HC Energie Karlovy Vary

Velinská vybojovala zlato na olympijském festivalu. Jsem ráda, že jsem mohla být u toho, říká

O uplynulém týdnu vybojovala české hokejová reprezentace žen do 18 let zlaté medaile na Evropském olympijském festivalu mládeže. Součástí vítězného týmu byla i bývalá karlovarská hokejistka aktuálně působící ve Finsku, Lucie Velinská.

Tým vedený novým koučem Dušanem Andrašovským složený z děvčat ročníků 2005 a 2006 vyhrál na turnaji všechny tři zápasy. V základní skupině potvrdil roli favoritů proti Švýcarkám i Maďarkám, ve finále pak porazil po nájezdech Švédsko.

„Utkání proti Švýcarkám se nám ze začátku moc nedařil, ale dokázaly jsme se povzbudit a nakonec vyhrát. V duelu s Maďarkami jsme moc nevěděly, co čekat, ale nakonec jsme jej také dotáhly do vítězného konce,“ říká mladá hokejistka, která hraje na pozici obránce.

Tedy většinou. Hned na úvod turnaje totiž Velinská netradičně nastoupila na pozici pravého křídla v útoku. „Moje premiéra za U18 tak byla ještě o to zajímavější,“ směje se při vzpomínce na premiérový duel. „Byl to totiž zároveň můj první reprezentační sraz s U18, takže jsem se bála jestli zapadnu do týmu, jak herně tak i mezi holky, ale musím říct že jsme si všechny sedly velmi dobře, i s trenéry a týmový duch byl každým dnem lepší a lepší.ׅ“

Po bojích v základní skupině už čekalo ve finále Švédsko. Češky poslala do vedení už ve 14. minutě Adéla Šapovalivová, jenže devět minut před koncem hráčky Tre Kronor zásluhou obránkyně Olivie Sohnerové vyrovnaly. Dvacetiminutové prodloužení za stavu 1:1 rozhodnutí nepřineslo, ve čtvrté sérii nájezdů ale Češkám vystřelila zlato Zikmunda Mazancová!

„Na finále proti Švédkám jsme se důkladně připravovaly. Věděly jsme, že Švédky jsou vzrostlejší a silnější v osobních soubojích, že na tohle budeme muset brát největší ohledy, ale nehrály týmově a nepodporovaly se navzájem. Do zápasu jsme hned od začátku nastoupily jako tým s tím, že budeme udávat tempo hry. Na střídačce to celý zápas žilo, dodržovaly jsme náš playbook a dokázali jsme sehrát výborný zápas. V nájezdech nás navíc skvěle podržela naše gólmanka Míša Hesová,“ vzpomíná na průběh finálového dramatu hokejistka, která aktuálně sbírá zkušenosti ve Finsku.

Pak už mohly začít oslavy zlatého triumfu. „Oslavy byly veliké jak na ledě, tak v kabině i posléze na závěrečném ceremoniálu a after party s ostatními sportovci,“ popisuje s úsměvem Velinská.

Ta tak v 15 letech prožila doposud největší zážitek své kariéry, která je teprve na jejím začátku. „Je to pro mě a myslím si, že i pro ostatní holky pořád neuvěřitelný zážitek. Jsem ráda že jsem takového úspěchu mohla být součástí. Moc nás všechny těšila úžasná podpora, která nám dodávala ještě větší motivaci také gratulace, které jsme dostávaly ze všech stran. Byla to velká sportovní akce, ale festival měl po celou dobu super atmosféru, plný sportovních zážitků, nových přátelství, náš český olympijský realizační tým se o nás sportovce skvěle staral a moc jsme si to celé užili!“ cení si prvenství mladá hráčka.

Ta se mohla během finálového zápasu spolehnout nejen na podporu ostatních českých sportovců. „Chtěla bych poděkovat slovenským hokejistkám, které nám dělaly největší fanouškovskou skupinu na stadionu a také ostatním českým, ale i zahraničním sportovcům, co nám fandili, hokejistkám z A týmu...Rovněž i mému tátovi, který se přiletěl dívat až do Finska a všem lidem co koukali a drželi palce na dálku moc si toho vážíme!“ děkuje dodatečně za podporu během celého turnaje.

Ten by pro ní navíc nemusel být v letošní sezoně poslední. V červnu se totiž ve Spojených státech odehraje odložené MS do 18 let. Sama Velinská ale dobře ví, že dostat se na vrcholnou akci nebude snadné. „Je to moje velká motivace se tam dostat, ale do nominace se vrací hráčky ročníku 04 ,takže konkurence bude veliká. Jsem ale ráda, že jsem měla příležitost se ukázat před trenéry reprezentace do 18 let, kteří byli spokojeni s výkony, které jsme předvedly jako hráčky z u16. Takže se teď budu snažit ještě pracovat na pár věcech a následně dobře odehrát nadcházející mistrovství Evropy s reprezentací u16,“ uzavírá.

Držíme palce!