HC Energie Karlovy Vary

V kabině je skvělá parta, říká Havlín. Přesvědčil ho zájem Varů

Jednou z defenzivních posil týmu pro novou extraligovou sezonu je obránce Tomáš Havlín. Bývalý liberecký bek vyniká výtečnými fyzickými parametry, v Karlových Varech by si rád vybojoval pevné místo v sestavě. Bojovat o něj začal tento týden, kdy se zapojil do přípravy A-týmu Energie.

Tomáši, vítejte v Karlových Varech. Jak se zrodil Váš přestup do Energie?
Děkuji. Zájem ze strany Karlových Varů byl dlouhodobější. Možnosti už byly v dřívějších sezonách, řešilo se hostování, ale to bohužel nedopadlo. Jsem rád, že letos to už vyšlo a můžu tady být.

Co rozhodlo pro angažmá právě tady? Byl to právě ten dlouhotrvající zájem Energie?
Jak už jsem řekl, zájem ze strany Karlových Varů už byl v průběhu sezony a já jsem byl rozhodnutý, že sem půjdu.

Bylo i jedním z důvodů to, že si odehrál v posledních sezonách vždy polovinu v extralize a polovinu v Chance lize?
Rozhodně. V Liberci je větší tlak, jsou tam starší, zkušenější beci a prostě jsem se nedostal na celou sezonu. Věřím, že výkony si řeknu o větší prostor na ledě, že si vybojuji pozici a že si ji zasloužím.

Pro Vás je to vůbec první extraligové angažmá mimo Liberec. Jak zvláštní bude hrát proti bývalému týmu?
Zápasy proti Liberci asi budou trochu specifické, bude to trochu jiné. Jednou ta změna ale přijít musela. Na angažmá se těším a nijak se toho nebojím.

Martin Pešout od Vás očekává především přínos v defenzivní hře, ve fyzických parametrech…
Čte se to hezky, ale musím to nejprve potvrdit na ledě a dobře se na sezonu připravit.

Je tedy defenzivní hra to, čím se budete hlavně prezentovat?
Určitě ano. Jsem spíš defenzivní bek, i když mám docela slušnou střelu. Hlavně je moje práce ale práce v obranném pásmu, kolem brány, v rozích. Jednoduše rozehrávat a když přijde ta správná chvíle, tak i podpořit útok.

Jaká pro Vás byla uplynulá sezona?
Loni ta sezona byla z mé strany trošku slabší, měl jsem i nějaká zranění, takže to bylo i kombinací zranění a delší rehabilitace. Byla to škoda, ale věřím, že tady se dobře připravím a odehraji to celé ve zdraví.

Nakonec jste ale vybojoval s Libercem stříbro. Jak se pak celkově ta sezona hodnotí?
Myslím, že na začátku by to do nás nikdo neřekl, protože start do sezony jsme měli slabší. Zpětně je stříbro obrovský úspěch, protože ne každý rok se to povede. Je to věc, které si obrovsky vážím, že jsem měl možnost se do finále s týmem probojovat. Chtěl bych si tu vítěznou mentalitu přenést i do dalších angažmá, protože tohle jsou věci, které se nezapomínají a nestává se často, že si člověk může zahrát finále. Věřím, že se to ještě někdy v budoucnu povede.

Tento týden už jste se připojil k týmu a zahájil letní přípravu. Jak se cítíte po ne úplně dlouhém volnu?
První týden je vždy takový seznamovací, těžší. Je to tady pro mě letos trošku jiné, v loňské sezoně jsem měl individuální přípravu. Roky předtím jsem to měl tak půl na půl, něco jsem dělal na zimáku, něco individuálně. Je to pro mě velká změna, je tady super parta, na tréninku je skvělá nálada. Tím, že trénuji s týmem, tak je to takové živější.

Mluvil jste o změně, ale přeci jen, znáte tu hodně hráčů, ať už z Liberce, nebo odjinud…
Je to super, že je tu spoustu kluků, se kterými se znám. Ať už to jsou kluci z Liberci, nebo třeba Osmičku (Martin Osmík – pozn. redakce), se kterým se znám z mládežnické reprezentace, s Novasem (Filipem Novotným) zase z Benátek, ale nerad bych na někoho zapomněl. Příchod to určitě zjednoduší a zapadnutí do týmu je pak lehčí.