HC Energie Karlovy Vary

Reprezentační dresy na scénu! Do akce jdou dvacítka a šestnáctka. Kemp čeká hokejistky

Frekvence konání reprezentačních akcí začíná nabírat obrátky. Po osmnáctce a sedmnáctce čekají zápasy i dvacítku a šestnáctku. V našem nejstarším mládežnickém výběru se předvedou Matteo Kočí, Robin Sapoušek a Dominik Rymon. Mezi náhradníky byl nominovaný Filip Krajčík. Energie bude mít zastoupení i v nejmladším reprezentačním výběru, kdy se v útoku předvede Lukáš Slavík a mezi náhradníky se dostali Martin Psohlavec a Pavel Kůrka. Na kemp do Chomutova pak vyrazí exdračice Lucie Velinská.

Reprezentace do 20 let

První ostrou akci má před sebou reprezentační dvacítka. Po přátelských utkáních ve finském Vierumäki, kde si čeští mladíci připsali tři výhry ze čtyř zápasů, vyrazí opět na sever. Tentokrát bude jejich cílem Švédsko, konkrétně Nyköping, kde se odehraje Turnaj pěti zemí. Pro tuto akci již definitivně trenérské žezlo od předchozího kouče dvacítky Radima Rulíka převzal Patrik Augusta. Nový trenérský tým už odlétá do Švédska kompletní, protože se připojí asistenti trenéra Robert Reichel a Pavel Trnka, kteří se předchozí akce nezúčastnili.

Co se týče týmu, tak trenéři využili poslední možnost, a berou sebou hlavně hráče ze zámoří, kteří se postupně budou vracet ke svým týmům a nebudou tak k dispozici na listopadový turnaj v České republice. Z českých soutěžích se v nominaci pro švédský turnaj objevila pouze jména libereckého Jakuba Dvořáka, Aleše Čecha a Vojtěcha Hradce z Mladé Boleslavi a plzeňského Adama Jiříčka.

Před odletem do Švédska absolvuje tým krátký kemp v Hodoníně, kde se hráči sejdou v neděli 20. srpna odpoledne a v úterý ráno vyrazí do Švédska. První utkání je čeká ve středu 23. srpna, kdy se utkají se Švýcarskem. Do 28. srpna, kdy bude turnaj končit, si čeští mladíci změří síly ještě s týmy Finska, Slovenska a Švédska.

Na soupisce najdeme i jména tří energetiků. V obraně uvidíme Mattea Kočího a v útoku se předvedou karlovarští odchovanci Robin Sapoušek a Dominik Rymon. Pozvánku obdržel i další karlovarský obránce Filip Krajčík, který byl nominován mezi náhradníky.

Obránce Matteo Kočí řady energetiků prozatím opuští, neboť odchází do kanadské WHL, kde bude v působit v týmu Kamloops Blazers, kam byl vybrán z 58. pozice draftu. Matteo si v přátelských utkáních ve Finsku odbyl svou premiéru ve dvacítce. Tu si vylepšil i premiérovým gólem, když hned v prvním utkání proti Švýcarsku otevřel skóre.

To útočník Robin Sapoušek už zkušenosti z kanadské juniorské soutěže má, neboť od ledna hraje v QMJHL za tým Victoria Royals. Ačkoliv Robin v Kanadě nestrávil celou sezonu, svými výkony rozhodně zaujal a vysloužil si cenu pro Nejoddanějšího hráče. Také Robin má za sebou první přípravné zápasy dvacítky a dokonce v těch, v nichž nastupoval, vedl tým jako kapitán. Z Finska si přivezl tři body (1+2).

Posledním karlovarským útočníkem, který zabojuje o nominaci na mistrovství světa juniorů je Dominik Rymon. Šikovný útočník byl už v loňském roce draftován v CHL import draftu týmem Everett Silvertips. Dominik má za sebou tedy sezonu v zámoří. Tu mu nakonec zkomplikovalo zranění a odehrál pouze osmnáct zápasů, ale stihl v nich nasbírat jedenáct bodů. Dominik si rovněž svou premiéru ve dvacítce odbyl ve Finsku a a svůj premiérový gól si vstřelil ve druhém utkání proti Švýcarsku. Z Finska odjížděl s bilancí 2+1.

V hledáčku trenérů dvacítky se pravidelně ocitá obránce Filip Krajčík, který tentokrát vzhledem k tomu, že si trenéři potřebují otestovat zámořské hráče, dostal pozvánku mezi náhradníky. S novým trenérem dvacítky má už Filip zkušenosti, neboť i on nastoupil v přátelských zápasech ve Finsku, kde v obraně předváděl velkou obětavost. Tou se ostatně pyšní i v juniorském týmu Energie, kde bude v nové sezoně patřit k lídrům týmu.

Nominace české dvacítky:

Brankáři:

Jakub Vondraš (Sudbury, OHL), Michael Hrabal (Univ. of Massachusets, NCAA).

Obránci:

Jakub Dvořák (Liberec), Aleš Čech (Mladá Boleslav), Adam Jiříček (Plzeň), Matteo Kočí, Vojtěch Vochvest (Kamloops, WHL), Marek Alscher (Portland, WHL), Tomáš Cibulka (Val-d’Or, QMJHL), Marek Ročák (Kelowna, WHL).

Útočníci:

Vojtěch Hradec (Mladá Boleslav), Eduard Šalé (Barrie, OHL), Matyáš Šapovaliv (Saginaw, OHL), Adam Židlický (Mississauga, OHL), Šimon Slavíček (Flint, OHL), Adam Bareš (Pelicans Lahti, Finsko), Jakub Štancl (Växjö, Švédsko), Sebastian Redlich (Södertälje, Švédsko), Ondřej Becher (Prince George, WHL), František Formánek (Red Deer, WHL), Dominik Rymon (Everett, WHL), Robin Sapoušek (Victoria, WHL), Matyáš Melovský (Baie-Comeau, QMJHL), Jakub Hujer (Sherbrooke, QMJHL).

Náhradníci:

Brankáři: Lukáš Matěcha (Pardubice), Jan Špunar (Portland, WHL), Michael Schnattinger (Liberec). Obránci: František Němec (Kometa Brno), Martin Matějíček (Jihlava), Matěj Prčík (Vítkovice), Dominik Badinka (Jokerit Helsinky, Finsko), Filip Krajčík (Karlovy Vary). Útočníci: Ondřej Hrabík, David Senčák (oba Sparta Praha), Adam Dvořák (Plzeň) Jonáš Jungwirth (Jihlava), Ondřej Kos (Ilves Tampere, Finsko), Adam Šikl (Malmö, Švédsko), Jan Šprynar (Rimouski, QMJHL), Pavel Šimek (Saint John, QMJHL).

Rozpis zápasů Turnaje pěti zemí ve Švédsku

Středa 23. srpna:

15:30 Švýcarsko – Česko
19:00 Švédsko – Slovensko

Čtvrtek 24. srpna:

15:30 Slovensko – Finsko
19:00 Švýcarsko – Švédsko

Pátek 25. srpna:

15:30 Slovensko – Švýcarsko
19:00 Česko – Finsko

Sobota 26. srpna:

14:00 Česko – Slovensko
17:30 Švédsko – Finsko

Neděle 27. srpna:

12:00 Finsko – Švýcarsko
15:30 Švédsko – Česko

Reprezentace do 16 let

První akci má před sebou i nejmladší reprezentační výběr. Ačkoliv tým čekají pravidelné zápasy v Salzbugu, tak přece jenom oproti předchozím rokům došlo ke změně. Proti sobě se postaví pouze rakouští a čeští mladíci. Salzburg nastoupí se dvěma týmy s šestnáctkou a sedmnáctkou. Čeští trenéři poskládali podobný výběr, s tím rozdílem, že nebudou mít tolik starších hráčů. Dva týmy do nichž své svěřence Milan Razým rozdělí ponesou označení Červení (Red) a Bílí (White).

Vybraní mladíci se sejdou v sobotu 19. srpna v Plzni, kde absolvují kemp. Do Salzburgu vyrazí v úterý odpoledne. Ve dnech 23. až 27. srpna se utkají s rakouskými výběry. Každý z českých týmů odehraje dva zápasy s oběma výběry Rakouska.

Svůj první reprezentační dres oblékne karlovarský útočník Lukáš Slavík, který pouze pár dnů před turnajem oslaví své patnácté narozeniny. Lukáš se o pozornost trenérů šestnáctky ucházel v dubnu na kempu projektu Výchova talentované mládeže a očividně je svými výkony zaujal. „Na kempu to bylo dobré,“ usmívá se mladičký útočník při vzpomínce setkání s reprezentačními trenéry a dodává. „Hráli jsme vlastně s klukama, co na kempu byli, různě proti sobě, abychom se trenérům předvedli. Sešla se tam skvělá parta.“

Hrát v reprezentaci je sen většiny hokejistů a Lukášovi se ten sen splnil. „Byl jsem určitě rád, když jsem dostal pozvánku a moc se těším,“ vyhlíží svou první účast v reprezentaci Lukáš, který má rovněž radost, že v nominaci je hodně kluků, které zná. Lukáš aktuálně absolvuje přípravu v extraligovém dorostu, kde si už pořídil slušnou sbírku bodů nejen v přípravných zápasech, ale i na President Cupu, který energetici vyhráli.

Ostatně ke zlatým hochům z President Cupu patří i brankář Martin Psohlavec a obránce Pavel Kůrka. Oba mladíci se rovněž zúčastnili dubnového kempu v Plzni a získali si pozornost Milana Razýma, který je pro tentokrát povolal mezi náhradníky. Vzhledem k výkonům, které oba zatím v extraligovém dorostu, kam přešli stejně jako Lukáš z deváté třídy, předvádějí, mají oba mladíci také nakročeno k tomu, aby na sebe oblékli reprezentační dres.

Nominace české šestnáctky:

Brankáři:

Matyáš Javorek (Třinec), Jan Láryš (Poruba), Tomáš Makarius (Pilsen Wolves), Marek Sklenička (Mladá Boleslav).

Obránci:

Daniel Burda (Sparta Praha), Dominick Radim Byrtus (Třinec), Jakub Daněk (Lausanne, Švýcarsko), Vítězslav Glos (Vítkovice), Lukáš Kachlíř, Jakub Vaněček (oba Liberec), Jiří Kamas (Škoda Plzeň), Václav Nedorost (České Budějovice), Ben Reisnecker (Pilsen Wolves), Ondřej Ruml (Břeclav), Daniel Skyba (Slavia Praha), Karel Studnický (Hradec Králové).

Útočníci:

Šimon Bělohorský (Liberec), Filip Brzák, Jaroslav Vondruška (oba Hradec Králové), Petr Hanyš, Filip Matějka (oba Mladá Boleslav), Martin Hečko (České Budějovice), Jan Hrček, Matěj Weiss (oba Třinec), David Huk, Vojtěch Švancar (oba Slavia Praha), Šimon Katolický (Jihlava), Adam Klaus (Lausanne, Švýcarsko), Filip Novák (Sparta Praha), René Řehák (Nový Jičín), Tobiáš Sekanina (Olomouc), Lukáš Slavík (Karlovy Vary), Matěj Tománek (Škoda Plzeň), Petr Tomek (Třebíč).

Náhradníci:

Brankáři: Sebastian Charvát (Liberec), František Poletín (Slavia Praha), Martin Psohlavec (Karlovy Vary). Obránci: Pavel Kůrka (Karlovy Vary), Josef Šrámek (České Budějovice), Vojtěch Hora (Mladá Boleslav), Marek Šulan (Škoda Plzeň), David Zmrhal (Jihlava), Radek Vencl (Hradec Králové). Útočníci: Dominik Krajdl (Liberec), Filip Kinter (České Budějovice), Jiří Maxa, Jan Fodor (oba Škoda Plzeň), Vojtěch Kubín (Kometa Brno), Jakub Petružálek (Litvínov), Maxmilián Man (Vítkovice).

Reprezentace žen

Kalendář akcí se plní i ženské a dívčí reprezentaci. Poté co se naše reprezentantky začátkem srpna odehrály v rámci projektu Future Olympians přípravná utkání s týmem Frölunda HC je čeká další společná akce. Hráčky a-týmu a osmnáctky čeká ve dnech 14. až 18. srpna přípravný kemp v Chomutově. Ženská reprezentace se následně přesune do Vierumäki, kde je čekají první zápasy v rámci Euro Hockey Tour.

Na chomutovský kemp byla nominována i exdračice Lucie Velinská. Šikovná obránkyně aktuálně přestupuje z finského Rovanimemi do Kanady, kde bude nastupovat za Baltimor Hall. Lucie reprezentační dres obléká již od kategorie U16. V reprezentační osmnáctce oslavila na jaře zlatou medaili na Evropském olympijském festivalu mládeže a zúčastnila se i mistrovství světa v kategorii do osmnácti let. Posledními zápasy, které Lucie v reprezentaci odehrála jsou již výše zmiňovaná utkání s týmem Frölundy v rámci Future Olympians. Mladá hokejistka bodovala i v anketě Nejúspěšnější sportovec Karlovarského kraje, kde získala ocenění v kategorii talent roku.