HC Energie Karlovy Vary

Podaří se energetikům zkrotit Lvy a přivézt body z Hradce Králové?

Po dvou domácích duelech, v nichž si vybojovali čtyři body, vytáhnou hráči Energie černé dresy pro venkovní utkání a o další body zabojují na ledě Mountfieldu HK. S týmem Východočechů se karlovarští hráči v letošní sezóně potkali na svém ledě hned ve druhém kole a padli těsně 2:3. Podaří se jim vzít si tři body zpět? Tak to zjistí fanoušci obou týmů v pátek 28. října v 16:00 hodin. Vstupenky je možné zakoupit online nebo přímo na místě. Pokladny budou otevřeny dvě hodiny před zápasem.

Kde utkání sledovat: Online přenos
Vstupenky:Online předprodej

O soupeři

Hráči Mountfieldu HK se po dvou venkovních duelech, ze kterých si přivezli tři body, pokusí vybojovat vítězství před domácím publikem. Nastupovat se jim bude lehce, neboť ve svém posledním zápase zvítězili po třech letech na libereckém ledě nad Bílými Tygry. Výhru 6:3 potvrdili Lvi v poslední minutě dvěma trefami do prázdné branky. Toto vítězství je vyneslo na sedmé místo tabulky.

Změnou v kádru, ke které došlo v době od posledního vzájemného duelu byl odchod útočníka Nikity Ščerbaka, kterému vypršelo vízum. Hradec tak přišel o jednoho ze svých produktivních střelců. Jeho bilance po pěti zápasech byla 5 bodů (1+4). Kabinu Lvů posílil obránce Joona Huttula. Ten přišel z Finska a stihl již odehrát čtyři zápasy a získat 2 body (0+2). I tým Východočechů oslabila zranění. Na marodce mají francouzského útočníka Jordanna Perreta a obránce Filipa Pavlíka a Michaela Gaspara.

Stejně jako Energie má tým Mountfieldu k dobru jeden zápas. Ve třinácti odehraných zápasech získali 21 bodů za sedm vítězství. Velmi úspěšní jsou hradečtí hráči v Lize mistrů, kde se v šesti zápasech hned pětkrát radovali z vítězství. K dalšímu duelu vyráží do Švédska, kde je bude 15. listopadu hostit tým Färjestad Karlstad. Nejen v utkáních Ligy mistrů se hráči mohou spolehnout na obrovskou podporu svých fanoušků, kteří je za vítězstvím jistě poženou i v pátečním utkání.

A na koho by si energetici měli dát pozor? Rozhodně na Jakuba Lva, ten má po třinácti zápasech 12 bodů (3 + 9) a třicet osm střel na branku a navíc v počtu hitů konkuruje svým spoluhráčům z obranných řad. Zatím jich má na svém kontě sedm. V živé paměti mají energetici rovněž kanadského rodáka Christopha Lalancetta, který se dvěma góly podílel na jejich porážce v předchozím vzájemném duelu a rovněž dokáže být na ledě velmi houževnatý. Zatím naskočil do jedenácti zápasů a vybojoval si 7 bodů (4 + 3). Má navíc velmi dobrou produktivitu, neboť na branky soupeřů poslal "jen" sedmnáct střel. Třetím nejproduktivnějším hráčem, Mountfieldu je Aleš Jergl se ziskem 6 bodů (4 + 2) z třinácti zápasů a gólmany soupeřů ohrozil třiceti čtyřmi střelami. Držet od těla by si, v rámci možností, měli karlovarští hráči rozhodně obránce Richarda Nedomlela (dvanáct hitů) a Bohumila Janka (deset hitů). Přes tyto dva není lehké ani dostat kotouč. Mají totiž dohromady čtyřicet devět bloků.

Z kabiny Energie

Svěřenci Davida Bruka mají po třinácti duelech stejnou bilanci jako jejich soupeř, akorát jim sedm vítězství vyneslo o bod méně a drží si deváté místo v tabulce. Poslední vítězství však byla byla těžce vykoupena. V duelu s Bílými Tygry se zranili útočníci Jan Hladonik a Martin Kohout. Utkání s kladenskými Rytíři kvůli zranění nedohrál Tomáš Vondráček. Od utkání v Plzni je stále na marodce David Kofroň. Duel s Kometou nedohrál kvůli zranění Martin Rohan. Po zranění v duelu s třineckými juniory se do tréninku pomalu zapojuje útočník Robin Sapoušek.

Karlovarský kouč tak musí stále častěji sahat pro posily do partnerských týmů. Do sestavy se vrátil Daniel Kružík. Ten v posledních duelech nastupoval v elitní lajně po boku Tomáše Rachůnka a Dávida Grígera. V utkání proti Kladnu navíc vstřelil svůj první extraligový gól. Vidět jsou i další posily ze Sokolova Martin Osmík a Matěj Zadražil. Svůj extraligový debut zažil v utkání s Kometou juniorský útočník Matyáš Váňa.

Utkání s brněnskou Kometou bylo pro hráče i fanoušky zvláštní v tom, že na karlovarský led, poprvé od svého odchodu, vyjel Jakub Flek a na střídačce hostů byl k vidění kouč Martin Pešout, který vedl tým Energie v předchozích pěti sezónách. I přes změny v sestavě předvedli domácí hráči skvělý výkon a dlouho to vypadalo na to, že dostanou Kometu na lopatky. Ke konci utkání je však štěstí opustilo a Kometa zužitkovala power-play a energetiky nakonec porazila v nájezdové loterii.

A jaká esa má před pátečním duelem v rukávu tým Energie? Rozhodně Tomáše Rachůnka, který si ve třinácti duelech připsal 12 bodů (4+8) a je nejproduktivnějším hráčem Energie. Díky svému bodovému zisku v minulém týdnu se stal nejproduktivnějším hráčem týdne TELH. V TOP 5 minulého týdne mu dělá společnost obránce Michal Plutnar, který si v uplynulém týdnu ve třech zápasech připsal čtyři asistence. Druhým nejproduktivnějším energetikem je s 10 body (7+3) Petr Koblasa. S osmi body jsou na třetím místě Ondřej Beránek (6 + 2) a na čtvrtém Dávid Gríger (2+6). Na ledě je hodně vidět i Jiří Černoch, ten si v duelu s Kometou na svůj dres připnul kapitánské "C" a ve své sbírce má 7 bodů (4+3). Je ho hodně vidět kolem brankoviště, kde nejenže blokuje střely, zatím jich bylo dvacet jedna, ale i výborně cloní. Východočeši by se raději neměli pouštět do křížku s obráncem Tomášem Havlínem, který má po dvanácti utkáních na svém kontě dvacet dva hitů a sedmnáct zblokovaných střel. A Ondřej Dlapa musí být po utkáních samá modřina, dosud si totiž zapsal již třicet šest bloků a deset hitů.

Statistické údaje ukazují, že hráči Energie mají srdce bojovníků a v každém zápase se rvou o vítězství, přičemž občas jim schází i špetka štěstí, jako to bylo například v utkání s Kometou. Každopádně do Hradce Králové přijede soupeř, se kterým je třeba počítat a uvidíme zda týmový duch a bojovnost vynesou energetikům bodový zisk.

Související články

Ohlasy k zápasu | pá 28.10.2022

Lukeš: Podali jsme skvělý týmový výkon