HC Energie Karlovy Vary

Slovenská zkouška. Energii čekají dvě utkání v Brně

Karlovarská Energie v rámci přípravy poměří síly i se dvěma slovenskými kluby, každý však reprezentuje jinou soutěž. Zajímavé konfrontace s oběma soupeři hostí Sportcentrum Lužánky v Brně, čtvrteční zápas proti Bratislavě od 16:00 a páteční souboj se Zvolenem ve 12:30.
Textové přenosy: Bratislava | Zvolen
Video přenosy: Bratislava | Zvolen

Capitals? Nový klub šel po znojemské cestě

Ještě donedávna byl hokej v Bratislavě záležitostí především Slovanu, který dlouhá léta působil v Kontinentální hokejové lize. To se ale změnilo, klub z hlavního města se vrátil do domácí soutěže a od roku 2015 má na scéně nového rivala – Capitals. Bratislavské derby se ale během sezony konat nebude, Capitals totiž zvolili zahraniční cestu, podobně jako v Česku Znojmo budou nastupovat v rakouské ICE Hockey League (dříve EBEL).

Bratislava má v rámci letošní přípravy za sebou dvě klání. Nejprve výsledkem 5:0 jasně přehrála v derby zmiňovaný Slovan, načež v těžkém utkání padla s hradeckým Mountfieldem poměrem 2:4. V druhém duelu se jednou brankou prezentoval i ruský forvard Nikolaj Žerděv, jenž má bohaté zkušenosti také z prestižní NHL.

Energie změří síly i se slovenským mistrem

Slovenský mistr. Zvolenu se v loňském ročníku slovenské nejvyšší hokejové soutěže podařilo dojít až na samý vrchol, když v pěti zápasech přehrál HK Poprad a utnul tříletou nadvládu Banské Bystrice. Byla to opravdu krasojízda, Zvolen totiž ovládl i základní část, bez jediné porážky prošel přes Nové Zámky ve čtvrtfinále a v semifinále vyřídil v pěti střetnutích silný Slovan Bratislava.

V kádru šampiona najdou karlovarští příznivci i známé tváře, které dříve oblékaly dres Energie. Jedná se hned o dva zadáky – Branislava Kubku a Oldricha Kotvana. Vůbec největším jménem je ale zkušený Marek Viedenský, jenž má na svém kontě jak starty za reprezentaci, tak zápasy v zámoří, tři roky totiž působil na farmě San Jose Sharks.

A jak zatím vypadá příprava celku z jihu Zvolenské kotliny? Čtyři zápasy, jediná porážka. Zvolen úvodní tři přípravné duely. Nejprve poměrem 5:2 porazil Porubu, načež v mezinárodní konfrontaci vyzrál na polské Tychy (6:5) a maďarský Budapešť (6:0). Přemožitele našli až naposledy, kdy padli 2:4 s ukrajinským Doněckem.

O zápasech s Tomášem Mariškou

„Jsme rádi, že můžeme absolvovat tento trip, ať už z důvodu, že se nám podařilo sehnat velmi kvalitní slovenské soupeře, kteří patří k nejlepším celkům na Slovensku. Myslím, že to pro nás bude velmi kvalitní konfrontace,“ slibuje si Tomáš Mariška od brněnského dvojzápasu.

Energii poprvé v rámci přípravy čeká delší výlet, vždyť na jihu Moravy je čekají dvě utkání ve dvou dnech. Trenérský štáb doufá, že tento trip bude sloužit rovněž jako teambuilding. „Zadruhé si také vyzkoušíme být nějakou dobu mimo naší arenu a hráči budou trávit více času pohromadě. To je další věc, kterou kvitujeme a od které si slibujeme, že trochu stmelíme tým, což nám pomůže do startu extraligy,“ dodává asistent trenéra.

Související články