HC Energie Karlovy Vary

Šesté místo? Čeká nás ještě hromada práce, hodnotí Bruk. Chválí skvělé fanoušky

Po úvodní části soutěže jsou svěřenci Davida Bruka na šestém místě extraligové tabulky. Hlavní kouč v rozhovoru popisuje, jak je spokojen s dosavadními výsledky i jak moc si cení vysoké návštěvnosti domácích zápasů.

Pane trenére, máte za sebou úvodní část soutěže. Tým se drží v klidném středu tabulky, jste šestí. Jak jste spokojeni s průběhem sezóny?
S průběhem sezóny jsme zatím spokojeni. Jak počet bodů, tak postavení v tabulce je více než slušné, je to dobrý výsledek. Samozřejmě vnímáme, že některé zápasy se nám povedly excelentně, některé ne. Například na Spartě, kde jsme ukradli domácím tři body, ale poté následoval zápas s Kladnem na domácí půdě, který se nám nepovedl.

Ten pohled je třeba zracionalizovat a uvědomit si, že liga je neuvěřitelně vyrovnaná. Je vyrovnanější než loni a je velice kvalitní. V současné době, když se bavíme po osmnácti odehraných zápasech, tak každý může porazit každého, tudíž těch bodů a postavení v tabulce si moc vážíme.

Skvěle vám vyšel úvod sezóny, dva zápasy, dvě výhry. Pak se víceméně rovnoměrně střídají výhry a porážky. Je určitě pozitivní, že tým dokáže pravidelně bodovat...
Mohou na to být dva pohledy. Zaprvé, že tam není dlouhá série vítězství, ale také na druhou stranu nemáme dlouhou šnůru proher. Tým dokáže na porážky reagovat a sbírá další body, díky tomu jsme v tabulce postaveni dobře. Máme ale jak krůček nahoru, tak krůček dolů a čeká nás ještě hromada práce. To, že jsme se nedostali do žádné krize, do žádné série porážek, je velice důležité.

Podařilo se Vám, stejně jako loni, vyhrát těžké zápasy na Spartě, v Hradci či v Liberci. Naopak trochu musí mrzet domácí ztráty s Kladnem či Olomoucí...
Mrzí nás to, že máme víc bodů zvenku než z domácích zápasů. Co letos předvádí naši fanoušci, to je fantastické. Chodí nás podporovat ve velkém počtu, je daleko větší návštěvnost, o to víc nás to mrzí. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že třeba zápas s Libercem, kde jsme sebrali body, byl nesmírně náročný. Dohrávali jsme v podstatě na pět beků a hráli jsme na tři útoky. Ten duel byl vyhrocený. Byla tam bitka, ve které se zranil Kangasniemi, poté vypadl ze zápasu i Jirka Černoch. Body byly velmi cenné, stálo nás to hodně sil, tým nebyl stoprocentně připravený na další utkání, vzhledem k okolnostem, což se dá určitě pochopit.

Věřím, že to bude stejné jako vloni, kdy se nám v průběhu sezóny dokázala zvýšit efektivita domácích zápasů a pomohlo nám to, takže doufám, že budeme ve větším počtu vyhrávat doma. Je to pro nás důležité a chtěl bych zároveň pozvat fanoušky na stadion a poprosit je o trpělivost.

Jak moc je znát, že chodí v průměru o tisíc lidí více na utkání? Je to rozdíl i pro samotné hráče? Atmosféra je najednou úplně jiná..
Jednoznačně! Atmosféra je jiná a hrát doma v téhle aréně, před tolika lidmi, je jednoznačně svátek a to není klišé.

Jako vynikající tah se projevuje angažování Dominika Frodla, který v úvodu sezony patří mezi nejlepší extraligové brankáře...

Od Dominika jsme čekali velké výkony a musím říct, že je potvrdil ještě ve větší míře, než jsme si mysleli. Je to skvělý brankář, to jsme věděli, ale některé zápasy se bez nadsázky dá říct, že tam kouzlí. Na druhou stranu, když se podíváme na aktuální dění na ledě, tak nemáme jen Dominika Frodla, ale máme i skvělé lajny v čele s Rachůnkem, který má vynikající formu a bodově nás táhne s Grígerem a s Kangasniemim. To je velmi pozitivní zjištění oproti minulé sezóně. Máme na čem stavět.

Jirka Černoch a jeho formace hraje velmi dobrý hokej, jen se jim teď nedaří bodově, což samozřejmě na psychice nepřidá. Jsou to výborní, silní hráči a mají velkou kvalitu, takže až se přidají ještě více bodově, tak tým bude ještě silnější, protože jejich hra má vysoké parametry a je na čem stavět.

Jirka Černoch je navíc týmu prospěšný i jinak než body...
Když se na jeho hru podíváte, střídání od střídání, tak jeho hra má vysoké parametry. Jirka je na sebe hodně přísný a já tu jeho hru vidím jinak a ty parametry hry vidím velmi vysoko, jenom tam zatím chybí ta třešnička na dortu. Jestli Jirka bude takhle pokračovat se svým přístupem, co má, a tím entuziasmem, co dává do zápasu a tréninků, tak je to jen otázka času, kdy se mu začne dařit i bodově.

Jak to aktuálně vypadá se zraněnými hráči?
Tomáš Bartejs začíná trénovat v omezeném režimu, protože má pořád sádru na ruce. Zranění Honzy Bernovského se bohužel zkomplikovali, v pondělí už ale nastoupil za Sokolov. Filip Krajčík podstoupil před nějakou dobou operační zákrok, začal trénovat a teď se mu tam nějaké věci vracejí, není teď připravený do tréninku, natož do hry. Pozitivní zpráva je ohledně Lukáše Pulpána, který začal pozvolna trénovat v plném režimu, se zátěží a s kontaktem. Byli bychom rádi, kdyby se povedlo, aby nastoupil do následujícího utkání, ale jeho stav ještě není stoprocentní.

Co vás čeká během pauzy?
Měli jsme dva dny volno, potřebovali jsme se dát zdravotně dohromady. Kluci si potřebovali odpočinout. Od středy do pátku jsme měli kondiční mikrocyklus, který obnáší dvoufázové tréninky na ledě a trénink mimo led. O víkendu jsme měli volno a poté jsme začali pracovat na systémových věcech a připravujeme se na páteční utkání.