HC Energie Karlovy Vary

Trenér juniorů Eismann: Prioritou zůstává výchova hráčů, chceme ale do elitní dvanáctky

Další sezona na lavičce juniorů čeká uznávaného trenéra Václava Eismanna. Lodivod karlovarských mladíků se chystá s týmem zaútočit na elitní dvanáctku, přestože hned několik opor jeho mužstva přešlo do seniorského hokeje.

Pane trenére, příprava je za vámi. Probíhalo vše tak, jak mělo, nebo jste narazili na nějaké potíže?
V souvislosti se současnou situací ani nemohlo všechno projít tak, jak mělo. Původně jsme měli v plánu třináct přípravných utkání, stihli jsme jich osm. Přesto jsme s tou zápasovou produkcí celkem spokojeni. Byť výsledky nejsou v přípravě důležité, bylo pro sebevědomí mužstva důležité, že jsme z osmi zápasů vyhráli šest. Myslím, že naše výkony měly stoupající tendenci. Co se týče tréninku a přístupu k němu, tak tam rezervy máme. Bavíme se s hráči, co se týče koncentrace a dovednostního provedení, tam to ideální není.

Za co konkrétně můžete své svěřence pochválit?
Můžu je pochválit z hlediska zápasů, že snad kromě jednoho s Hradcem, které bylo vyrovnané, jsme je dokázali překlopit na svojí stranu. Myslím si, že je dále můžeme pochválit za stoupající tendenci procesu, ve kterém jsme.

Už máte finální podobu kádru? Kolik hráčů budete mít k dispozici?
Kádr má několik otazníků. Tím, že situace udělala letošní juniorskou ligu akademií nesestupovou, tak jsme na to zareagovali uvolněním některých hráčů do seniorského hokeje. Ty role a pozice, které jsme měli v plánu a budovali je, se nám trochu posunuly. Klíčové posty obsazujeme znovu, chceme dostávat hráče do rolí těch hráčů, kteří odešli do seniorského hokeje. Mužstvo je ve výstavbě a v nějakém procesu budování. Plány byly jiné, situace se změnila, ale takhle to má spousta dalších mužstev, takže to pro nás není žádné alibi. Potřebujeme ale trochu času, aby si to sedlo a ty výkony a herní produkce dostala tvář, jakou si představujeme.

Jaká je domluva s partnerským Sokolovem? Budete mít některé hráče občas k dispozici?
Byli bychom rádi, kdyby ti kluci měli rozvojový ice time – aby hráli hodně minut v rozdílových rolích. Potom by samozřejmě nebyl důvod na ně sahat. Pokud tomu tak nebude a ti kluci budou potřebovat hrát klíčové role, rozvojové pozice, tak jsme připraveni jim ten čas na ledě nabídnout a doplnit. Pro nás z hlediska klubu by bylo ideální, kdyby si vybojovali důležité role sami. To ale záleží na nich.

Když to vezmeme jmenovitě, tak asi nejcitelnější odchod bude ten Tomáše Křehlíka, jenž je v tuto chvíli na zkoušce v Třebíči...
S odchodem Tomáše Křehlíka nám odešlo několik atributů. Prvořadě bych řekl skvělý přístup, kdy byl v tomto ohledu vzorem pro ty mladší přechodové hráče z dorostu, kteří na něj mohli koukat jak se připravuje, jakým způsobem trénuje a jaká je jeho vášeň pro tu činnost. To nám chybí, je to určitě ztráta. V neposlední řadě to byl pro naší kategorii a mužstvo rozdílový hráč, takže ztráta to je, nicméně my mu na druhou stranu přejeme, aby v Třebíči uspěl a získal důležitou roli v týmu.

Kdo tedy zaujme roli kapitána?
Budeme potřebovat takový „leadership,“ kdy se o to bude dělit více hráčů. V posledních utkáních vedl tým z pozice kapitána David Novotný, v tom zatím posledním pak Dominik Rymon, byť věkem ještě dorostenec, tak se mu nebudeme bát dát takovouto roli.

Sám jste to načal – mládežnické soutěže budou nesestupové. Jaký na to máte pohled vy?
Stejně jako v seniorské extralize je to v této situaci jediná správná volba, i když z pohledu našeho klubu je trochu škoda, že ten řez, který byl v plánu, se neuskuteční, protože věřím, že letos bychom dokázali dát dohromady velmi silné mužstvo, které by důstojně působilo v té soutěži a věřím, že by se nás sestupové pozice netýkaly.

Mění se tedy týmové cíle před nadcházejícím ročníkem?
Prioritou nejen pro tuto sezonu zůstává výchova hráčů. Ale samozřejmě z týmového pohledu se chceme dostat do první dvanáctky. Prvních dvanáct týmů má šanci hrát o play-off a hrát o medaile. Tam budeme směřovat.