HC Energie Karlovy Vary

Soupeři v přípravě: Sparta přiveze hvězdy Evropy, venku Energii čekají souboje se zámořím

Už v úterý zahájí Energie ostrou přípravu na novou sezonu. Celkem Karlovarští sehrají rovných deset utkání, čtyřikrát z toho se představí doma, poprvé proti Litvínovu ve čtvrtek pátého srpna. Během třicetidenního období narazí energetici na osm různých soupeřů, pět českých, dva slovenské a jeden německý. Kdo tedy na hokejisty z lázeňské metropole čeká?

HC Sparta Praha

Klub z hlavního města v uplynulé sezoně po sedmi letech opět ovládl základní část hokejové extraligy, ovšem prokletí vyřazovacích bodů ani tentokrát nezlomil, když padl v semifinále s Libercem. Se začátkem přestupového období pak na Spartě nastala veliká obměna kádru. S rudým dresem se rozloučilo několik veteránů včetně někdejších karlovarských hvězd Lukáše Pecha a Ondřeje Němce, talentovanému Lukáši Rouskovi nabídlo smlouvu americké Buffalo, brankářskou jedničku základní části Matěje Machovského si vytáhla do KHL Riga a druhého nejproduktivnějšího sparťana minulé sezony Davida Tomáška zase zlákal Chabarovsk.

Logicky se ale také značně posilovalo, zejména z elitních světových soutěží. Z Finska přišli Michal Moravčík a navrátilec Filip Chlapík, ze Švýcarska zase Švéd Erik Thorell a přímo z NHL pak také David Kaše, se kterým jednaly také Karlovy Vary. Nakonec si ale služby nedávného energetika vybojovali Pražané. V úterý 3. srpna zahájí Energie svou přípravu na ledě Sparty, ve čtvrtek 19. srpna pak bude následovat odveta na západě Čech.

HC VERVA Litvínov

Podkrušnohorský rival Energie se ani v sezoně 2020/2021 nepodíval do play-off a výsledkové zklamání okamžitě následovala čistka v sestavě. Kádr Litvínova dosud opustilo hned čtrnáct hráčů včetně nejproduktivnějšího obránce uplynulého ročníku Jana Ščotky, který zamířil do finského JYP, hvězdy sezony 2019/20 Samsona Mahboda a jeho krajana Patricka Kudly, Lotyše Oskarse Cibulskise či dlouholeté klubové ikony Jakuba Petružálka.

Litvínovu se však s výjimkou Ščotky podařilo udržet všechny klíčové hráče a veškeré díry v kádru Verva bravurně zacelila. Obranu posílil někdejší energetik Matěj Stříteský či Marek Hrbas, do útoku zase přišla nenápadná hvězda škodovky Petr Straka a sparťanská dvojice Andrej Kudrna - Matúš Sukeľ. Verva bude prvním soupeřem, se kterým se Karlovy Vary střetnou před domácími fanoušky, stane se tak ve čtvrtek 5. srpna. Ve čtvrtek 2. září pak podkrušnohorským derby na ledě Litvínova Energie celou přípravu zakončí.

HC Baník Sokolov

Po postupu do Chance ligy se Baníku v minulé sezoně podařilo se etablovat v druhé nejvyšší soutěži a nakoukl i do předkola play-off. Zůstává tradičně mladý kádr nabitý největšími talenty Energie a od nedávna také Sparty, v nadcházejícím ročníku se v černo-žluté budou prohánět karlovarští junioři Vít Jiskra, David Tureček, Petr Vodička, Adam Křemen, Dominik Rymon či Vítek Benda.

Sokolovu se také podařilo získat velmi talentovaného obránce Karla Klikorku či výborného útočníka Filipa Kuťáka, kterého si mimo jiné prozatím na tréninky vytáhla i extraligová Plzeň. Do role mentora pro tyto nadějné mladíky pak Baník přivedl velezkušeného Jana Nováka. Ale poměrně úspěšný rok se neobešel bez ztrát, do Ústí nad Labem odešel třetí nejproduktivnější hráč uplynulé sezony David Tůma i známý brousek Petr Přindiš, služby Marka Švece si pak získal Prostějov. Se Sokolovem se Energie potká jen jednou, a to v úterý 10. srpna na ledě Baníku.

Mountfield HK

Hradec Králové se již potřetí v řadě i přes nabitý kádr nepodařilo projít do semifinále a důsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Na lavičce skončil celý trenérský štáb Vladimíra Růžičky a nahradila jej parta pod vedením šéfa královéhradecké mládeže Tomáše Martince, který k sobě mimo jiné přizval hlavního kouče škodovky Ladislava Čiháka. Ale létalo to i v hráčské sestavě, Mountfield vsadil zejména na zahraniční posily.

V brance bude místo Marka Mazance, kterého zlákal mistrovský Třinec, se Štěpánem Lukešem tvořit tandem Fin Henri Kiviaho, z Michalovic přišla kanadská dvojice Graeme McCormack a Christophe Lalancette. Rozhodně největší přestupovou bombou je ale Ahti Oksanen, který při své životní sezoně nasbíral celkem 48 bodů (22+26) a skončil na fantastickém čtvrtém místě v žebříčku bodování finské Liigy. Jeho rolí bude zejména nahradit Vladimíra Růžičku mladšího, druhého nejproduktivnějšího hráče Mountfieldu uplynulého ročníku. S Hradcem Králové se Energie střetne v KV Areně ve čtvrtek 12. srpna.

Rytíři Kladno

Ze všech českých soupeřů Karlových Varů pro přípravu může být s rokem 2020/21 rozhodně nejvíc spokojené Kladno, to totiž ovládlo celou Chance ligu a po roční odmlce se vrátilo zpět do extraligy. Rytíři se v posledních letech zapsali do povědomí hokejové veřejnosti svou významnou spoluprací se zámořskými hráči a v této mezisezoně přivedli hned šest dalších Severoameričanů. Útok posílili zkušení Danny Kristo a Daniel Ciampini, na odchod brankářské dvojice Andrej Košarišťan - Adam Brízgala pak Kladno reagovalo akvizicí ještě nedávno docela nadějného talenta Dallasu Stars Landona Bowa.

Řešit také muselo problém v obraně, hvězdu závěru ročníku Luca Snuggeruda si totiž vytáhli bratislavští Capitals a nejistá je i budoucnost nejproduktivnějšího beka Zacha Frye. Jejich ztrátu ale zacelil příchod velice tvrdého pořízka s nedávnými zkušenostmi z NHL Jakea Dotchina, dvoumetrového a stokilového borce Kylea Wooda a trojlístek posil do obrany uzavírá Cody Donaghey. Na severoamerickou skvadru energetici narazí venku v úterý 17. srpna.

iClinic Bratislava Capitals

Reainkarnovaný klub z Bratislavy se v minulém ročníku stal historicky prvním slovenským týmem v převážně rakouské ICEHL (někdejší EBEL). Navázat ve své druhé sezoně na slušnou premiéru zakončenou sedmou příčku ale nebude pro Capitals jednoduché, ztratili totiž mimo jiné tři své nejproduktivnější útočníky, dva nejproduktivnější obránce a jednoho člena vyrovnaného gólmanského tandemu. Bratislava se však rozhodně nebála utratit za posily, dohromady přilákala celkem šestnáct borců.

Samuela Baroše v brance doplní Kanaďan Conor LaCouvee, obranu kromě již zmiňovaného Snuggeruda vyztuží například dvojice posil z ECHL Tyler Nanne a Sam Jardine. Útoku pak vypomůžou taková známá jména jako dlouholetý norský reprezentant Thomas Valkvae Olsen, talentovaný David Levine, Dávid Bondra a zejména zkušená legenda NHL i KHL Nikolaj Žerděv. Souboj s překopaným výběrem Capitals bude energetiky čekat ve čtvrtek 26. srpna.

HKM Zvolen

Energie si za druhého slovenského soupeře nemohla vybrat náročnějšího protivníka, Zvolen totiž po osmi letech znovu zvedl nad hlavu pohár pro vítěze slovenské extraligy. Na jednu stranu sice ztratil tři ze svých pěti nejproduktivnějších hráčů (Radovan Bondra, Allan McPherson a Miloš Kelemen) a lídra bodování obránců (T.J. Melancon), na tu druhou ale tým posílily hned tři hvězdy zámořské ECHL včetně desátého nejproduktivnějšího hokejisty soutěže Colea Ullyho či Nicka Saracina.

Do obrany se navíc Zvolenu povedlo přivést Jérémyho Roye, druhou volbu San Jose z roku 2015 a ještě donedávna hráče považovaného za budoucnost Sharks, který si ale nakonec neprobojoval do sestavy z farmářské NHL. Klíčové také bylo udržení hvězdného švédského brankáře Robina Rahma. Utkáním se Zvolenem Energie zakončí svůj krátký trip na Slovensko, oba týmy se střetnou v pátek 27. srpna.

Nürnberg Ice Tigers

Jediný zahraniční tým, který se představí v KV Areně, bude Norimberk. Ten se v uplynulé sezoně poprvé od roku 2012 nedostal do play-off a vedení rychle udělalo kroky k napravení tohoto neúspěchu. Tygři lovili především v severoamerické AHL, z ní přitáhl útočníky Gregora MacLeoda a Tylera Sheehyho či obránce Nicholase Welshe. Kromě nich tým posílil také jeden z nejlepších Američanů hrajících v Evropě z posledních let Ryan Stoa nebo důrazný zadák Blake Parlett.

Norimberk se naopak bude muset vyrovnat se ztrátou nejproduktivnějšího beka Arturse Kuldy či velice produktivní dvojice kanadských forvardů Lukea Adama a Erica Cornela. Celkem ale i po jejich odchodu v německém klubu působí hráči dohromady s více než stovkou startů v NHL. Poslední domácí utkání přípravy na nový ročník sehraje Energie právě s Norimberkem v pátek 31. srpna.