HC Energie Karlovy Vary

Přijíždí Bílí Tygři z Liberce. Rozšíří energetici svou sbírku bodů?


Po úspěšném výjezdu na jih Čech si energetici opět zahrají před domácími fanoušky. Do Karlových Varů dorazí liberečtí Bílí Tygři. Poslední vzájemný duel rozhodly až samostatné nájezdy. Jediným střelcem byl Jiří Černoch a bonusový bod díky tomu získala Energie. V pátek 2. prosince od 17:30 hodin čeká svěřence Davida Bruka náročný boj a fanoušky napínavý zápas. Ti nejmenší se navíc mohou těšit na setkání s Mikulášem, andělem a čertem. Vstupenky je možné zakoupit online nebo přímo na místě. Pokladny budou otevřeny hodinu a půl před zápasem.

Kde utkání sledovat: Online přenos
Vstupenky:Online předprodej

O soupeři

Poslední zápas Bílých Tygrů byl velmi úspěšný. Podařilo se jim totiž zastavit rozjeté Dynamo Pardubice, které si díky nim připsalo první prohru po sérii třinácti výher. Liberečtí borci jsou druhým týmem, který zatím v letošní sezóně Dynamo obral o plný počet bodů. Tím prvním byli, ano tušíte správně, hráči Energie. I tento fakt přidává pátečnímu duelu na zajímavosti. Zisk plného počtu bodů je pro Tygry velmi cenný. Doposud jich nasbírali třicet jedna a díky tomu jsou na 10. místě tabulky a se ztrátou jednoho bodu šlapou na paty právě Energii.

Za vítězství nad Pardubicemi zaplatil vysokou cenu obránce Jakub Dvořák. Sedmnáctiletý talent skončil po hitu Roberta Kousala se zlomenou klíční kostí. Nepříjemný úraz si vyžádá delší léčení a Jakub tak přijde o mistrovství světa juniorů, které startuje zhruba za měsíc. Vzhledem k jeho dlouhodobé absenci byl do Liberce z hostování v Českých Budějovicích povolán zpět další mladý liberecký obránce Jakub Šedivý. Ten tak zřejmě proti Energii nastoupí dvakrát v jednom týdnu. V sestavě bude ještě chybět útočník Jaroslav Vlach, který vyfasoval stopku na pět zápasů za zákrok na Martina Zaťoviče, kapitána Komety Brno. Zatím není jisté zda do utkání zasáhne obránce Jan Štibingr, který po zranění začal s týmem trénovat v pondělí. Od posledního duelu došlo na soupisce libereckého týmu k dalším změnám. Do Nitry odešel útočník Sebastian Čederle a ve druhém listopadovém týdnu proběhl trejd obránců mezi Mountfieldem HK a Bílými Tygry. Do Hradce putoval Mislav Rosandič a pod Ještěd zamířil Richard Nedomlel.

Statistika nuda je, ale má zajímavé údaje, tak se na pár z nich podíváme. Jako první je tu produktivita. Na prvním místě v týmové tabulce je se 17 body (7 + 10) obránce Uvis Janis Balinskis, který do Liberce přišel před sezónou z Litvínova. Druhá pozice patří útočníkovi Michalu Birnerovi za 16 bodů (3 + 13). Po 15 bodech mají útočníci Adam Najman (7 + 8) a Tomáš Filippi (3 + 12).

Uvis Janis Balinskis dosud zblokoval 22 střel. Shodně 21 bloků mají útočník Jakub Rychlovský a obránce Richard Nedomlel, tomu se do celkových statistik započítává i 33 bloků, které si před trejdem připsal v dresu Mountfieldu HK. Celkem jich tedy má na kontě 54. Využití přesilových her mají liberečtí 16,13 %. Procentní úspěšnost ubránění oslabení má tým Bílých Tygrů 80,23 %.

Z kabiny Energie

I energetikům jejich úterní zápas dopadl na jedničku. Ze souboje s českobudějovickým Motorem si přivezli také tři body. I přes absenci kapitána Tomáše Vondráčka inkasovali hráči Motoru v oslabení. Tentokrát se o to postaral Tomáš Redlich. Gólovou radost si moc neužil David Bernad, který byl hned po skórování zraněn v obličeji Jakubem Valským. Ten za to vyfasoval trest dvě plus dvě minuty a tuto početní výhodu k navýšení skóre využil Petr Koblasa.

Zápas od zápasu se zlepšuje práce speciálních týmů. V posledních utkáních energetici již několikrát využili početní výhodu. Ale co je důležitější, ubránili velké množství oslabení včetně těch, kdy šli dokonce do tří. Na hole energetiků se vrací i střelecké štěstí. Jediné, co stále přidělává Davidu Brukovi vrásky je marodka, na které má celou jednu formaci. Musí se i nadále obejít bez obránce Martina Rohana a útočníků Jana Hladonika, Davida Kofroně a kapitána Tomáše Vondráčka. V zápase proti Motoru nenastoupil ani obránce Dalimil Mikyska. Novou roli si v úterním duelu vyzkoušel obránce Adam Rulík z partnerského Sokolova, který nastoupil ve čtvrté formaci na pozici útočníka.

Před pátečním duelem došlo ke změně v obranných řadách Energie. Na Davida Bernada, který do Karlových Varů přišel před letošní sezónou, uplatnil klub BK Mladá Boleslav opci na příští sezónu. Z tohoto důvodu se oba kluby domluvily na hráčské výměně. Ta proběhla okamžitě. Do utkání s Libercem naskočí obránce Matěj Stříteský, který již v minulosti dres Energie oblékal. Bližší informace k této výměně jsou na klubovém webu.

A co říkají čísla o karlovarských bojovnících? Produktivitu týmu stále vede Tomáš Rachůnek, který má dosud 19 bodů (5 + 14). Druhé místo patří Petru Koblasovi se 16 body (12 + 4). Aktuálně mu chybí jeden gól k tomu, aby se dotáhl na Dominika Lakatoše, který je nyní nejlepším střelcem extraligy. Jedenáct bodů nasbírala trojice Ondřej Beránek (7 + 4), Jiří Černoch (5 + 6) a Dávid Gríger (4 + 7).

Obětavost energetiků je v extralize pověstná, a že je tato pověst oprávněná, ukazují úctyhodná čísla zblokovaných střel. Největším bojovníkem je s 52 bloky Ondřej Dlapa, který je s tímto počtem zblokovaných střel na třetím místě v extralize za libereckým Richardem Nedomlelem. Útočník Jiří Černoch má na svém kontě 42 zblokovaných střel a v extralize je na 7. místě. Jen pro zajímavost, je jediným útočníkem v první dvacítce tabulky zblokovaných střel. Bronzová pozice patří Tomáši Havlínovi, který dosud skočil do 37 střel. A je tu bolavé místo energetiků a to využití přesilových her, díky využití přesilovek v posledních zápasech se nyní dostali na úspěšnost 17,58 %. Procento ubránění oslabení mají karlovarští 79,12 %.

I přesto nebo právě proto, že tým Bílých Tygrů je v tabulce v těsném sousedství Energie a má i podobné statistiky, čeká energetiky pekelně těžký souboj.

Vyhraj nový Mercedes na víkend s plnou nádrží

Chceš vyhrát nový Mercedes GLC na celý víkend s plnou nádrží? Tak přijď v pátek 2. prosince na hokej s Libercem! S. a W. Automobily, dlouholetý partner našeho klubu, nám ho totiž přivezou přímo do KV Areny a v rámci soutěže na ledové ploše ho můžeš získat třeba právě ty.

Mikulášská nadílka

V pátek se na hokeji potkáte i s Mikulášem a jeho pomocníky - čertem a andělem. A ti, jak už je tradicí, odmění všechny hodné děti.

Související články