HC Energie Karlovy Vary

Martin Kohout: Dáme hlavy nahoru a z Hradce přivezeme body

Čtvrtý domácí zápas v řadě rozehráli energetici proti Litvínovu výborně, zkušený soupeř ale zvládl ve třetí třetině potrestat chyby domácích hokejistů a skóre srovnal, následně rozhodl v prodloužení. Jedním ze tří domácích střelců byl i Martin Kohout, pro něj šlo navíc o první extraligovou branku. Ke smutku a naštvání z prohry navíc může přidat i další kapku, ve všem shonu si neschoval ani šťastný puk za první branku.

Martine, hodně dobře rozehraný zápas, ale nakonec prohra v prodloužení. Co k tomu říct?
Myslím, že jak jsme měli vždy špatné druhé třetiny, tak na to jsme se soustředili. Vyšla nám, šli jsme do třetí třetiny s náskokem 3:1 a prostě… Bohužel, je to hokej. Jak bych to řekl, měli jsme to udržet, ale zase jsme si to prohráli sami.

Setkali jste se s lídrem tabulky, ale zdálo se, že při vaší hře vám Litvínov nestačil…
Nestačil… Myslím, že jsme do toho vstoupili dobře, všechno nám vycházelo, hráli jsme to, co jsme měli hrát, ale bohužel, jak říkám, prohráli jsme si ten zápas sami. Kdybychom se drželi toho, co máme, odehráli bychom to jako zkušenější tým, tak jsme tu třetí mohli ukopat.

Mohou být na vině i vyloučení ve třetí třetině?
Rozhodčí to pískl, tak se s tím musíme smířit a odehrát to i ve čtyřech. Mohli být vyloučení oni, mohli jsme být vyloučení my. Měli jsme si to uhrát.

Ze čtyř domácích zápasů máte na kontě jen jednu tříbodovou výhru, teď k tomu jeden bod. Dá se mluvit o spokojenosti?
Doufali jsme, že to bude víc bodů, bohužel to nevyšlo. Musíme hrát o každý bod. Pořád doufám, že se to rozjede k lepším výsledkům, že doma budeme za ty tři body vyhrávat a že to nakopneme v neděli v Hradci, odvezeme tam odtud nějaký bod. Pak to snad půjde i doma.

Znovu jste ztratili vedení hned v první třetině. Je to poté pro hráče těžší?
Určitě to zamrzí, že vedeme a z ničeho nic za pár střídání je to vyrovnané. Takový je hokej, udělali jsme chybu, soupeř nás za to potrestal. Jsou zkušení, i proto jsou v čele tabulky, všechno jim vychází. Musíme se na to víc soustředit a hlavně hrát dál jako tým, udržovat náš systém a myslím si, že to půjde.

Jste mladý tým, může to být i tím, že právě chybí ta zkušenost?
Jak jsme se přesvědčili, každý soupeř je hratelný, teď jde jen o to, jak se na to dokážeme soustředit celých šedesát minut. Nesmíme vypustit, oni pak trestají každou chybu, kterou uděláme. Když nám vydrží zdraví a všichni budeme hrát tak, jak hrajeme nyní, přidáme k tomu trošku zkušenosti, tak si myslím, že to bude dobré.

Ve vaší hře není moc silového dohrávání u mantinelů a podobných soubojů. Je to tím, že se snažíte hrát bruslivý, technický hokej?
Ony se i změnily nyní pravidla, takže se to ani moc dohrávat nemůže, jako se to dělalo dřív. My chceme hrát hlavně náš hokej a ten není založený na dohrávání, takže spíš bruslíme a plníme pokyny.

Sám jste vstřelil první extraligový gól, potěšilo to alespoň, schoval jste si puk?
Neschoval, zapomněl jsem na to. Určitě to potěšilo, ale spíš převládá naštvanost, nebo spíš mě mrzí, že jsme prohráli zápas ze stavu 3:1.

Po čtyřech domácích zápasech míříte v neděli do Hradce Králové, jak se na zápas připravit?
Na každého soupeře se připravujeme zvlášť, takže se určitě připravíme dobře, dáme hlavy nahoru a doufám, že v Hradci urveme nějaké body.