HC Energie Karlovy Vary

Špičkové zápasy, které chceme vyhrát, vyhlíží play-off LD Adam Sýkora

Prvním mládežnickým týmem Energie, který vstoupí do play-off je, B-tým dorostu. Díky vítězství v základní části energetici nastoupí proti hráčům týmu Techniky Brno. V prvních dvou duelech série má Energie výhodu domácího prostředí. K úvodnímu zápasu play-off nastoupí svěřenci Adama Sýkory ve čtvrtek 9. března v 17:30 hodin v hlavní hale KV areny. Karlovarské mladíky čeká těžký boj, a proto budou jistě rádi za podporu fanoušků. Ačkoliv se to v případě energetiků, kteří nemohou do extraligy postoupit, nezdá, tak oba týmy mají rozhodně o co bojovat. O tom má ostatně jasno i trenér energetiků Adam Sýkora.

Pane trenére, jak byste hodnotil základní část Ligy dorostu?

Určitě nad očekávání. Do sezony jsme šli s tím, že jsme nevěděli, co nás čeká. Soupeři ve skupině budili respekt. Byli jsme velmi mile překvapeni naším herním projevem, takže jak jsem říkal, nad očekávání (úsměv). I když sezona byla náročná v tom, že jsme doplňovali několik týmů. Jednak Sokolov, kterému jsme chtěli pomoct a dopadlo to skvěle pro oba kluby i pro kluky, kteří tam šli hrát. Dále to byl náš juniorský B-tým, kam kluci také chodili hodně hrát. I z tohoto důvodu to podle mého názoru bylo někdy těžké, protože kluci chodili po různých týmech. Trénovali pohromadě a na víkend každý šel někam jinam. Někdy byl proto oříšek udržet pozitivní naladění v týmu, ale asi i toto byl jeden z důvodů, že se nám to relativně povedlo, a ta sezona po základní části dopadla, tak jak dopadla.

V některých zápasech jste doplňovali tým hráči z 9. třídy. Jak se se Vám jejich výkony líbily?

Byli jsme s nimi velmi spokojeni, i když třeba fyzicky nebo rychlostně je to v 9. třídě jiné, ale kluci to svou šikovností pokaždé zvládli a ať už s námi byl z deváťáků kdokoliv, tak vždy byl velkým přínosem. Hráči mají velký potenciál a myslím si, že velká část týmu 9. třídy by měla být kostrou budoucí U16ky.

Vy se v případě výhry v play-off nemůžete dostat do extraligy, protože Energie tam už jeden tým dorostu má. Jak motivujete kluky před play-off?

Každý chce vždycky vyhrát (úsměv), to je jednoduché. Víme, že nemůžeme postoupit do baráže. Před sezonou jsme se motivovali tím, že chceme dát signál, že ve Varech se dělá dobrý hokej, a to se nám v podstatě povedlo. Teď by tedy bylo fajn to dotáhnout (úsměv). Když už jsme došli takhle daleko, tak by bylo skvělé zvládnout i play-off. Nehledě na to, že můžeme pomoci našim šesti klukům, kteří šli na výpomoc do partnerského týmu Baníku, aby Sokolov nespadl. V závěru základní části si skvělými výsledky hráči Baníku také zajistili play-off. Sokolov jde na Vsetín a v případě, že by se jim to nepovedlo a nám ano, tak tím bychom mohli pomoci našim klukům a Sokolovu dostat se do baráže.

Vaším soupeřem v play-off bude tým Technika Brno, jak jste s tímto soupeřem spokojeni?

V první řadě bych řekl, že ta moravská skupina byla výrazně vyrovnanější, a proto si nemyslím že by tam bylo nějak na výběr (úsměv). Tím, jak jsme měli dlouhou dobu jistotu prvního místa, tak jsme věděli, že nepůjdeme na Vsetín, který já osobně vidím jako dominantní tým v této soutěži. Myslím si, že má reálnou šanci v případné baráži uspět. Takže nám v podstatě bylo jedno, na koho půjdeme a dlouho nebylo jasné, kdo by to mohl být. Ohledně Techniky Brno, je to vlastně loňský účastník extraligy dorostu, takže kvalitu a zkušenosti mít bude a ambice postoupit také. Na druhou stranu nás čeká vrchol sezony. Máme možnost sehrát špičkové zápasy. Pro kluky to je to nejvíc, co můžou za sezonu hrát a stoprocentně chceme vyhrát.

O soupeři

Tým Techniky Brno ještě v loňské sezoně hrál v extralize dorostu. V závěru sezony se však s nejvyšší soutěží dorostu museli hráči Techniky rozloučit poté, co byli jedním ze sestupujících týmů. Brněnští mladíci se přes komplikace, které týmu přinesla zranění v první lajně, vrátili zpět k výkonům, které předváděli v úvodu sezony a východní skupinu Ligy dorostu nakonec zakončili na druhém místě se ziskem šedesáti pěti bodů.

Cesta do extraligy pro Techniku vede přes tým Energie, se kterým si v této sezóně již síly změřila letos v lednu. Vítězem tohoto utkání se stali energetici, když své hosty porazili 3:1. Jenomže v play-off je všechno jinak. To ví i aktuálně nejproduktivnější hráč béčka dorostu Energie Miloš Vimr: “Těšíme se všichni hodně, protože to je takové vyvrcholení letošní sezony. Víme, že to nebude nic lehkého. Sice jsme už Techniku doma porazili, ale každý zápas je jiný.” To, že tentokrát může být všechno jinak potvrzuje nejproduktivnější hráč Techniky Brno Michal Smrž v rozhovoru pro Hokej.cz: „Takhle dopředu jsme se ještě na soupeře nedívali, přece jen nevíte, jak to dopadne. Nemůžeme ani moc soudit podle našeho vzájemného zápasu s nimi, protože jsme tam jeli v momentě, kdy jsme měli polovinu mančaftu nemocnou nebo po nemoci.“

Hráči Techniky se netají tím, že jejich cílem je návrat do extraligy a rozhodně se o něj poperou. K tomu jim mohou pomoci nejproduktivnější hráči týmu, kterými jsou Michal Smrž s třiceti devíti body (24 + 15), David Hladký s třiceti čtyřmi body (20 + 14) a po třiceti bodech mají Dominik Hamák (19 + 11) a Filip Frimel (8 + 22). Co se týče práce speciálních týmů, tak tým Techniky má úspěšnost využití početních výhod 13,07 % a ubránění oslabení 81,56 % a úspěšnost střelby mají brněnští mladíci 45,2 %.

Z kabiny Energie

Energetici v závěru základní části vyhráli dva z posledních pěti zápasů, což bylo dáno tím, že tým hrál v obměněné sestavě, poté co několik hráčů Energie posílilo tým Baníku a v béčku dorostu dostali šanci se ukázat hráči 9. třídy. Ti předvedli výborné výkony, což ocenil i trenér týmu. Každopádně zakončit základní část na prvním místě a navíc s podstatným bodovým náskokem, svědčí o kvalitě týmu. Zatěžkávací zkouška však karlovarské mladíky teprve čeká. A i když energetici v případě výhry nemohou do extraligy postoupit, tak o vítězství stoprocentně zabojují.

A jak jsou na tom v kanadském bodování hráči Energie? Nejproduktivnějším hráčem je Miloš Vimr, který nasbíral čtyřicet jedna bodů (15 + 26). Třicet bodů má na svém kontě Vladimír Šuma (16 + 14). Shodně dvacet šest bodů mají Jakub Skuhravý (13 + 13) a Šimon Kožík (12 + 14). Co se týče práce speciálních týmů, tak Energie má úspěšnost využití početních výhod 14,79 % a ubránění oslabení 90,77 % a úspěšnost střelby mají karlovarští mladíci 46,2 %.

I statistické údaje ukazují, že šance na výhru mají oba týmy v podstatě stejné a o výsledku budou rozhodovat maličkosti. A to jak dopadl poslední vzájemný duel nebude hrát žádnou roli, protože v play-off se začíná znovu a zápasy mají úplně jinou kvalitu.