HC Energie Karlovy Vary

Třetí lajna hlavní zbraní či slušňák Skuhravý. TOP 10 statistických zajímavostí základní části

Padesát dva kol základní části je za námi a na energetiky nyní čeká předkolo play-off, ve kterém se utkají s Pardubicemi. Než k tomu však dojde, pojďme se ohlédnout za deseti nejzajímavějšími karlovarskými statistikami dosavadního průběhu sezony. Je libo elitní třetí formaci, trojnásobného lídra Novotného či nejširší kádr extraligy?

Nejproduktivnější třetí lajna soutěže

Ačkoliv byla v drtivé většině utkání lajna Petr Koblasa - Jiří Černoch - Martin Kohout oficiálně zapsaná až jako třetí útočná formace, stala se po odchodu dočasných posil z NHL karlovarskou nejproduktivnější a její členové obsadili za Jakubem Flekem druhé, třetí a čtvrté místo v týmovém bodování. Martin Kohout nasbíral 31 bodů (14+17), Petr Koblasa rovných třicet (17+13) a Jiří Černoch skončil na 26 bodech (14+12).

Chcete dát gól v přesilovce? Pusťte na led Koblasu!

Křídelník Petr Koblasa se během letošního ročníku trefil celkem sedmnáctkrát, hned osm branek ale vstřelil při početní výhodě, což jej zařadilo na dělenou sedmou příčku v celé extralize. Druhý nejlepší přesilovkový střelec Energie Martin Kohout se prosadil jen čtyřikrát, Koblasa tedy vstřelil za početní převahy dvakrát více gólů než kterýkoliv jiný karlovarský borec.

Premiéru v Tipsport extraliga si dnes odbyl jako třetí nejmladší hráč v novodobé historii klubu šestnáctiletý obránce Filip Krajčík 🙌

Posted by Karlovarský mládežnický hokej on Tuesday, March 2, 2021


Pořádně široký kádr

Trenérský štáb kolem Martina Pešouta nasadil do 52 utkání základní části dohromady neuvěřitelných 46 různých hráčů, 41 bruslařů a 5 brankářů, nejvíce ze všech týmů extraligy. Velkou část tvořili mladí talenti, kteří mnohdy navíc dostali na ledě mnoho prostoru. Šestnáctiletý útočník Jiří Kulich například naskočil hned do osmi zápasů, stejně jich odehrála třeba zkušená ofenzivní opora Tomáš Rachůnek. Do karlovarské historie se pak zapsal také Filip Krajčík, který se stal ve věku 16 let, 6 měsíců a 2 dnů třetím nejmladším debutantem v klubové historii.

Nervák Skuhravý? Bývávalo

Kapitán Václav Skuhravý se do paměti mnoha hokejových fanoušků i funkcionářů zapsal jako emotivní hráč, který v sobě žádné názory nedusí. V kombinaci se svou důraznou hrou se tak opravdu často musel poroučet na trestnou lavici. Letos však držel emoce na své poměry nebývale na uzdě. Pravda, se 70 trestnými minutami se sice již potřinácté stal nejtrestanějším energetikem sezony, ovšem v boxu pomocných rozhodčích strávil vůbec nejméně času od roku 2013 a druhou nejkratší dobu za celou svou kariéru v Karlových Varech.

Novotný ovládl hned tři statistiky

Gólmanská jednička Energie Filip Novotný se octla na špici hned v několika extraligových statistikách. S 1228 střelami na jeho klec se stal vůbec nejvytěžovanějším brankářem soutěže, stejně tak i jeho 1111 zásahů bylo nejvíce, kolik nějaký maskovaný muž stihl během základní části předvést. Kromě toho jej ale také sudí hned šestkrát vyloučili a celkových dvanáct trestných minut z Novotného udělalo nejtrestanějšího gólmana extraligy.

A ještě jednou Novas. Tentokrát jako střelec

Jedna Novotného statistická paráda si ale zaslouží speciální odstavec. Řeč je pochopitelně o jeho parádní trefě do prázdné branky ze 40. kola proti Mladé Boleslavi, kterou se zapsal do extraligové historie jako vůbec první gólman, jenž skóroval z vlastní střely. Díky tomuto gólu ale také v pořadí střelců nejvyšší soutěže překonal hned 136 hráčů v poli, tedy více než 30 % všech letošních extraligových hokejistů!

Martin Rohan nasazuje vlastní zdraví

Pokud si ve slovníku najdete heslo "obětavost", jsme si jisti, že tam najdete fotku Martina Rohana. Karlovarský zadák totiž během svých 37 startů zblokoval celkem 65 střel soupeře, spolu s Petrem Šenkeříkem nejvíce mezi energetiky; Rohanovi však k této hodnotě stačilo o jedenáct utkání méně. V přepočtu na utkání pak zkušenému obránci patří v celé extralize sedmá příčka mezi všemi hráči s alespoň čtyřiceti zblokovanými střelami.

Král nájezdů Habal

V polovině ledna se do svých mateřských Karlových Varů vrátil gólman Vladislav Habal, aby kryl záda dosavadní jedničce Filipu Novotnému. A odchovanec Energie si zatím vede velmi dobře, zejména v nájezdech opravdu čaruje. Během svých sedmi startů (jednou naskočil jen na penaltový rozstřel) čelil hned deseti samostatným nájezdům, za svá záda však nepustil ani jeden! V celé extralize bychom našli pouze dva další brankáře, kteří z nájezdu dosud neinkasovali, oba však museli svádět souboj pouze se čtyřmi střelci.

Pevně daní exekutoři buly

Václav Skuhravý a Jiří Černoch si celkem hezky rozdělili vhazování podle místa, kde se vhazovalo. První jmenovaný si vzal na starost buly ve vlastním pásmu, dohromady jich zahrál hned 402, vůbec nejvíce v celé soutěži. Naopak útočná vhazování byla doménou Jiřího Černocha, jeho 364 provedených buly mu stačilo na čtvrté místo v extraligové konkurenci. Navíc z dvaceti nejčastějších exekutorů vhazování v ofenzivním pásmu měl právě čtyřiadvacetiletý centr tu nejlepší úspěšnost - hned 62,4 %.

Vyjde v play-off Kohoutovi konečně hattrick?

Během dvaapadesáti kol základní části nakonec nedokázal žádný karlovarský hokejista vsítit hattrick. Nejčastěji tento žádaný hokejový moment atakoval Martin Kohout, který hned čtyřikrát vstřelil během utkání dvě branky. Na první dobrou to sice nezní jako vyloženě hodně, ovšem v celé extralize bychom našli pouze tři hokejisty, kteří zaznamenali větší počet vícególových zápasů.

Kompletní statistiky základní části naleznete zde.