HC Energie Karlovy Vary

Štěpán Lukeš: Energie je pro mě výzva, cílem je předkolo play-off

Štěpán Lukeš přišel do Karlových Varů výměnou za Filipa Novotného. Gólman, jenž bude nastupovat s číslem 29 na zádech, absolvoval se svým novým týmem úvodní trénink.

Štěpáne, vítejte v Karlových Varech. Jak se zrodil váš přesun na západ Čech?
Bylo to hodně rychlé. Dozvěděl jsem se to den před mým posledním zápasem v Hradci od Pavla Kněžického, kdy jsem tedy zjistil, že mě čeká poslední start za Mountfield a budu se stěhovat do Karlových Varů.

V neděli jste vychytal čisté konto za Hradec Králové a o pár dní později jste už byl hráčem Karlových Varů. Bylo to pro vás hodně hektické?
Signály jsem dostával už den před tím posledním zápasem, takže jsem počítal s tím, že si naposledy zachytám za Hradec, rozloučím se s kabinou a vyjdu vstříc nové výzvě.

Výměna se tedy řešila nyní nebo přicházela varianta s možnou výměnou po sezoně?
Jelikož jsem měl nějaké náznaky, které říkaly, že by to mohlo přijít do konce přestupního období, tak jsem s tím také takto počítal.

Jak probíhalo stěhování? Už jste přestěhovaný do Karlových Varů?
Původně jsem z Kadaně, odkud budu dojíždět. Snoubenka společně se synem bude trávit měsíc ještě v Hradci. Já budu přespávat u sestry nebo u rodičů, dokud se mi neuvolní zpět můj byt a nedáme jej trochu dohromady. První rok tedy budu dojíždět z Kadaně.

Brankářskou dvojici budete tvořit s Vladislavem Habalem. Znali jste se z minulosti?
Nene, v nikdy jsem se v minulosti nesetkali.

Máte za sebou úvodní trénink v novém týmu. Jaké byly tvé první dojmy?
Po delší pauze byl trénink trochu náročnější, ale bylo na něm hodně střelby. Myslím, že se do toho ale brzy dostaneme a bude to v pořádku.

S jakými ambicemi jste přišel do lázeňského města? Přeci jen Hradec hraje přední příčky a Energie bojuje o předkolo play-off…
Jasnou ambicí je předkolo play-off.

Co se týká herního systému. Karlovy Vary hrají hodně ofenzivně, budete mít zřejmě více práce než v Hradci...
Osobně se na to těším. Hodně brankářů je názoru, že jsou raději pod tlakem a neustálou střelbou. Je to lepší, než mít ve třetině sotva pět zákroků a klepat se na každý puk.

Ihned v pátek vás čeká duel právě s Hradcem. Bude to pro vás zvláštní utkání?
Ano, bude. Ještě před týdnem jsem byl s klukama v šatně a nyní budu v roli soupeře. Bude to mít něco do sebe. Nyní jsem ale tady a budeme chtít Mountfield porazit.

Do Hradce zamířil Filip Novotný, který působil pět let v karlovarském dresu. Je to pro vás závazek chytat tu po brankáři, který měl mezi fanoušky velkou oblibu a odehrál tu spoustu sezon?
Budu muset dokázat, že to Karlových Varům půjde i bez něj a že nyní jsem tu já, abych týmu pomohl k dobrým výsledkům a společně jsme došli minimálně do předkola play-off. Doufám, že s fanoušky budu mít podobně dobrý vztah jako měl on.

Budete nastupovat s číslem 29 na zádech. Je pro vás něčím symbolické?
Když jsem byl mladý a chytal Tomáš Vokoun, tak jsem ho sledoval například na mistrovství světa 2010. On byl vlastníkem 29, takže jsem si ji vybral v Chomutově. V Hradci jsem nastupoval s jedničkou, protože byla obsazená. Jsem rád, že se k ní nyní můžu vrátit.

Díky za rozhovor!