HC Energie Karlovy Vary

Řečí čísel: Energie jedna z nejproduktivnějších v Evropě

Kanadské bodování, výhry či úspěšnost brankařských zákroků – takové základní statistiky sleduje většina hokejových fanoušků. Po polovině základní části nastal však ideální čas na detailnější ponoření se do světa čísel. Kolik střel potřebují energetici na vstřelení jedné branky, jak moc jsou či nejsou úspěšní na vhazování? Hned v úvodu například zjistíte, jak si stojí Energie v produktivitě v porovnání se zbytkem Evropy.

Karlovy Vary – třetí nejproduktivnější tým Evropy!

Zdá se to až bláhové, avšak energetici letos pálí opravdu ostrými a soupeři si na to musí dávat pozor. V přepočtu gólů na zápas Karlovarští vládnou celé extralize, během šedesáti minut vsítí průměrně 3,61 branky, na taková čísla se momentálně nedostane nikdo jiný. Bylo by troufalé zjistit, jak to vypadá ve zbytku elitních evropských soutěží? V říši čísel nikoliv. V konkurenci ruské KHL, švédské SHL, finské Liiga, švýcarské National League, slovenské Tipsport Ligy, rakouské EBEL a německé DEL jsou energetici v tomto odvětví třetím nejproduktivnějším týmem celkově! Lépe jsou na tom se 3,79 brankami na zápas švédský Färjestad a s 3,64 brankami německý Straubing. Pokud tedy nejste fanoušky defenzivního hokeje, sledování karlovarských hokejistů je tak pro vás jasnou volbou.

V LETOŠNÍ SEZONĚ
DávidGríger
útočník
Z 26
G 11
A 13
+/- +2

U gólů ještě chvilinku, energetikům se prostě daří. V každém zápase je jedna branka uznána vítězná, nejvíce ze všech hráčů extraligy jich má Dávid Gríger a to 5, jen o jednu méně pak Petr Koblasa. Oba kanonýři figurují i v dalších tabulkách na předních místech, Gríger je se 6 přesilovkovými góly 4. nejúspěšnějším, Koblasa poté nejčastěji zapisuje branky jako první střelec svého týmu, povedlo se mu to již pětkrát. U něj pak trenéři vědí, že se na něj mohou spolehnout, když jde do tuhého. Karlovarský útočník totiž vstřelil všech svých 12 branek za těsného stavu (rozdíl byl maximálně o jednu branku).

Vládce trestných minut? Kapitán to jistí

Pokud je někdo v něčem dobrý, nikdo jiný z týmu by mu, lidově řečeno, neměl fušovat do řemesla. S trochou nadsázky by se toto dalo aplikovat i na statistiku počtu trestných minut, v karlovarském týmu jim nevládne nikdo než kapitán Václav Skuhravý, v extraligovém měřítku se pak nachází na pozici třetí. V dosavadním průběhu jich nastřádal „jen“ 54, není však v týmu jediný, kdo je poctivým sběračem. Musíme totiž také zmínit člena kádru, který má trestných minut na kontě 16. Nebylo by to nic závratného, kdyby se však nejednalo o brankáře Filipa Novotného. Ve světě brankářů to není zase až tak vysoké číslo, nikoliv však v polovině sezony. Filip této statistice vládne zatím zcela jednoznačně, na druhém místě na něj z dálky kouká se 4 TM vítkovický Svoboda.

Na druhé straně této statistiky pak jasně vyčnívá útočník Jakub Flek, který by mohl aspirovat na ocenění nejslušnějšího hráče roku. Při 26 zápasech strávil na ledě průměrně téměř 17 minut a nezapsal na své konto ani jednu trestnou minutu, takových hráčů není v celé extralize opravdu mnoho.

Klíč ke vstřelení branky? Vyhrát vhazování

Abychom o našem kapitánovi nepsali jen v negativním smyslu, musíme vyzdvihnout i jednu klíčovou stránku jeho přínosu pro celý tým. Není tím nic jiného než úspěšnost na vhazování, kde karlovarský kapitán vyhrál 260 vhazování a dosahuje úspěšnosti 52,85 %, čímž se řadí na osmé místo celkového žebříčku. I tady však najdeme ještě jedno karlovarské jméno a je jím opět Dávid Gríger. 289 vyhraných pokusů a úspěšnost 58,74 % z něj dělá jednoho z nejlepších hráčů v tomto důležitém odvětví. Krásu čísel poté dokazuje Otakar Šik, který se k souboji o puk postavil dvakrát, v obou případech uspěl a může se pyšnit rovnými 100 %.

Dočká se Rohan zelené helmy?

Hráče můžeme hodnotit podle vstřelených gólů, asistencí, času na ledě a mnoha dalších aspektů. Určitě si již dlouho všímáte, že se občas prohání po ledě jeden hráč se zelenou helmou. Ta je označením pro aktuálního vůdce statistiky Radegast index, oceňující hráče za tu černější práci. Karlovarské laso zde drží, poměrně dobře, obránce Martin Rohan. S celkovým počet 67 bodů se řadí na 9. pozici v Tipsport extralize. Martin posbíral 16 plusových a 6 minusových bodů, 9 hitů a především pak 48 zblokovaných střel. Pokud tedy hledáte osobního ochránce, nebojte se na karlovarského obránce obrátit.

Radegast Index

HRÁČ KLUB + BODY - BODY HITY ZBLOK. STŘELY RI BODY
1. Jan Výtisk Vítkovice 11 16 38 67 100
2. Jakub Ferenc Zlín 25 21 47 46 97
3. Michal Gulaši Brno 11 14 42 51 90
9. Martin Rohan Karlovy Vary 16 6 9 48 67
15. Dominik Graňák Karlovy Vary 18 11 20 33 60
27. Michal Plutnar Karlovy Vary 24 9 8 27 50

Sbírá trestné minuty ale i skvělé zákroky

O Filipovi Novotném jsme již psali ohledně jeho koníčku v podobě sbírání trestných minut, pojďme se ale podívat také na jeho velmi důležitou světlou stránku a tím je strážení branky. Odchovanec Jihlavy musel čelit již 677 střelám, a jelikož jich za sebe pustil pouze 46, tak s 93,21 % vládne celé extralize. Krom toho už má zapsáno také jedno čisté konto a dokonce i jednu asistenci. Jednou za čas přepustí Novotný své místo mladému Janu Bednáři, aktuálně členovi širšího kádru juniorské reprezentace pro domácí mistrovství světa. Ačkoliv „Bedýnka“ zasáhl zatím jen do 6 zápasů, i tak si z pozice dvojky drží úspěšnost zákroků na 90,52 %. Stejně jako Novotný vychytal jedno čisté konto, proti svému parťákovi pak obdržel pouhé dvě trestné minuty.

Filip Novotný v Karlových Varech

Filip Novotný je energetikem již třetí sezonu. Za celou dobu odchytal 6709 minut, obdržel 230 branek a vychytal 3089 střel, a zapsal tak úspěšnost skvělých 93,1 %!

Zlaté karlovarské ručičky, v přesilovkách

Přesilovky rozhodují zápasy a v předešlých sezonách to v Karlových Varech platilo dvojnásob, letos však konečně v pozitivním smyslu. Energetici předvádí rychlý a bruslivý hokej, kterému ne všichni stíhají a poté z toho těží v podobě přesilových her. Fanoušci by často viděli raději pořádné hity, v jejich počtu jsou Karlovarští zcela nejhorší, nastavený styl hry však nese své ovoce.

Během 99 přesilových her energetici vyslali na soupeře 150 střel, 23 jich prošlo do sítě. Celková úspěšnost 23,23 % je řadí hned za Třinec na druhé místo. Během přesilových her mají Karlovarští úspěšnosti střelby 15,33 %, což je velmi dobré, celková úspěšnosti střelby Energie je poté 11,90 % - první místo Tipsport extraligy. Velmi zajímavé je, že Karlovy Vary jsou týmem, proti kterému šlo, hned po Vítkovicích, nejvíce střel a to 888.


Jestliže největším nepřítelem karlovarských fanoušků byli a jsou plzeňští fanoušci, na straně hokejistů to pak byly druhé třetiny. V těch dříve energetici ztráceli spoustu zápasů, postupně se to ale zlepšuje. Ačkoliv se to ne vždy zdá, dobré jsou hlavně třetí třetiny, avšak jen když Energie vede. Pokud totiž Karlovy Vary po druhé třetině byly ve vedení, hned ve dvanácti případech zápas vyhrály, pouze dvakrát jej pak ztratily. A když Energie po druhé třetině prohrává, šance na výhru je poté hodně malá.

Po první polovině základní části se tak energetici nachází na šestém místě, což dost možná ani sami hráči ještě v létě nečekali. Stojí za tím především dobrá produktivita, využívání přesilovek a výborný brankář. Díky tomu si už Tomáš Rachůnek, Ondřej Beránek a Dávid Gríger vysloužili nominace do národních týmů, Jakubu Flekovi bohužel premiéra v českém dresu kvůli zraněním stále uniká. Spolehnout se do budoucna můžeme také na mladé hráče, důkazem tomu jsou Jan Bednář či Otakar Šik, který dostal příležitost při zranění vícera útočníků a svou šanci využil. Můžeme tedy jen energetikům držet palce, aby se jim takto dařilo i v druhé polovině sezony.