HC Energie Karlovy Vary

S výsledky nejsme spokojeni, týmu ale věříme, shodují se majitelé. Kdy nastoupí nový GM?

Dušan Šenkypl a Daniel Tobolka, kteří se na podzim stali novými majiteli Energie, už se naplno ponořili do dění v extraligovém klubu. Aktuální výsledky jim ale nedělají takovou radost, jak by sami chtěli. V aktuálním rozhovoru hovoří nejen o nich, ale také o sestavě mužstva pro novou sezonu a dalších tématech, které karlovarské fanoušky zajímají nejvíce.

Máte za sebou čtyři měsíce ve vedení klubu. Co se za tu dobu podařilo a co nikoliv?
Dušan Šenkypl (dále DŠ): Z pohledu fanouška zatím nemáme prezentovatelné úspěchy, které by vycházely z nových změn. Skvěle se nám jeví mládež a junioři, kde máme kvalitní personální zázemí, na kterém chceme stavět. Nastavujeme sportovní úsek, kde se rozjíždí spolupráce se Sokolovem, která nám umožní daleko lépe zapracovávat juniory. Podobně jako to je v NHL budeme držet podobný styl tréninku a herní systém od juniorů přes Sokolov až k A-týmu, což velmi usnadní přechod z mládežnického do dospělého hokeje. Dochází k velkým změnám ve fungování organizace, jak procesní, tak personální, nicméně reálně dopad na partnery a fanoušky bude výrazně vidět až od příští sezóny.

Spokojen nejsem samozřejmě ani s výkony a postavením A-mužstva. Tam narážíme na to, že mužstvo se v létě reálně nedoplnilo a je oproti loňské sezóně oslabené, neboť nebylo jasné, zda bude letos v Karlových Varech extraliga. Ve chvíli, kdy jsme do klubu vstoupili, už nebyl prostor mužstvo doplnit a nahradit odchody, trh s hráči již v podstatě neexistoval.

Daniel Tobolka (dále DT): Také mě mrzí, že z pohledu fanouška či partnera klubu nejsou změny viditelné. Nastoupilo se do rozjetého vlaku a překvapilo mě, jak mnoho procesů běží na základě dlouhodobého smluvního nastavení nebo zvyklostí, kdy změny jsou možné a v mnoha případech i vhodné až po skončení sezony. Produkce domácích zápasů musí dostat výrazný „facelift“, práce s fanoušky a partnery musí být aktivnější a tvořivější. A to vše dohromady s tím, jak hrajeme doma, se pochopitelně odráží v návštěvnosti, na které musíme zapracovat, ale bohužel to nejde přes noc. Zvláštní kapitolou je pochopitelně „pilování“ A-týmu.

Mezi fanoušky často rezonuje, že do týmu a klubu nechcete investovat. Můžete toto vyvrátit?
DŠ: Každý má právo na svůj názor. V klubu jsou od prosince nevyužité finanční prostředky určené na posílení o minimálně jednoho kvalitního playmakera, bohužel se nedaří jej najít. Pro spoustu hráčů i realizační tým je letošní sezóna příležitostí se ukázat a zabojovat o další smlouvu. Pro příští sezónu chceme mužstvo posílit tak, aby se pohybovalo v horní polovině tabulky, svojí skladbou předvádělo velmi rychlý a agresivní hokej. A s velkou pravděpodobností zúžíme ledovou plochu na rozměry NHL, což přinese rychlejší hokej s větším počtem šancí a osobních soubojů. Chceme dávat prostor mladším hráčům, kteří budou chtít jednak sami hodně růst a také budou hladoví po týmovém úspěchu. I nové hráčské smlouvy koncipujeme tak, že větší část bonusů bude spojená až s postupem do čtvrtfinále play-off, cokoliv níže budeme vnímat jako neúspěch.

DT: Vnímání organizace fanoušky a partnery je primárně určováno výkony a projevem A-týmu. Nevstupovali jsem do klubu bez ambicí. Chápeme HC Energii jako specifickou podnikatelskou příležitost, která jako jakákoliv jiná se neobejde bez investicí (finančních, časových a emočních atd). Chceme, aby Energie byla obdobně úspěšná ve svém oboru jako ostatní firmy, kde „kmenově“ působíme.

Jak to aktuálně vypadá s výběrovým řízením na post generálního manažera?
DŠ: Nový GM je již vybrán a bude v příštích dnech oznámen. I toto je věc, která nám pomůže. Roli teď suploval spolumajitel klubu Daniel Tobolka, ale vzhledem k tomu, že ve Varech nebydlí, to pro něj bylo dost náročné. Nový GM naopak ve městě bude bydlet. To byla naše podmínka a očekávám, že se spousta věcí urychlí.

DT: Nikdy jsem nevěřil na „distanční řízení“ a absence GM po odchodu Miroslava Vaňka realizaci řady věcí zpomalila. Do Varů jezdím, ale to nenahradí denní přítomnost šéfa. V každém případě s příchodem GM (kromě toho máme v managementu otevřené stále ještě další pozice) nás bude víc a musí se to projevit. Přichází zkušený manager s chutí a ambicemi.

Ze sportovní stránky. Energii se zatím příliš nedaří, aktuálně ji patří 13. místo. Panuje s tímto výsledkem spokojenost?
DŠ: Jednoznačně ne. Snažíme se tým posílit o další hráče. Pro mě osobně je velkým zklamáním to, že se nám nedaří zlepšit přesilovky, ačkoliv se o to hráči a realizační tým snaží a mají to jako prioritu. Je jasné, že budou přicházet porážky, ale musí být vidět, že tým maká naplno a chce výsledek urvat.

DT: Je to zklamání, těch příčin můžeme definovat X, ale pořád si myslím, že máme dobrý realizační tým a charakterově dobré hráče, kteří to musí uhrát. Nemusím být hokejový expert, abych poznal, že naše přesilovky jsou spíše trestem. Ale s tím si musí poradit trenéři a hráči, oni to dobře ví!

Když se týmu nedaří, běžně se jako první vedení klubu uchyluje k výměnám, ať už hráčským či trenérským. Je tohle cesta, kterou nechcete jít?
DŠ: Věříme, že to hráči a realizační tým zvládnou. Čeká nás teď série čtyř zápasů s týmy, se kterými musíme bodovat, pokud by se to nepodařilo, budeme muset hledat další řešení. Máme důvěru v tým v čele s Jirkou Černochem, který je kapitánem na svém místě a věříme, že trenér David Bruk se svým systematickým přístupem má mužstvu co dát.

DT: Nechci bagatelizovat výsledky, ale tabulka ve své druhé polovině je vyrovnaná, rozdíl mezi osmým a posledním je pár bodů a pořadí se každým kolem přelévá. Jakýkoliv zásah by měl být promyšlený a nikoli impulzivní ani pod tlakem neuspokojivých výsledků. Snažíme se něco dlouhodobě budovat. Jako fanoušek si dokážu představit lepší herní projev a postavení v tabulce mě frustruje, ale stále nemohu mužstvu upřít nasazení a bojovnost, i když se výsledkově nedaří. A to je dobrý základ. Máme motto „Jsme jeden tým“, jako tým tedy vyhráváme, ale i prohráváme. Jako tým si s tím musíme poradit a vždy najít řešení nejlepší pro celou organizaci, a to platí nejen pro sportovní stránku.

Jaké tedy budou nejbližší kroky?
DŠ: Chceme, aby se Venca Skuhravý hlavně soustředil na posílení a obnovu mužstva na příští sezónu. Trenérský tým rozšíříme o roli videotrenéra a statistika/dataanalytika, což by nám mělo zkvalitnit přípravu na hru soupeřů a lépe identifikovat u každého jednotlivého hráče, v čem se má zlepšit. Pomoci by nám to mělo i při výběru posil do týmu.

DT: Průběžně řešíme doplnění mužstva, ale takové věci se pochopitelně publikují, až když jsou „upečené“. Zdůrazňuji, viz otázka výše – není to otázka peněz. Hráčský trh je dost „přebraný“, já osobně se bráním experimentům s hráči, kde si nejsme jisti, že k nám zapadnou – jak po stránce výkonnostní, tak osobnostní.

Jak to aktuálně vypadá s udržením hráčů, kterým po letošní sezoně končí smlouva?
DŠ: Spousta věcí je již v jednání. S novým GM chceme více a lépe komunikovat naše ambice. Přeci jen na základě výsledků posledních sezón se do Varů úplně hráči, kteří chtějí uspět, nehrnuli, a to musíme změnit. Vary musí být štikou extraligy, musí chtít vyhrávat a chceme, aby mladí talentovaní hráči pochopili, že strávit dvě tři sezóny ve Varech bude pro jejich hráčský rozvoj to nejlepší a že při tom mohou dosáhnout i týmového úspěchu. I tato změna nám pomůže skládat každý rok lepší a lepší tým.

DT: Chceme udržet kostru, ale ne za každou cenu. Chceme, aby u nás byli hráči, kteří věří, že mužstvo by mělo hrát v horních patrech tabulky (pochopitelně při vhodném doplnění na všech postech). Ohledně kostry týmu bychom měli mít jasno v řádu následujících dvou týdnů.