HC Energie Karlovy Vary

Vzhůru na jih! Obere Energie Motor a vrátí se na vítěznou vlnu?

Zápasový kolotoč v úvodu nového roku nezastavuje a po pátečním duelu s Třincem míří energetici na jih Čech, kde změří síly s týmem Motoru. To, zda karlovarští bojovníci přidají třetí vzájemnou výhru v letošní sezoně, a naváží novou vítěznou šňůru, nebo Motor prolomí lednovou smůlu, se dozvíme v neděli 14. ledna. Úvodní buly padne v 17:00 hodin.

Kde utkání sledovat:
Online přenos
Stream: O2 TV Sport

O soupeři

Po vydařeném období přišla po Novém roce pro tým Motoru smolná šňůra. V lednu se jihočeští hráči zatím radovali z výhry pouze jednou, když si přivezli plný počet bodů z Mladé Boleslavi za výhru 4:2. Z posledního duelu, který odehráli na ledě Litvínova si připsali bod poté, co prodloužení rozhodl Nicolas Hlava.

Přitom svěřenci Ladislava Čiháka nevstoupili do zápasu vůbec špatně. Už v čase 2:07 vystřelil Motoru vedení Brant Harris. Jenomže v čase 2:37 skóre srovnal Petr Koblasa. V úvodu třetí minuty šel Litvínov do vedení po střele Jindřicha Abdula a stav na 3:1 upravil v páté minutě Kristaps Zile. Po třetí brance si trenéři Jihočechů vybrali oddechový čas. Po polovině druhé třetiny vstřelil kontaktní branku Jáchym Kondelík a v čase 35:06 se o srovnání postaral Milan Gulaš. Zápas došel až do prodloužení, které Motoru zkomplikovalo vyloučení a početní výhodu využil po třiceti pěti sekundách Nicolas Hlava, který pro Litvínov vystřelil bonusový bod.

Právě Milan Gulaš patří mezi pětici hráčů, kteří v polovině prosince prodloužili své působení na jihu Čech. Urostlý kapitán podepsal roční kontrakt a do konce sezony 2025/2026 se na spolupráci s týmem Banes Motor České Budějovice dohodli brankář Jan Strmeň a obránci Ondřej Kachyňa, Roman Vráblík a Mikuláš Hovorka.

Motoru už konce října chybí kvůli zranění kotníku ze zápasu s Olomoucí Lukáš Pech. Zranění vyřadilo ze hry v listopadu Lukáše Vopelku. A uvidíme, zda proti Energii nastoupí Martin Hanzl.

I přes nepříznivý vstup do nového roku se Banes Motor České Budějovice drží na šestém místě se ziskem padesáti čtyř bodů. Nejproduktivnějším hráčem Jihočechů je Milan Gulaš s dvaceti třemi body (10+13). Druhá pozice v týmovém bodování patří Brantu Harrisovi. Kanadský útočník přišel do Motoru ze Slovanu Bratislava před letošní sezonou a na konto si již připsal dvacet jedna bodů (10+11). Trojlístek nejproduktivnějších hráčů uzavírá Jáchym Kondelík. Odchovanec Motoru se do jihočeského týmu vrátil v letošní sezoně po šesti letech v zahraničí. Naposledy urostlý útočník hrál na farmě Nashvillu. Od svého návratu si na konto nastřádal dvacet bodů (7+3).

Z kabiny Energie

Energetici naopak v posledním duelu svou vítěznou šňůru neprodloužili. Po třech výhrách v řadě narazili s Třincem. Úřadující extraligoví mistři si z karlovarského ledu odvezli všechny body poté, co Ondřej Kacetl vynuloval střelce Energie. Třinečtí skórovali dvakrát a třetí gól poslali do prázdné branky.

V posledních zápasech energetiky trápí rozsáhlá marodka. V utkání s Litvínovem chybělo Davidovi Brukovi devět hráčů. Karlovarští trenéři tak do týmu povolávají hráče z partnerského Baníku Sokolov a ze své juniorky. Proti Litvínovu si debut v nejvyšší soutěži odbyl šestnáctiletý útočník karlovarské juniorky Vojtěch Čihař.

Do utkání proti třineckým Ocelářům už naskočili útočníci Tomáš Rachůnek, Ondřej Beránek a Jan Hladonik. Mimo hru však stále zůstávají obránci Ondřej Dlapa, Tomáš Havlín, Dalimil Mikyska a útočníci Lukas Zetterberg a Dávid Gríger.

Poslední novinkou z kabiny Energie je, že v brankovišti bude i nadále pokračovat Vladislav Habal, který v lednu podepsal nový roční kontrakt s opcí. Právě Vladislav Habal přispěl k první výhře Energie v letošním roce, když si pochytal třicet střel litvínovských střelců.

Nejproduktivnějším hráčem Energie je právě Dávid Gríger, který má na kontě dvacet devět bodů (14+15). Pomyslné stříbro patří Tomáši Rachůnkovi, který nasbíral dvacet jedna bodů (9+12). A třetí místo patří Ondřeji Procházkovi se šestnácti body (8+8). Energetici jsou známí svojí bojovností a obětavostí. Blokováním střel je proslulý karlovarský kapitán Jiří Černoch, který v letošní sezoně už zastavil 73 střel. Což ho řadí na první místo týmového bodování a na druhé místo v celé soutěži. První desítku pak uzavírá s 59 bloky Ondřej Dlapa, který je v této činnosti druhým nejlepším energetikem. Třetí místo v týmové statistice zblokovaných střel překvapivě drží další útočník. Vít Jiskra dosud zastavil 49 střel.

Utkání v Českých Budějovicích bude speciální pro útočníka Romana Přikryla, který nastoupí proti bratrovi Filipovi, který hraje za Motor, kde karlovarský forvard v minulosti také působil. „Každý zápas proti bráchovi je vyjímečný, protože se moc nestává, aby proti sobě bráchové hráli. Čeká nás těžký zápas, ale také na utkání s Budějovicemi se vždy těším a věřím, že se nám podaří zvítězit,“ říká karlovarský útočník.

I přes rozsáhlou marodku si energetici dokázali v lednu poradit s Litvínovem, který porazili dvakrát v jednom týdnu a o body v nájezdech obrali také tým Mountfieldu HK. Svůj den neměli v utkání s Třincem, ale nyní je čeká nový zápas a nová výzva. Díky své bojovnosti, obětavosti a týmovým výkonem už obrali o body řadu soupeřů a tak uvidíme, zda si na jihu Čech přidají do sbírky další. Podrobnosti nastínil Vojtěch Šik, asistent Davida Bruka.

„My jsme si po včerejší porážce utkání rozebrali a řekli jsme si s klukama, kde nás tlačila bota. Na sobotním tréninku jsme na tom zapracovali a věříme, že se to promítne do utkání s Budějovicemi. Ty v posledních utkáních hrají dobře. V pátek dotáhli utkání s Litvínovem do prodloužení, takže my si v neděli rozebereme soupeře na videu a připravíme se na něj. Primárně nás bude ale zajímat naše hra. V posledních utkáních hrajeme dobře. Budeme chtít držet tento trend a pokusit se získat body.“