HC Energie Karlovy Vary

Mládí v repre: V dresu reprezentační dvacítky zasáhne do bojů pod Tatrami obránce Filip Krajčík

Na závěr sezony se reprezentační dvacítka představí na Turnaji pěti zemí v Popradě. Mezi náhradníky se dostalo duo karlovarských obránců Filip Krajčík a Ondřej Dorot. Šanci předvést se v bojích s týmy Finska, Švédska, Slovenska a Švýcarska dostal Filip Krajčík. První zápas dvacítka odehraje už ve středu 12. dubna, kdy se ve 13:30 hodin postaví Finsku.

Reprezentace do 20 let

Dvacítku v posledním turnaji sezony opět povede Jiří Kalous, protože hlavní trenér nejstaršího reprezentačního výběru Radim Rulík si plní klubové povinnosti v Pardubicích. Vybraní hráči mají šanci si svými výkony říci o nominaci na mistrovství světa juniorů. V týmu bude k vidění hodně nových tváří i s ohledem na potřebu doplnění týmu kvůli tomu, že někteří reprezentanti dovršili či dovrší věk v němž mohou za dvacítku nastupovat.

Filip Krajčík přišel do Energie v září 2020 z týmu dorostu VHK Robe Vsetín. Za juniorku Energie hraje od sezony 2021/2022. Stejně jako ostatní juniorští obránci, tak i Filip je hodně vidět v útoku. V letošní sezoně si na své konto v třiceti devíti zápasech základní části připsal třicet bodů (11+19) a další dva body přidal ve třech čtvrtfinálových zápasech (1+1). Díky svým výkonů si Filip už v závěru sezony 2020/2021 řekl o pozvánku do seniorského hokeje. V Tipsport extralize odehrál v dresu Energie tři zápasy v základní části a jeden v play-off. Zajímavostí je, že v této sezóně byl nejmladším hráčem, který do nejvyšší soutěže zasáhl. V těchto čtyřech zápasech Filip strávil na ledě skoro čtyřicet čtyři minut. V letošní sezoně Filip nastoupil v Tipsport extralize v utkání proti Mountfieldu HK a nastupoval také v Chance lize, kde odehrál za Vsetín devět utkání základní části a čtyři pak v play-off Chance ligy. Ve svém prvním zápase druhé nejvyšší soutěže si Filip připsal premiérovou asistenci i vítězného gólu. Reprezentační dres Filip obléká už od kategorie U16.

Svou reprezentační premiéru si Ondřej Dorot odbyl letos v únoru na Turnaji pěti zemí ve Švédsku a mezi českými hráči se Ondra rozhodně nedal přehlédnout, nejenom že tak jak je zvyklý z Energie, bránil vlastním tělem, ale rovněž si vytvořil několik pěkných gólových šancí, které bohužel ztroskotaly na pozornosti gólmanů. A i když mu utekl premiérový gól, tak si Ondra připsal asistenci v utkání s Německem. K tomu, že na svou reprezentační premiéru bude rád vzpomínat přispělo i to, že čeští mladíci si na turnaji vybojovali druhé místo. Urostlému obránci se ostatně dařilo i v dresu juniorky Energie. Ve čtyřiceti dvou zápasech si připsal třicet bodů (6+24) a jednou skóroval ve čtvrtfinále.

Nominace české dvacítky

Brankáři:

Jakub Vondraš (Plzeň), Štěpán Vopravil (KooKoo Kouvola, Finsko).

Obránci:

Tomáš Hebek, Jakub Koudelka (oba Pardubice), Adam Burian, Matěj Zavřel (oba Zlín), Patrik Brůna (Mount St. Charles, USA), Tomáš Cibulka (Val-d’Or, QMJHL), Filip Krajčík (Karlovy Vary).

Útočníci:

Matěj Přibyl (Vítkovice), Lukáš Strnad (Slavia Praha), Adam Dvořák, Marek Soukup, Matyáš Borák (všichni Plzeň), Jan Ekrt (Litvínov), Adam Bareš (Lahti, Finsko), Jan Gaspar (Södertälje, Švédsko), Adam Šikl (Malmö, Švédsko), Tomáš Vlček (Kloten, Švýcarsko), Richard Němec (Ambri-Piotta, Švýcarsko), Jakub Čechmánek (Zlín), Matěj Gardoň (Mladá Boleslav).

Náhradníci:

Obránci: Jakub Červenka (Sparta Praha), Aleš Čech, Šimon Němec (oba Mladá Boleslav), Matěj Vovsík (Jihlava), Ondřej Dorot (Karlovy Vary). Útočníci: Ondřej Hrabík, David Senčák (oba Sparta Praha), Vojtěch Malínek (oba Mladá Boleslav), Jonáš Jungwirth (Jihlava) .

Program turnaje pěti v Popradě

Středa 12. dubna:
13:30 Česko – Finsko

17:00 Švýcarsko – Slovensko

Čtvrtek 13. dubna:
13:30 Švédsko – Švýcarsko
17:00 Finsko – Slovensko

Pátek 14. dubna:
13:30 Finsko – Švýcarsko
17:00 Česko – Švédsko

Sobota 15. dubna:
13:30 Švýcarsko – Česko

17:00 Slovensko – Švédsko

Neděle 16. dubna:
12:30 Švédsko – Finsko
16:00 Slovensko – Česko

Reprezentace do 18 let

Pozvánku na závěrečný kemp před Mistrovstvím světa kategorie U18 obdrželi opět brankář Adam Dybal, obránce Matteo Kočí a útočníci Matyáš Adámek a Adam Csabi. Všichni čtyři energetici jsou s reprezentačním týmem už od druhého kempu. Osmnáctka se připravuje v Písku, odkud národní tým vyrazí rovnou do Švýcarska.

Kromě přípravy na ledě i mimo něj, čekala na národní tým v rámci přípravy na mistrovství i dvě utkání. Během druhého kempu se mladí reprezentanti 30. března utkali s juniorským týmem Energie. V základní době se z vítězství 2:1 radovala osmnáctka. V rámci tréninku se ještě hrálo prodloužení, ve kterém se lépe vedlo Energii a v nájezdech uspěli opět reprezentanti.

Třetí kemp pak reprezentantům zpestřil duel s juniorským týmem Bílých Tygrů. Do tohoto utkání zasáhl útočník Matyáš Adámek a brankářskou dvojkou byl Adam Dybal, který se do branky postavil ve třetí třetině a žádný ze střelců si na něj nepřišel. Osmnáctka v základní době zvítězila 6:1. Hrálo se také prodloužení, v němž osmnáctka využila početní výhodu a následně ovládla i nájezdy, ve kterých byl jediným střelcem Eduard Šalé.

Svěřenci trenéra Jakuba Petra se v Písku naposledy sejdou v úterý 11. dubna. Poslední přípravný duel je čeká v sobotu 15. dubna ve 13:00 hodin, kdy nastoupí proti reprezentačnímu týmu Lotyšska. Ve večerních hodinách pak hráči, kteří si vybojují účast na Mistrovství světa, vyrazí vlakem do Curychu odkud budou pokračovat do Porrentruy, kde v Raiffeisen Areně budou probíhat utkání skupiny A.

Nominace osmnáctky na závěrečný kemp

Brankáři:

Jan Kavan (Kometa Brno), Adam Dybal (Karlovy Vary), Michael Hrabal (Omaha, USHL).

Obránci:

Jakub Dvořák (Liberec), Adam Hamrla (Zlín), Matteo Kočí (Karlovy Vary), Martin Matějíček (Jihlava), Josef Eichler, Adam Jiříček, Jan Skok (všichni Plzeň), Vojtěch Vochvest (Mladá Boleslav), Dominik Badinka (Jokerit Helsinky, Finsko), Vojtěch Husinecký (Calgary, WHL).

Útočníci:

Lukáš Heš (Zlín), Eduard Šalé (Kometa Brno), Matyáš Adámek, Adam Csabi (oba Karlovy Vary), Tomáš Holčák (JYP Jyväskylä, Finsko), Jan Kučera (Plzeň), Vojtěch Hradec (Mladá Boleslav), Andrej Fábry (Sparta Praha), Miroslav Holinka (Třinec), Adam Jecho (Tappara Tampere, Finsko), Dominik Petr (Lukko Rauma, Finsko), Jakub Štancl (Växjö, Švédsko), Jiří Felcman (Langnau, Švýcarsko), Maxim Vehovský (Vítkovice), Pavel Šimek (Saint John, QMJHL), Adam Židlický (Missisauga, OHL).

Náhradníci:

Brankář: Vojtěch Hambálek (Liberec). Obránci: Šimon Bialy (Vítkovice), Lukáš Eich (Kometa Brno). Útočníci: Petr Pavelec (Vítkovice), Daniel Badinka (Jokerit Helsinky, Finsko), Matěj Bělohlav (Kometa Brno).

Rozpis českých zápasů na Mistrovství světa U18:

čtvrtek 20. dubna 2023
18:30 Česko vs Slovensko

sobota 22. dubna 2023
17:00 Německo vs Česko

neděle 23. dubna 2023
17:00 Švédsko vs Česko

úterý 25. dubna 2023
18:30 Česko vs Kanada

čtvrtek 27. dubna 2023
11:00 21:00 O udržení 1 (Porrentruy)
12:30 Čtvrtfinále 1 (Basilej)
15:00 Čtvrtfinále 2 (Porrentruy)
17:30 Čtvrtfinále 3 (Basilej)
20:00 Čtvrtfinále 4 (Porrentruy)

Sobota 29. dubna 2023
11:00 O udržení 2 (Porrentruy)
15:00 Semifinále 1 (Basilej)
19:00 Semifinále 2 (Basilej)

Neděle 30. dubna 2023
11:00 O udržení 3 (Porrentruy)
15:00 O bronz (Basilej)
19:00 Finále (Basilej)

V uplynulých dnech bojovalo několik energetiků v Sokolově a v Chomutově o pozvánku na závěrečné reprezentační akce. Ačkoliv energetici předvedli parádní výkon, tak do konečné nominace se všichni nevešli.

Reprezentace do 17 let

Na soupisku národního týmu kategorie U17 pro turnaj v Plzni se dostali brankář Adam Ebenstreit a obránce Nick Mähler. Mezi náhradníky byli nominováni obránce Pavol Cipko a útočníci Tobiáš Pastor a Matěj Zeman.

Svěřenci kouče Václava Eismanna mají za sebou přípravu, kterou absolvovali v Chomutově. Zde si ve dvou zápasech změřili síly s týmem Jungadler Mannheim U19. Čeští mladíci úvodní duel absolutně ovládli a zvítězili 13:2. Druhý zápas byl podstatně vyrovnanější a z výhry 2:1 se nakonec radovali němečtí hokejisté. Do obou zápasů zasáhl karlovarský obránce Nick Mähler a ve druhém zápase se do branky postavil Adam Ebenstreit.

Brankář Adam Ebenstreit je zkušeným reprezentantem a k jeho úspěchům patří vítězství na turnaji v Colorado Springs. Na turnaji v Plzni bude jeho parťákem v brankovišti Břetislav Vystrčil, gólman Mladé Boleslavi který trápil karlovarské střelce ve čtvrtfinálových zápasech Extraligy dorostu. Brankáři se budou připravovat pod dozorem Lukáše Mensatora.

V zápasech proti Mannheimu si poprvé reprezentační dres oblékl kapitán karlovarského dorostu Nick Mähler. Šikovný obránce si o nominaci na zápasy do Chomutova řekl nejen svými výkony v dorostu, ale i tím, jak se předvedl v zápasech juniorky Energie. Ve dvou zápasech v Chomutově si Nick nasbíral čtyři body za asistence. Díky předvedenému výkonu ho čeká opravdová premiéra v mezinárodním hokeji na Turnaji pěti zemí v Plzni. „Na turnaj se velmi těším, hlavně proto že mezinárodní turnaj je pro mě novinka. Jsem rád, že dostanu možnost zahrát si proti ostatním elitním výběrům a pokusím se co nejvíce pomoct týmu. Do Plzně jedeme v upravené sestavě, ale věřím, že atmosféra bude ještě lepší než teď v Chomutově,“ říká Nick před svou první velkou akcí.

Turnaj pěti zemí se odehraje ve dnech 12. až 16. dubna v Ice Areně Košutka v Plzni. Proti sobě se postaví reprezentační výběry Finska, Švédska, Slovenska a Švýcarska. Národní tým se sejde na Velikonoční neděli a první zápas odehraje ve středu proti týmu Švýcarska. Dalšími nováčky, kteří si stejně jako Nick Mähler v Chomutově řekli o nominaci na svůj první velký mezinárodní turnaj, jsou Danny Chludil (Slavia Praha), Daniel Pekař (Bílí Tygři Liberec) a Jakub Heš (Berani Zlín).

Nominace české sedmnáctky

Brankáři:

Adam Ebenstreit (Karlovy Vary), Břetislav Vystrčil (Mladá Boleslav).

Obránci:

Pavel Průšek (Liberec), Nick Mähler (Karlovy Vary), Jakub Fibigr, Marek Chaloupka (oba Vítkovice), Adam Martin Hlinský (Mladá Boleslav), Tomáš Galvas (Olomouc), David Svozil (Ilves Tampere, Finsko).

Útočníci:

Daniel Pekař, Vasyl Špilka (oba Liberec), Maxmilian Curran, Danny Chludil (oba Slavia Praha), Jiří Klíma, Dominik Pavlík, Lukáš Král (všichni Hradec Králové), Jakub Heš, Martin Vaculík (oba Zlín), Oskar Lisler (Mladá Boleslav), Petr Poláček (Sparta Praha), Ondřej Kos (Ilves Tampere, Finsko).

Sestava bude podle vývoje play-off soutěží doplněna o jednoho hráče z náhradníků.

Náhradníci:

Brankáři: Jan Ondráček (Šumperk), Samuel Kowalczyk, Marek Uherek (oba Zlín), Jakub Milota (Třinec), Matyáš Mařík (Plzeň). Obránci: Adam Král (Liberec), Dominik Löffler, Adam Ošmera (oba Jihlava), Samuel Šmerda, Martin Švec (oba Pardubice), Pavol Cipko (Karlovy Vary), Matyáš Man (Vítkovice), Aleš Zielinski (Třinec), Alex Kubánek (Slavia Praha). Útočníci: Tobiáš Pastor, Matěj Zeman (oba Karlovy Vary), Jindřich Habermann, Adam Veselský (oba Kometa Brno), Jakub Jón (Hradec Králové), Patrik Král, Vojtěch Steklý, Matěj Vojáček (všichni Mladá Boleslav), Samuel Drančák (České Budějovice), Matěj Kubiesa, Šimon Pohludka, Petr Sikora (všichni Třinec), Marek Daníček (Rytíři Kladno), Adam Benák, Adam Titlbach (oba Plzeň), Matěj Hamr (Curych, Švýcarsko).

Program turnaje pěti v Plzni

Středa 12. dubna:
14:30 Švédsko – Finsko
18:00 Česko – Švýcarsko

Čtvrtek 13. dubna:
14:30 Švýcarsko – Slovensko
18:00 Česko – Finsko

Pátek 14. dubna:
14:30 Finsko – Švýcarsko
18:00 Slovensko – Švédsko

Sobota 15. dubna:
14:30 Česko – Slovensko

18:00 Švýcarsko – Švédsko

Neděle 16. dubna:
12:30 Slovensko – Finsko
16:00 Česko – Švédsko

Reprezentace do 16 let

Za reprezentační šestnáctku na Turnaji čtyř zemí ve švédském Tranas nastoupí obránce Matěj Pelikán a útočník Vojtěch Čihař. Mezi náhradníky byli nominováni brankář Michal Oršulák a útočník Viktor Wardas.

Svěřenci Milana Razýma odehráli v Sokolově dva zápasy proti týmu Jungadler Mannheim U17. V tom prvním čeští mladíci zvítězili 8:2 a ve druhém pak 11:1. Do obou zápasů zasáhli obránce Matěj Pelikán a útočníci Vojtěch Čihař a Viktor Wardas a nutno říci, že všichni karlovarští mladíci o sobě dali vědět. Viktor Wardas skóroval třikrát a Vojtěch Čihař si připsal gól a asistenci.

Matěj Pelikán, který na sebe dres národního týmu v zápasech proti německým mladíkům oblékl poprvé, si připsal dvě asistence. Turnaj ve Švédsku bude pro Matěje první velkou mezinárodní akcí a dá se říci, že teprve tam půjde o tu pravou reprezentační premiéru. „Moc si vážím pozvánky a na turnaj do Švédska se hodně těším. Účast na turnaji beru jako další krok ve své kariéře, protože budu mít příležitost změřit si síly s těmi nejlepšími hráči ze Švédska, Finska a ze Slovenska. V týmu máme výbornou atmosféru, navzájem se podporujeme a držíme při sobě, což je velice důležité.“ Těší se na svůj vstup do mezinárodního hokeje Matěj.

Nominace české šestnáctky

Brankáři:

Martin Fajmon (Kometa Brno), Ondřej Štěbeták (Jihlava).

Obránci:

Matěj Pelikán (Karlovy Vary), Marek Vyhlídal (Kometa Brno), Max Pšenička (Slavia Praha), Štěpán Černý (Hradec Králové), Rostislav Šilhavý (Mladá Boleslav), Jakub Winkelhöfer (Litvínov), Tomáš Malínek (Sparta Praha).

Útočníci:

David Rozsíval (Liberec), Matěj Pekař (Ambri-Piotta, Švýcarsko), Vojtěch Čihař (Karlovy Vary), Matouš Jan Kucharčík, Artur Matějovský, Tomáš Poletín (všichni Slavia Praha), Šimon Fasner (Vítkovice), Adrien Bartovič (Malmö, Švédsko), Adam Novotný (Hradec Králové), Jakub Lev (Mladá Boleslav), David Krčál (Pardubice), František Netušil (Sparta Praha), Jakub Frolo (Vsetín).

Náhradníci:

Brankáři: Jiří Novák (Jihlava), Michal Oršulák (Karlovy Vary). Obránci: Lukáš Ehrenberger, Jakub Seidl (oba Liberec), Filip Zimovčák (Ambri-Piotta, Švýcarsko). Útočníci: Vít Macek (Jihlava), Viktor Wardas (Karlovy Vary), Václav Raichl (Litvínov), Václav Nestrašil (Sparta Praha), Dominik Kos (Zlín), Vlastimil Blažek (Rytíři Kladno).

Program turnaje čtyř zemí v Tranas

Čtvrtek 13. dubna:
18:00 Slovensko – Česko

Pátek 14. dubna:
15:30 Česko – Finsko

19:00 Švédsko – Slovensko

Sobota 15. dubna:
14:30 Švédsko – Česko

18:00 Finsko – Slovensko

Neděle 16. dubna:
12:00 Švédsko – Finsko