HC Energie Karlovy Vary

Věříme, že se tým zvedne, říkají majitelé klubu. Mužstvo chceme vhodně doplnit a posílit

Energii se druhá část sezony nevyvedla podle představ, a to jak hráčů a realizačního týmu, tak i fanoušků a vedení klubu. Jak vidí majitelé klubu Dušan Šenkypl a Daniel Tobolka aktuální situaci?

Energie má za sebou polovinu sezony, je desátá. Po dobrém vstupu tým neprožívá ideální období. Jak to vnímáte z pozice majitelů klubu?
Se vstupem do sezony, jak po herní, tak po výsledkové práci, jsme byli spokojeni. Zafungovaly nám posily v útoku a zejména v brankovišti, kde Dominik Frodl předvádí neskutečné výkony a je hvězdou mužstva.

Po úspěšném vstupu ale následoval herní pokles, při kterém jsme nicméně byli schopni relativně pravidelně bodovat. Posledních šest, sedm zápasů ale prožíváme herní i výsledkovou krizi, se kterou nemůže být spokojený nikdo - hráči, trenérský tým a naprosto rozumím nespokojeným fanouškům.

Před sezonou jsme si dali za cíl hrát zdravý střed tabulky a čtvrtfinále play-off. V tuto chvíli ve zdravém středu tabulky nejsme.

   

Když se týmu nedaří, běžně se jako první vedení uchyluje k výměnám, ať už hráčským či trenérským. Je tohle cesta, kterou chcete/nechcete jít?
Snažíme se o koncepční práci. Víme, že při skládání týmu na letošní sezonu jsme upřednostnili posily do útoku a do brankoviště a na obraně budeme muset zapracovat. Máme za sebou jednu reprezentační přestávku, minulý týden jsme taktéž hráli jen jeden zápas a čeká nás další reprezentační pauza - tedy tři dlouhé periody, kdy tým může trénovat, a to jak po fyzické stránce, tak zejména po stránce herní. Pevně věřím, že se herní projev zvedne - herní krizi v sezóně zažije téměř každý tým.

Z pohledu vedení potřebujeme vidět a věřit, že tým bojuje naplno a maká - že utkání jen neodklouže. A toto potřebujeme vidět celý zápas, nejen jednu nebo dvě třetiny. Zásahy do mužstva a realizačního týmu by měly být koncepční, nikoli impulzivní, které málokdy vedou k dlouhodobým výsledkům.

 

Máte v plánu nějaké hráčské výměny? Případně jak složité je mužstvo posílit v rozjeté sezoně? Jak to vypadá na hráčském trhu?
Pokud máme ambice se posouvat herně i výsledkově, mužstvo se musí nadále doplňovat zejména ve dvou parametrech – o vyšší hráče obecně a obránce. To ovšem chtějí všichni a tomu odpovídá situace na hráčském trhu. Spolu s realizačním týmem na tom společně pracujeme a věříme, že mužstvo opět pozvedneme. Snažíme se být aktivní a věříme, že se hráčský trh co nejdříve rozhýbe. Ale viz výše – musí to vždy dávat smysl – poměr cena/výkon, role v mužstvu, ambice a charakter hráče a další aspekty. Vždy je to trochu experiment, ale musí to mít své limity.   

Před sezonou jste vyhlásili útok na čtvrtfinále. Cíle týmu zůstávají stále stejné?
Stále platí, že zda sezona splní očekávání, to rozhodne postup do čtvrtfinále play-off ELH. To znamená, že musíme překonat předkolo play-off (a do předkola se dostat ideálně ne hůře než z 8. místa po základní části). Pořád si ale myslíme, že na to tým má. Při dlouhodobém sledování ELH je patrný trend, že soutěž se „láme“ po Vánocích, kdy se projevují zranění, únava nebo šíře kádru. Věřím, že jsme si slabší část už „vybrali“ a podobně jako loni půjdeme herně i výsledkově nahoru.   

Jaké budou nejbližší kroky?
V současné situaci je dobře, že během prosincové přestávky bude mužstvo až na Ondru Beránka (nominován na Švýcarské hry) pohromadě. Doléčí se zranění, odpočine, a realizační tým připraví mužstvo na prosincovou a lednovou zápasovou smršť.  Paralelně s tím, to je stálý de facto proces v průběhu celého roku, probíhá scouting a jednání o podobě mužstva jak na příští sezonu, tak případně i do konce tohoto ročníku. Vždy jde o citlivé obchodní jednání a v takových případech, kdy není hotovo, se nevyplatí ani naznačovat. Mužstvo chceme každopádně vhodně posílit a doplnit.