HC Energie Karlovy Vary

Užili jsme si to a hodně jsme se naučili, hodnotí šesťáci letošní sezonu

Je těžké vybrat jednoho hráče, ale dělat rozhovor s celým týmem také není úplně dobrý nápad, a proto jsem zvolila kompromis a poprosila Ondřeje Leštinu, trenéra šesťáků, aby vybral několik hráčů podle charakteristik, které jsem mu dala a rovněž podle jeho vlastních tipů. Vybrali jsme šest hráčů, s nimiž jsem si povídala nejen o průběhu sezony, ale také o jejich roli v týmu, snech a dalších věcech.

Obránce Filip Reichelt je na ledě rozhodně vidět. V letošní sezoně má na kontě osm bodů za gól a sedm asistencí. V Energii hraje sedm let už od přípravky a mezi jeho sny patří pokračovat s hokejem, hrát za áčko Energie a v NHL. Jeho oblíbeným týmem je New York Rangers.

Filipe, jak bys zhodnotil sezonu z pohledu týmu?

Všichni na sobě hodně makali a udělali jsme hodně práce na sobě, takže si myslím, že do příští sezony vstoupíme dobře. Tým je sehraný a jsme kamarádi.

A co ty osobně, jak ses od začátku sezony posunul?

Podle mě ten posun je třeba v tom, že na začátku sezony ti nejde nějaká klička a jak ji pořád opakuješ dokola, tak ji potom dáváš do zápasu, už ti jde a můžeš ji využívat (úsměv).

Co tvoje lajna, zůstali jste ve stejné sestavě jako na začátku nebo jste se měnili?

Na začátku jsme byli trošku jinak než jsme teď, ale poslední půl rok jsme stejně. Jsem s Maxem Kalčíkem. Centři jsou dva, takže se střídají.

Útočník Lukáš Bláha patří k týmovým bojovníkům. K jeho dovednostem patří blokování střel. V letošní sezoně si Lukáš ve dvaceti třech zápasech připsal osmnáct bodů (14+4). Jeho koníčkem je hokej, protože jak sám říká, je to skvělý sport. Jeho oblíbenými týmy jsou Boston Bruins, San Jose Sharks a Vegas Golden Knights.

Lukáši, kdyby se ve vaší soutěži sledoval Radegast index, tak ty bys v něm rozhodně bodoval…

Myslím si, že bojovník jsem. Zkouším dávat moje tělo za tým, blokuju střely, zkouším to. Když se mi podaří střelu zblokovat, tak to tým nabudí a máme navíc šanci.

Ty jsi útočník, ale hodně pomáháš obraně…

Já jsem byl i obránce, ale být útočník mě baví víc. Snažím se blokovat a bránit. Každý je dobrý v něčem jiném. Některý bek umí útočit a já zase umím blokovat střely. Ten tým se z toho vlastně skládá.

Jak bys zhodnotil sezonu?

Sezona byla super. Já jsem si to moc užil. Myslím si, že všichni kluci makali. Hodně jsme se toho na ledě naučili a všichni jsme si to užili (úsměv).

Obránce Josef Šlár byl v letošní sezoně asistentem kapitána. Odehrál dvacet dva zápasů, ve kterých nasbíral třicet bodů (7+23). I on je na ledě hodně vidět a snaží se svým soupeřům komplikovat hru. Také Josef by si chtěl zahrát v NHL a mezi jeho oblíbené týmy patří Tampa Bay Lightning.

Josefe, jak bys z pozice asistenta kapitána zhodnotil sezonu?

Určitě jsme se s klukama zlepšili. To co nás trenér naučil, do konce života nezapomeneme. Byly to základní dovednosti, které jsme někteří neuměli a tím pádem jsme se zlepšovali třeba i ve fyzičce a naučili jsme se hokejové dovednosti.

Jak vám to v týmu klapalo? Byli jste spolu už v loňské sezoně, nebo jste se potkali až v té letošní?

Nepotkali jsme se nově, ale bylo to složité, protože jsme se nějak nemohli sehrát a nebyli jsme moc týmoví. Ale zjistili jsme, že když hrajeme týmově, tak nám to jde lépe než když hrají třeba jenom tři hráči. Naučili jsme se, že máme jako tým větší sílu.

Co se ti v sezoně nejvíc povedlo, co tě potěšilo?

Potěšilo mě, jak jsme sehraní s Mikym, s naším kapitánem. Nejdřív nám to nešlo tak dobře, ale teď když mu to přihraju, tak z toho umí dát gól (úsměv). Vždy mě potěší, když dám třeba tři asistence než jeden gól.

Nechtěl jsi být třeba útočník?

Jednou jsem to zkoušel, ale byla to taková katastrofa (úsměv). Vůbec jsem nemohl trefit bránu. Furt jsem to střílel jenom do brankáře. Měl jsem tolik šancí, mohl jsem dát góly, ale moc mi to nešlo. Víc mě baví být obránce. Zkouším, ale také jezdit dopředu a nezbavovat se tolik puku.

U tebe asi platilo, že čím víc ses soustředil, tím míň to šlo…

To mi říkali i trenéři, že když se moc soustředím na to, že chci dát gól, tak to nepůjde.

Tobě se v sezoně dařilo i bodově. V zápasech jsi byl hodně vidět nejen u asistencí, ale i u gólů, takže dobrý že?

Jsem spokojenej za tuhle sezonu (úsměv).

Většinou se hodně kouká na hráče, kteří sbírají body. Myslím si, že ale důležití jsou také hráči, kteří připravují šance, brání a dělají spoustu další práce a tým by bez nich nefungoval, jsou pro něj důležití. Myslíš si to také?

Také si to myslím. Říká mi to i táta, který je náš trenér. Myslím si, že je dobře, že v týmu máme takové hráče.

Skončili jste šestí, ve skupině s těmi silnými týmy to je úspěch…

My jsme vždycky hráli s těmi týmy hodně vyrovnaně, ale chyběla tam ta maličkost, dát další gól a vyhráli bychom.

Druhým asistentem kapitána je obránce Matěj Cozma. Matěj patří k odchovancům Energie a hokej hraje už pět let. V letošní sezoně si připsal šest gólů a šest asistencí. Je ho hodně vidět kolem branky a také v bojích o kotouč.

Matěji, jak bys jako asistent zhodnotil sezonu?

Podle mě všichni makali a snažili se naučit nové věci a dát do sezony co nejvíc. Myslím si, že už máme docela dost práce odpracované.

Jak se v sezoně dařilo tobě?

Jsem celkem spokojený. Sezona se mi dařila a naučil jsem se hodně nových věcí. I když mi někdy něco nešlo, tak to bylo v pohodě a teď už to umím (úsměv). Zlepšuju se.

Některé vaše zápasy byly docela náročné. Musel jsi někdy jako asistent s kapitánem kluky o přestávce povzbuzovat?

Na zápasech a turnajích spíš povzbuzoval kapitán, Miky. Někdy jsme kluky povzbuzovali já a Pepa, ale většinou se povzbuzujeme navzájem třeba i na střídačce.

Hodně jste dávali góly, ale jaké to bylo, když jste jich hodně dostali. To je asi těžké se s tím vypořádat?

Já například jsem bek a tam je to trošku horší, protože tomu gólu musíš zabránit a pak už si to víc bereš na sebe. Je ale dobré, když na to zapomeneš a jdeš dál, ale ono je to někdy těžké. Jak jste říkala, že dáváme hodně gólů, tak já těch gólů nedávám zas tak hodně, ale někdy je to dobré, když ten gól dám (úsměv).

Který tým byl podle tebe hodně silný a těžký?

Silný byl podle mě Litvínov. Mimo ligu jsme hráli i různé turnaje a tam byl hodně těžký tým třeba Budějovice nebo Mladá Boleslav.

Obránce Max Kalčík patří k hráčům, kteří si připsali několik hattricků. Také Max je odchovancem Energie, který hraje hokej od přípravky. V letošní sezoně mu na konto přibylo osmdesát dva bodů (62+20).

Maxi, ty jsi říkal, že jsi byl chvíli útočník a chvíli obránce, jak k tomu došlo?

Protože jeden kamarád, Miky, byl zraněný, takže jsem ho zastupoval. Chyběl asi deset zápasů, takže jsem byl centr a dařilo se mi skórovat.

Která pozice ti víc vyhovuje obránce nebo útočník?

Mě baví obojí, mám to nastejno.

Jak zvládáš školu a hokej?

Zvládám to dobře, protože mi to navazuje.

Stíháš ještě nějaké koníčky?

Občas mě ve škole vyberou do nějaké soutěže. Teď jsme měli florbalový turnaj. Ale hraju za školu i házenou a basketbal.

Jak se ti líbila sezona?

Měli jsme dobrý tým. Myslím si, že jsme hráli dobře, ale někdy jsme mohli víc zabrat a vyhrát.

Když jste někdy prohráli o hodně gólů, to bylo určitě těžké, jak jste se s tím srovnávali?

Bylo to trošku těžší, ale trenér nám říkal, že to máme hodit za hlavu a jít do dalšího.

Kapitánem šesťáků je Mikuláš Gregor, který vynechal kvůli zranění několik zápasů, ale i tak si připsal devadesát šest bodů (69+27). Snem mladičkého útočníka je být v NHL a zahrát si na mistrovství světa a jeho oblíbeným týmem je Boston Bruins. Kromě hokeje ho ještě baví freestyle na koloběžce.

Miky, jak bys z pohledu kapitána zhodnotil letošní sezonu?

Mohli jsme víc jezdit naplno a mohla to být lepší sezona. Ale někteří kluci onemocněli a tak. Takže jsme museli hrát na dvě lajny a ve třetí třetině jsme už byli unavení a pak jsme třeba prohráli.

Za co bys tým pochválil?

Chtěl bych nás pochválit za to, že jsme se hodně zlepšili. Jak jsme jezdili naplno, tak jsme hodně zápasů vyrovnali. Když jsme hráli proti těžkým týmům, tak jsme se povzbudili. Jeli jsme naplno a řekli jsme si, že tenhle zápas vyhrajeme a prostě jsme ho vyhráli. Máme dobrou partu.

Miky, ty jsi v sezoně nasbíral hodně bodů…

Ty body mám díky klukům, protože bez kluků bych to vůbec nezvládl. Asistovali mi do prázdné brány nebo na únik a to bylo super, takže jsem rád (úsměv).

Dal sis několikrát hattrick. Vzpomeneš si jaké to bylo poprvé?

Bylo to proti Ústí, když jsem se vrátil po zranění a měl jsem z toho velkou radost a kluci mě pochválili (úsměv).

Který byl soupeř byl podle tebe nejtěžší?

Myslím si, že Litvínov a Děčín.

Děkuji za rozhovor.