HC Energie Karlovy Vary

Nepolevíme! Každý zápas jedeme naplno až do konce, říká trenér osmáků David Šalamoun

Už třetím rokem provází svůj tým světem hokeje trenér David Šalamoun. Karlovarští osmáci pod jeho vedením zakončili základní část své soutěže na druhém místě. Po zhruba třetině odehraných zápasů jim druhé místo patří i v nadstavbě. Mladí energetici za sebou mají první utkání se všemi týmy nadstavbové skupiny a zaškobrtli pouze v utkání s Bílými Tygry.

Pane trenére, nadstavba je v plném proudu, ale vrátila bych se k základní části. Jak byste ji zhodnotil?

Celou dobu jsme jeli dobře, ale jak se někdy v této kategorii stává, najeli jsme na ten komfortní level, kdy jsme podcenili některé soupeře a ztratili jsme zbytečně body. Jinak bych základní část hodnotil dobře. Kluci splnili, co jsme si stanovili a postoupili jsme.

V základní části jste skončili druzí, čekali jste na začátku sezóny takový úspěch?

Abych pravdu řekl a neznělo to namyšleně (úsměv). Klukům v tomhle věřím a tušil jsem to, protože nějaké náznaky, že by to mohlo dobře fungovat, se objevovaly už v minulém roce. Po solidní přípravě jsem věřil, že odehrajeme dobré zápasy a budeme vyrovnaným soupeřem pro všechny. Navíc máme šest kluků tohoto ročníku v 9. třídě, takže pokud se nám kříží zápasy hrajeme na deset, jedenáct, dvanáct lidí všechny zápasy. Což je pro kluky dobře, protože si na to zvyknou. Navíc ke konci ti kluci z 9. třídy ostatní kluky vytáhli ještě víc nahoru.

První tři týmy v základní části Verva Litvínov, Energie a Piráti Chomutov měly shodně dvacet dva bodů. Opravdu ta utkání byla tak vyrovnaná?

Ano, byla. Všechny ty týmy mají opravdu sílu.

Proběhly před začátkem sezóny v týmu nějaké větší změny?

Na nadstavbu přišli dva noví kluci Petr Mašek a Vojtěch Horáček z Tachova. Potom máme v 9. třídě Marka Kubíka, který přišel z Chebu a Josefa Suchého a Lukáše Gerstnera. Ti hrají zápasy s námi i s devítkou, ale primárně s námi. Jinak tam je ještě Jakub Kyncl, Maik Mähler a Jonáš Vaníček.

Co nadstavba? Zatím jste druzí a na první místo ztrácíte jeden bod. Jak těžké máte soupeře?

To je na tom dobré, že máme těžší soupeře. Ve skupině jsme se Spartou, Litvínovem, Chomutovem, Libercem, Mladou Boleslaví a všechny zápasy jsou vyrovnané. Sparta vede tabulku, ale my jsme na Spartě dali deset gólů a porazili jsme ji 10:4 v deseti lidech. To svědčí o tom, že opravdu v této kategorii jsou ještě výkyvy, tak jak kluci jeden den chtějí a druhý nechtějí (úsměv). Liga je opravdu vyrovnaná. Je to paráda.

Když jste nakousl Spartu. První zápas v nadstavbě se Spartou a výhra 10:4. První zápas po Novém roce bude opět se Spartou a ta bude chtít odplatu. Jak se těšíte?

Těším se moc, protože znám trenéra pana Hlaváče. Já vzhledem ke svému působení v zámoří preferuji ten zámořský styl, tedy agresivní útočný hokej. Musí to být hokej nahoru a dolů. No a když jsme se s panem Hlaváčem po zápase bavili, tak přiznal, že na tento styl nejsou zvyklí a my jsme je naším stylem překvapili a zápas nám vyšel. Vím, že deset gólů se na Spartě nedává každý týden (úsměv), ale bylo to dobré. A až sem Sparta přijede, tak budeme vědět, že mají motivaci nám to vrátit, takže zápas bude ještě daleko lepší. Bude to možná trochu jiné, protože v té době bude probíhat příprava na olympiádu mládeže a nevím, jestli budeme mít k dispozici všechny kluky z devítky. Nechci, ale aby to znělo, že bez nich to nejde. Péťa (Petr Mašek) s Vojtou (Vojtěch Horáček) posílili obranu a útoky máme vyrovnané, klukům věřím a vím co v nich je. (úsměv)

V některých zápasech jste vyhráli o devět a více gólů oproti soupeřovým dvěma, čtyřem, pěti gólům. Je těžké, aby kluci udrželi koncentraci a nic za takového stavu nevypustili?

Jelikož kluky mám tři roky a mají tu kvalitu vyhrávat dvouciferně, tak jim říkám, že pokud to dají, ať to prostě dávají, protože je by také nikdo nešetřil. A nikdo je nešetřil, třeba když jsme hráli proti Wolves (HC Pilsen Wolves) v Plzni, tak nám nasázeli před třemi lety 19:1. A my jsme minulý rok poprvé Wolves porazili a to je pro kluky opravdu posun dopředu. Musím však zmínit, že to tak nebylo nastavené od začátku co jsem kluky převzal. Snažil jsem se do nich dostat tu zámořskou mentalitu "být nejlepší" což se s jejich opravdu poctivým přístupem povedlo a začali si věřit. Máme to tedy nastavené tak, že jedeme až do konce a nepolevíme.

V úterý jste dohrávali 1. kolo nadstavby a utkali jste se s Litvínovem. Derby a výhra 11:2. To určitě potěší, že?

No ale pozor, v neděli jsme v Litvínově vyhráli 8:7 a stalo se přesně to, že jsme vedli 8:2 čtyři minuty před koncem a náš gólman přiznal, že myslel, že už je konec a hlavou nebyl v zápase. Najednou to bylo 8:3, 8:4, 8:5, 8:6 a nakonec 8:7. Tak to jsem klukům v úterý připomněl, že se tohle už stávat nebude. Kluci nastoupili a předčili Litvínov opravdu po všech stránkách. Což uznal po zápase i jejich trenér.

Který z nadstavbových soupeřů je pro vás nepříjemný, nevyzpytatelný a úplně se na vzájemný duel netěšíte?

Ze všech našich soupeřů jsou to asi Piráti Chomutov. U nich opravdu nikdy nevíme. Litvínov už máme tak nějak přečtený, ale Chomutov je opravdu nevyzpytatelný. Jednou zahrají úplně parádně a podruhé ne. S nimi někdy jedeme dobře a někdy hrajeme úplně strašně. S ostatními soupeři jsme zatím hráli poprvé. Mladá Boleslav je slušný soupeř, tam to bylo 4:4. V utkání s Tygry jsme prohráli, ale tam to bylo možná i tím, že celou dobu hrajeme na tréninkové hale a velká hala nám nesedí. Bylo tam strašné teplo. Vím, že to nemůže být výmluva (úsměv), ale prostě lépe se nám hraje na tréninkové hale. A hlavně to byli většinou soupeři, s nimiž jsme hráli poprvé a úplně jsme nevěděli, co nás čeká.

Zmínil jste hráče z vašeho týmu, kteří hrají i za 9. třídu. Jak to "půjčování" funguje?

No to je takové půjčování, nepůjčování. Pro ty kluky (děti) je toto pendlování v tomto věku velmi psychicky náročné. Ne každý se s tím umí porvat. Já zastávám názor, ať hráč dominuje ve své kategorii, což je pro sebevědomí kluků to nejlepší, co může být. Ať klidně naseká deset gólů za zápas, to je úplně jedno, ale dostane tím sebevědomí. To že ve své kategorii bude bodovat a dominovat, mu pomůže i ve chvíli, když nakoukne do starší kategorie.

Děkuji za rozhovor.