HC Energie Karlovy Vary

Matěj Pelikán: Půjdeme do toho na sto procent a budeme se snažit vyhrát

Do nové sezony vstoupí extraligový dorost Energie s novými lídry. Pro role asistentů si hráči vybrali útočníky Vojtěcha Čihaře a Davida Poizla. Kapitánské céčko, po odchodu Nicka Mählera, převzal Matěj Pelikán. Urostlý obránce do Energie přišel v loňské sezoně a do týmu výborně zapadl. Nový kapitán má za sebou úspěšnou týmovou i osobní sezonu. Svými výkony si získal pozornost reprezentačních trenérů a tak si ještě v závěru loňské sezony mohl splnit sen a zahrál si v naší nejmladší reprezentační kategorii.

Matěji, jaká byla příprava?

Letní příprava byla docela náročná. Měli jsme poměrně dost tréninků. S přípravnými zápasy jsme si myslím poradili dobře. Třináct zápasů, třináct výher, to je dobré skóre (úsměv). Na rozjezd do sezony je to určitě dobré, že máme sebevědomí jako tým.

Vy jste jenom v pár zápasech museli dotahovat nebo otáčet skóre. Nebude vám to v sezoně chybět?

Myslím si, že asi ne. My máme některé zápasy, kdy se nám první třetinu úplně nechce. O přestávce si s námi trenér promluví. Pak se ta hra o dost zvedne a potom to je dobré (úsměv).

Občas ale nějaká ta prohra možná neuškodí?

To určitě ne. Myslím si, že není dobré prohrávat, ale samozřejmě někdy se prohraje. S tím musíme počítat.

Extraligu začínáte domácím zápasem se Slavií. Loni vaše vzájemná utkání byla poměrně vyrovnaná a rozhodovaly maličkosti...

Úplně nevíme, co od toho máme očekávat. Je to nová sezona a v týmu jsou noví kluci. Vlastně i Slavia bude mít nové kluky a bude to také jiný tým. Jak jsem říkal, nevíme, co od toho máme očekávat, ale půjdeme do toho na sto procent a budeme se snažit vyhrát (úsměv).

Jak se vůbec těšíte na sezonu?

Myslím si, že za celý tým můžu říct, že se těšíme, že na to po přípravě můžeme vlítnout (úsměv).

V přípravě jste měli dva turnaje. Turnajové zápasy jsou něco jiného než klasické přípravné duely.. Pomohlo vám to v přípravě na to ostré zápasové tempo?

Určitě (úsměv). Je to rozhodně dobré na zpestření přípravy, když kromě tréninků máme i takové zápasy.

Přípravné zápasy jsou jistě výborné, ale asi se úplně neřeší výhra nebo prohra. Na turnaji jde už o trofej a to je jiná motivace, souhlasíš?

To asi ano, ale podle mého názoru to máme i v přípravných zápasech nastavené tak, že chceme vyhrát a hrát celou dobu naplno. My nerozlišujeme přípravné zápasy od těch mistrovských. Jedeme pořád stejně (úsměv).

Povedeš do sezony tým jako kapitán, kdo ti bude dělat asistenty?

Vojtěch Čihař a David Poizl.

Vedl jsi už dříve tým jako kapitán nebo asistent?

V mladších žácích jsem byl kapitán, takže nějakou zkušenost už mám (úsměv).

Už jsme zmínili, že do týmu přišli noví kluci a někteří naopak odešli. Jak vám to klape?

Myslím si, že jsme si sedli dobře a během sezony se tým vždy semkne ještě víc. Bude to dobré (úsměv).

Do Energie jsi přišel v loňské sezoně, jak ses zabydlel?

Myslím, že dobře. Prostředí je tu dobré. Škola také v pohodě. A tým je výborný.

Matěji, na konci loňské sezony jsi zažil reprezentační premiéru v šestnáctce. Nejprve v přípravných zápasech v Sokolově a potom jsi byl nominován na turnaj ve Švédsku. Jaké to bylo?

Byl jsem z toho nadšený. V prvním zápase jsem byl trošku nervózní, ale potom to opadlo. Byl jsem rád, že jsem tu příležitost dostal (úsměv).

Jak se ti hrálo proti zahraničním týmům?

Je to o dost rychlejší než naše zápasy v extralize. Ti kluci jsou na jiné úrovni, ale je dobré, že si můžeme vyzkoušet s nimi hrát a porovnat si síly s těmi nejlepšími hráči ze světa našeho ročníku.

Dostal jsi pozvánku i na turnaj v Chomutově, tentokrát do reprezentační sedmnáctky. Jedním z vašich soupeřů byl tým USA. To bylo tvoje první utkání proti zámořskému soupeři, jak sis ho užil?

Byl to rychlý hokej. Za mě asi nejlepší zápas, co jsem zažil. Atmosféra byla výborná, fanoušci nás povzbuzovali. Bylo to fakt výborné (úsměv).

Celý turnaj jste nakonec vyhráli. Jaké to bylo nejen hrát za reprezentaci, ale i získat zlato?

Super. Byl to opravdu skvělý zážitek.

Děkuji za rozhovor.