rok to pro ně bude motivace,“ shrnuje závěr základní části David Šalamoun.

To že se v další části sezony nebudou potkávat s nejsilnějšími týmy, šesťákům může pomoci pracovat v klidu na svém hokejovém rozvoji. To ostatně potvrzuje i David Šalamoun. „Nemyslím si, že na to byli kluci připraveni, protože například Děčín byl hodně hokejově odskočený. Třeba by klukům také moc nepomohly ty zápasy v nadstavbě, kdyby najednou nastoupili proti soupeřům, od kterých by dostávali deset jedenáct gólů každý zápas. Vychovávání hráčů je proces a nedá se v něm přeskočit rok dva. Tam se musí jít pořád dál. Záleží na tom, co kdo od toho čeká, jestli to že se dostaneme do nadstavby a tam to bude takové a makové, nebo půjdeme zápas od zápasu a budeme se dívat, kterým směrem půjdeme, abychom na té dlouhé trati viděli nějaké výsledky.“

Šesťákům nevyšel ani zápas v Ústí nad Labem a tak základní část zakončili na čtvrtém místě skupiny a čekají je boje o umístění v Lize mladších žáků A. Ve skupině se energetici dvoukolově utkají s týmy Slovan Louny, Piráti Chomutov, HC Litvínov, Baník Sokolov, Mostečtí Lvi, HC Teplice, Stadion Litoměřice. Poslední zápas by měli šesťáci odehrát 16. března 2024.

Jak se šesťáci se svými trenéry chystají na další část soutěže? „Hokejovému vývoji kluků prospěje, když budou hrát s podobnými soupeři. Čekají nás prakticky ty samé týmy, s nimiž jsme hráli. Akorát místo Děčína a Ústí přibydou Louny a Litoměřice. Pro kluky bude lepší, když budou mít čas na svůj rozvoj, než aby to schytávali od silnějších soupeřů. To by v nich ubíjelo sebevědomí a možná i chuť do hry. To se mi potvrdilo i v Americe. Když se šlo proti lepším týmům, tak ty kluky, protože jsou to ještě děti a nemají to v hlavě srovnané, to vrátí o dva kroky zpátky. Začnou si myslet, že neumí hrát hokej, protože najednou to je rychlejší a je to od soupeře úplně jiná hra a stáhnou se. Začnou dělat chyby, které po nich nechceme, aby dělali, jako je například zbavování se puku pod tlakem, panika a další zbytečné chyby.“

Šesťáci v tomto ročníku již nenastupují ve skupině Karlovarská, ale byli přihlášeni do skupiny Ústecká. Co změna skupiny přinesla, vysvětluje kouč šesťáků. „Bylo to lepší a pro kluky to bylo docela slušné srovnání. Ti soupeři byli vyrovnaní v tom smyslu, že třeba s Chomutovem výhra prohra a s Litvínovem to samé. V tomto byla skupina, podle mého názoru, víc vyrovnanější, než kdybychom hráli, jak se říká kolem komína a potom byli příští rok překvapeni kvalitou soupeřů, kteří by prostě byli někde jinde.“

„Navíc nám ty zápasy ukázaly, že se hraje od první do poslední minuty. Když vám v některých zápasech nevyjde první třetina, tak víte, že to ve druhé a ve třetí dotáhnete, protože znáte soupeře a víte, jak silný je váš tým. U některých soupeřů se ale prostě nedá nezačít od první minuty a hlavně musí se k tomu přistupovat zodpovědně. To kluci poznali teď v utkání s Teplicemi. Mysleli si, že když Teplice porazili poprvé, tak je porazí zase a budou to jednoduché dva body, ale najednou realita byla jiná, protože vždy se ten soupeř chce proti silnějšímu týmu vytáhnout a je namotivován. No, a když my tam přijedeme lehkovážně, tak je průšvih,“ usmívá se při vzpomínce na jeden z duelů David Šalamoun.

Prohra není nikdy lehká, ale když se kvůli ní přijde o postup, tak to je o to těžší. Zajímalo mě, jak to vypadalo v kabině, když šesťákům padla naděje na postup. „Když jsme přišli do kabiny po zápase, tak nevím jak to nazvat, připadne mi totiž, že ty děti to ještě nevnímají. Oni mají slzičky dvě tři minuty po zápase. A když tam přijdete deset minut po zápase, tak už to tam je, jako kdyby vůbec nehráli. Prostě mi přišlo, jako kdyby to ani nebylo. My, tedy trenéři, jsme z toho byli víc špatní než ty děti, asi tak bych to řekl,“ usmívá se trenér šesťáků.

A jaký si šesťáci stanovili pro následující část soutěže cíl? „Půjdeme po tom, abychom se vrátili k té srdnatosti a k takové té zapálenosti do hry. Prostě k tomu, co nás zdobilo na konci minulé a v začátku letošní sezony. Kdy jsme kluky učili, že musejí do toho jít naplno. Začali jsme totiž trošku profesorovat a to se nám nevyplatilo. Myslím si, že právě to nás stálo postup. Vrátíme se tedy zpátky do bodu A k houževnatosti, srdnatosti a budeme se snažit bojovat a od toho se odrazíme,“ říká David Šalamoun.