HC Energie Karlovy Vary

Musíme hrát srdcem a naplno, burcuje do play-out Filip Novotný

Po osmi zápasech, které musel vinou zdravotních komplikací vynechat, se Filip Novotný znovu objevil v karlovarském brankovišti. Jeho návrat si však body neosladil, Energie padla v posledním kole základní části na ledě Plzně 1:2 a nyní na Karlovarské čeká play-out, kde se potkají s Litvínovem, Chomutovem a Pardubicemi. A právě o nadcházející důležité fázi roku, svém zdravotním stavu i samotném derby se zelenobílá pětatřicítka rozpovídala v rozhovoru po zápase.

Filipe, po osmi zápasech jste se zase objevil v brance. Byla znát nerozchytanost?
Trochu, připadal jsem si tam jako hopík (úsměv). Hodně nás tam točili a než jsem se do toho dostal, chvilku to trvalo. Postupem času už to bylo lepší, ale je znát, že jsem dlouho nebyl na ledě. Ani jsem netrénoval, protože se hrálo obden, tudíž ani tréninky nebyly. Takže jsem se do toho opravdu dlouho dostával, ale ke konci už jsem se cítil docela v pohodě. Je ale znát, že tam je výpadek.

Jak se cítíte po zdravotní stránce? Jsou problémy pryč?
Já bych řekl, že ano a snad mi to vydrží do konce sezony. Doufám, že to bude jen šest zápasů a budu si moct odpočinout a dát se úplně do kupy.

V zápase se dlouho drželo vyrovnané skóre, věřili jste až do poslední chvíle, že by vám tam mohlo něco spadnout?
Ano, chtěli jsme mít náskok šest bodů do play out. To se nám bohužel nepovedlo, máme jenom tři, takže to teď bude hrozně těžké a vyrovnané. Budeme muset určitě bojovat až do konce a víme, že to bude ještě náročné.

Dnes se málo vylučovalo a obecně bylo málo přerušení. Je to pro brankáře náročnější, když si nemůže pořádně odpočinout?
Já jsem si tam připadal jako nějaký papiňák, vařil jsem tam celou dobu, protože jsem dlouho netrénoval (úsměv). Byl jsem radši, když se to přerušilo a vždycky jsem si mohl odpočinout, protože nás tam chvilkami motali a já byl jen papiňák, který pořád syčí. Nebylo to pro mě úplně příjemné, ale tak to je. Je škoda, že jsme si neodvezli alespoň nějaký bod.

Jak už jste nakousl, Plzeň předváděla v útoku bleskové kombinace ze strany na stranu. Jde vůbec proti takové ofenzívě všechno pochytat?
Všechno se dá chytit, jak řekl tenkrát Hašek, ale oni jsou opravdu dobří hráči, kteří si umějí dávat puky. Mají v týmu nejlepšího střelce extraligy a Honzu Kováře, navíc i spoustu dalších hráčů, kteří sbírají hodně bodů, takže mají kombinace opravdu neskutečné. Připravovali jsme se na to, ale je škoda, že jsme dokázali dát jen jeden gól.

Čeká vás play-out, panuje trochu nervozita, nebo do toho naopak jdete v psychické pohodě?
Já se teď soustředím spíš sám na sebe, protože jsem dlouho nebyl na ledě a dával jsem se dohromady. Ale play-out není nic příjemného, navíc když máme takový malý náskok, takže já se soustředím na sebe proto, abych klukům pomohl a abychom to ukopali.

Jako čtvrtý do play-out spadl Litvínov. Jaké jsou pocity ze soupeřů?
Musíme hrát proti všem naplno a na 120 %, ne-li víc. Musíme ukopat nějaké body, abychom těch šest zápasů udrželi a mohli se zase připravovat na příští sezonu. Hrát další měsíc je takový strašák a určitě to nechceme hrát. Budeme do toho muset jít srdcem a naplno.