HC Energie Karlovy Vary

Matěj Pelikán: Doufám, že to s klukama dotáhneme co nejdál

Extraligový dorost Energie proletěl základní částí jako kometa a za celou dobu se nenašel tým, který by ho sesadil z pozice lídra. Samozřejmě ani našim mladíkům se nevyhnuly prohry, ale i ty k hokeji patří a připravují kluky na náročné souboje, které přijdou v následujících částech soutěže. Pro každý tým je důležité mít toho správného kapitána, který své spoluhráče povzbuzuje a táhne za úspěchem. V letošní sezoně tuto důležitou roli zastává obránce Matěj Pelikán.

Matěji, jak bys z pozice kapitána zhodnotil základní část soutěže?

Myslím si, že základní část byla z našeho pohledu velmi vydařená (úsměv). S klukama jsme si výborně sedli a hráli jsme jako jeden tým, což dělá hodně.

Povedlo se vám držet vítěznou šňůru dvacet šest zápasů, včetně přípravy, to byla asi v kabině super atmosféra?

V kabině byla skvělá atmosféra. Je to super, když se vyhrává (úsměv). Máte pak větší sebevědomí a hraje se vám lépe.

Na druhou stranu neměli jste postupem času před zápasy v hlavě, jestli ta prohra nepřijde zrovna v tomto utkání?

Vždy jsme se snažili myslet pozitivně a s tím jsme vstupovali do každého zápasu. Snažili jsme se na prohru nemyslet, ale určitě jsme věděli, že to přijít může (úsměv).

Před sezonou se vám tým poměrně obměnil hodně kluků přešlo do juniorky a jiní přišli nejen z nižších kategorií, ale i z jiných klubů, jak jste si sedli?

Už jsem to zmiňoval, ale musím říct, že s klukama jsme si opravdu sedli skvěle. V průběhu letní přípravy jsme měli soustředění na Měděnci, které nás také dost stmelilo a teď vycházíme výborně.

Pomohla vám k tomu “sžívání” i obhajoba President Cupu?

Já jsem s klukama na President Cupu nebyl, takže to úplně nemohu říct. Myslím si ale, že to určitě také hrálo velkou roli.

Jakmile jste měli jistotu postupu, dostávali v sestavě šanci kluci z mladších kategorií, jak to v týmu fungovalo?

Kluci do týmu výborně zapadli. Ze začátku byli asi trochu nervózní, ale to se postupem času změnilo a teď zapadají, jak v kabině, tak za mě i herně.

Ty jsi letos převzal roli kapitána, jaké to bylo?

Je to pro mě velká čest vést takovýto tým jako kapitán a jsem za to samozřejmě rád, ale není to úplně jednoduché. Tým musíte co nejlépe vést za úspěchem a být pořád pozitivní. Vážím si toho a doufám, že to s klukama dotáhneme co nejdál (úsměv).