HC Energie Karlovy Vary

WHC: Sen o medaili sedmnáctce sebrali Švédové! Na prestižním turnaji je čtvrtá

Sedmnáctka nenašla ani ve druhém vzájemném duelu recept na švédský styl hry a i přes veškerou snahu soupeřův náskok nedohnala. Navzdory skvělým výkonům v posledních zápasech berou svěřenci Pavla Patery, ve velmi silné konkurenci, na turnaji World Hockey Challenge čtvrté místo. Jde o nejlepší umístění od roku 2019. Předvedené výkony našich mladíků jsou však rozhodně příslibem do budoucna.

Sobota 11. listopadu 2023 | Bojovný výkon sedmnáctky na Švédsko nestačil a i přes závěrečný finiš zůstala těsně pod stupni vítězů

První třetina zápasu o bronz přinesla první gól až v sedmnácté minutě, kdy v početní výhodě skóroval Tomáš Poletín. Jedním z asistentů u této branky byl Vít Záhejský. Ve zbývající části třetiny se více v útoku držel tým Švédska, ale Ondřej Štěbeták si svou branku střežil jako ostříž. Zlom přišel ve druhé části zápasu, kdy švédští mladíci jen neradi pouštěli kotouč z holí a naši mladíci se díky tomu horko těžko dostávali do šancí, ale hlavně ke střelbě. Skóre švédský tým srovnal ve vlastním oslabení a po zhruba dvou minutách si vystřelil vedení. Čeští mladíci měli stále větší problémy se dostat ke kotouči a natož založit útočnou akci, která by jim přinesla kýžený gól. Toho se naopak ve třicáté osmé minutě dočkalo Švédsko. V posledních sekundách před přestávkou ještě Ondřej Štěbeták jen tak tak zabránil tomu, aby se skóre opět změnilo.

Do třetí třetiny vstoupili naši mladíci s dvougólovým mankem. Šanci Adama Benáka na kontaktní gól, odmávl švédský gólman svou lapačkou. Švédové se usadili v pásmu a nehodlali jen tak vyklidit pozice. Ve čtyřicáté čtvrté minutě inkasovala sedmnáctka počtvrté, když jeden ze švédských střelců zakončoval v pádu a právě kvůli tomu nemohl Ondřej Štěbeták pořádně zasáhnout. Vzápětí šla sedmnáctka do čtyř. Poté co se Češi ubránili jim tlak švédských hráčů znemožňoval jakoukoliv snahu dostat se k nějaké větší akci. S ubývajícím časem a přibývajícím tlakem Švédů se našim mladíkům sen o medaili stále více vzdaloval. Naději oživil před polovinou třetiny svou střelou Vojtěch Čihař, ale naděje pro sedmnáctku zhasla v lapačce švédského gólmana. Pár sekund na to padl do české branky kotouč popáté.

Švédský tlak a snaha českých mladíků projít do pásma a dostat se k větší akci, tak to byl obraz posledních deseti minut zápasu o bronz. Během nich museli Češi navíc bránit další oslabení. I přes nepříznivý stav naši mladíci nesložili zbraně a snažili se s výsledkem utkání něco udělat. V čase 57:10 se jejich úsilí vyplatilo a Matěj Pekař snížil náskok švédského týmu. V čase 57:53 se dostal do výborné šance Vojtěch Čihař, ale po zásahu švédského gólmana kotouč skončil před brankovou čarou a ani následné dorážky Víta Záhejského a Adama Novotného ho přes ní nedostaly.

Zvrat přinesl výrok rozhodčích, kteří obranu Švédů ocenili trestným střílením, to však Adam Benák neproměnil. Skóroval až v čase 58:21. V čase 59:16 zamířil Ondřej Štěbeták na střídačku a Češi to zkusili v šesti. Jenomže proti nim byl čas a pozorný švédský gólman. Švédové pár sekund před koncem zápasu svou výhru 6:3 pojistili trefou do prázdné branky. V obraně do posledního zápasu turnaje nastoupil Kryštof Dyk, ale na soupisce chyběl brankář Michal Oršulák.

Sobota 11. listopadu 2023 | Sedmnáctka po neskutečném boji ztratila vedení sekundu před koncem zápasu a padla v prodloužení

Čeští mladíci nakonec v semifinálovém duelu narazili místo Švédska na tým USA. Nutno říct, že do zápasu vstoupili sebevědomě, ale hlavně jako jeden tým. Vzájemný duel ze základní části byl zapomenut a svěřenci Pavla Patery dokázali se zámořskými hráči držet krok od první minuty. Sice už ve druhé minutě inkasovali, když Američané využili clonu před Ondřejem Štebětákem, ale následně si dokázali výborným napadáním získávat kotouč a i když jejich šance vesměs končily u gólmana, tak svým soupeřům hodně znepříjemňovali život. Nicméně jejich úsilí přineslo ovoce v jedenácté minutě, kdy skóre srovnal Adam Novotný. Ve čtrnácté minutě však Američané proměnili trestné střílení a Češi šli navíc do čtyř. Naši mladíci však své oslabení ubránili. Také ve zbývající části třetiny sedmnáctka statečně vzdorovala nátlaku Američanů a Ondřej Štěbeták ve své brance doslova zářil. Třetina tak skončila za stavu 2:1 pro výběr USA.

Rovněž ve druhé třetině naši mladíci hráli svou hru a k překvapení Američanů jim byli rovnocenným soupeřem. To potvrdil Ondřej Štěbeták svým zákrokem v prvních minutách. V čase 21:23 srovnal skóre Václav Nestrašil. Následně mohli jít během chvilky oba týmy do vedení, ale na české straně zasáhl Ondřej Štěbeták a u americké branky chyběl hráč na dorážku. Po akcích na obou stranách dostali Češi k dispozici početní výhodu, kterou v čase 26:08 využil Adam Benák a poslal náš tým do vedení. Do konce třetiny se oba týmy dělily o držení puku, ale jak bránící hráči, tak oba gólmani byli ve střehu. V závěru třetiny se na amerického gólmana vypravil také Vít Záhejský. Ani jeho spoluhráči se nedokázali prosadit a tak stav zůstal 3:2.

Do třetí třetiny svěřenci Pavla Patery vstoupili ve čtyřech, ale díky vyhranému úvodnímu vhazování s kotoučem na holích. Své oslabení zvládli ubránit a poté opět několikrát zahrozili. Skóre se však změnilo ve čtyřicáté sedmé minutě ve prospěch týmu USA, který srovnal stav zápasu na 3:3. A začínalo se znovu od nuly. Oba týmy si opět vytvářely střelecké šance, ale bez kýženého výsledku. Nutno říct, že Ondřej Štěbeták byl pro svůj tým opravdu oporou a svými zákroky držel sedmnáctku neustále ve hře.

Na zeď v podobě amerického gólmana však naráželi i čeští střelci. Skvělou práci odváděli i čeští obránci, kteří svým protihráčům zasadili i pár stromů a výborné obranné zákroky předváděl také karlovarský obránce Kryštof Dyk. Každopádně proti gigantovi z USA šli naši mladíci jako jeden tým bez rozdílu postu! O neskutečnou radost se v čase 57:04 postaral Vít Záhejský, když v početní výhodě překonal amerického gólmana a vrátil sedmnáctce vedení. Následně se Američané hnali za srovnáním.

V čase 59:44 sáhli po power-play, kterou využili v čase 59:59. Velká smůla pro český tým, kdy ho od výhry dělila pouhá sekunda! Výhru si nakonec v čase 61:02 odnesli Američané. Pro naše mladíky to byl smutný závěr zápasu, kdy opravdu šli za postupem do finále jako jeden muž a o svou naději přišli pouhou sekundu před koncem semifinálového duelu. Nyní je potřeba tento zápas hodit za hlavu a porvat se o třetí místo. V dnešním duelu však sedmnáctka ukázala, že se může postavit každému soupeři. Do zápasu zasáhl také útočník Vojtěch Čihař a jako brankářská dvojka nastoupil Michal Oršulák.

Pátek 10. listopadu 2023 | Sedmnáctka se v semifinále utká s USA! Stěhuje se do Charlottetownu

České mladíky čeká další souboj s USA. Během dne bylo určeno, že se Švédsko utká s týmem Kanada White a Česko narazí znovu na USA. Místem konání semifinálového zápasu je Charlottetown, takže české mladíky čeká stěhování. V Charlottetownu se následně odehraje finále a souboj o bronz.

Pátek 10. listopadu 2023 | Sedmnáctka je v semifinále! Finsko padlo v posledních minutách

Čeští mladíci se od úvodního vhazování snažili nepouštět Finy ke kotouči a už ve druhé minutě zaměstnali finského gólmana. Hráli velmi aktivně a napadáním rozehrávek nedávali finským mladíkům prostor k vytváření šancí a těch pár, ke kterým se Finové dostali zlikvidoval Ondřej Štěbeták. Stejně dobře svůj tým držel i finský gólman a tak po první třetině byl stav stále 0:0. Stejný obraz hry nabídla i druhá třetina, s tím rozdílem že tentokrát už Češi byli několikrát kousek od vstřelení gólu. Ve třetí minutě finský gólman ramenem vyrazil střelu Vojtěcha Čihaře a o chvilku později zmařil šanci Adama Novotného. Po polovině třetiny zlikvidoval i šanci Jakuba Frola. I když Češi byli stále aktivnějším týmem, tak i finští mladíci si vytvořili několik šancí. O ty se však Ondřej Štěbeták postaral.

Hop nebo trop, tak to byla třetí třetina. Hráči Finska zvýšili nejen útočnou aktivitu, ale přidali i v obraně, čímž znesnadňovali svěřencům Pavla Patery vytváření tlaku před brankou. Častěji musel zasahovat český gólman. První větší šanci měl po polovině třetí třetiny Rostislav Šilhavý, ale finský gólman zasáhl a přerušil hru. Hned po vhazování pak pálil Vojtěch Čihař, ale kotouč skončil v lapačce. V padesáté páté minutě zachránilo sedmnáctku břevno u její branky. Češi následně zvýšili svůj tlak. K dorážce se před brankou dostal Vojtěch Čihař, ale finský gólman kotouč vyrazil betony.

V padesáté sedmé minutě měl obrovskou šanci jeden z Finů, ale nedokázal dorážku dostat do odkryté branky. V čase 57:23 dostali Češi k dispozici početní výhodu. Finští hráči nejprve překazili přihrávku Víta Záhejského a následně parádním zákrokem finský gólman obral o gól Adama Benáka. Poslední minuty zápasu byly neskutečné. Nejprve v čase 58:58 využil početní výhodu parádní střelou pod víko Radim Mrtka. Jedním z asistentů u vítězného gólu byl Vojtěch Čihař. V čase 59:20 uháněl finský gólman na střídačku. V čase 59:28 postup Česka do semifinále World Hockey Challenge zpečetil trefou do prázdné branky Tomáš Poletín. I tentokrát se v obraně činil Kryštof Dyk a Michal Oršulák kryl záda Ondřeji Štěbetákovi.

Středa 8. listopadu 2023 | Sedmnáctka má jasno o čtvrtfinálovém soupeři a vyhne se stěhování

Po dohrání posledních duelů základní části jsou známy čtvrtfinálové dvojice. O postup do semifinále se spolu utkají oba týmy Kanady a čeští mladíci znovu narazí na Finsko. Během středečního dopoledne bylo rozhodnuto, že se naši mladíci s Finskem utkají v Summerside, takže jim odpadnou starosti s přesunem do Charlottetownu. O postup do semifinále prestižního turnaje budou bojovat útočníci Vojtěch Čihař a Vít Záhejský. Defenzívu posílil Kryštof Dyk, který byl povolán dodatečně, aby nahradil zraněného Filipa Zimovčáka. A připraven bude i brankář Michal Oršulák.

Pátek 10. listopadu:

0:00 1. čtvrtfinále Kanada Red - Kanada White (Charlottetown)
0:00 2. čtvrtfinále Finsko - Česko (Summerside)
18:00 zápas o 5. místo (Charlottetown)

Sobota 11. listopadu:

0:00 1. semifinále (Summerside)
0:00 2. semifinále (Charlottetown)
17:00 zápas o 3. místo (Charlottetown)
22:00 finále (Charlottetown)

Začátky jsou uvedeny v českých časech, v místě konání bude o 5 hodin méně.

Úterý 7. listopadu 2023 | Sedmnáctka náskok Švédska nedotáhla a padla i s druhým severským soupeřem

Přitom úvod zápasu se českým mladíkům povedl a už ve třetí minutě šli do vedení, jenomže Švédové krátce poté srovnali. Další gól přidali po zhruba minutě, když využili závaru před českou brankou. Třetí branka padla z početní výhody a necelých pět minut před koncem první třetiny Švédové udeřili z brejku. Do druhé třetiny už naskočil Kryštof Dyk a Vít Záhejský, který to hned zkoušel na švédského gólmana, ale neuspěl. Naděje sedmnáctky na obrat ožila ve třicáté páté minutě, když Václav Nestrašil zakončil kombinaci Vojtěcha Čihaře a Víta Záhejského a snížil stav na 2:4. Necelé dvě minuty před koncem druhé třetiny vstřelil kontaktní branku Rostislav Šilhavý.

Svůj náskok Švédové opět zvýšili ve čtyřicáté páté minutě, když kotouč zapadl přesně pod víko české branky. Přes veškerou snahu se českým mladíkům, ani v power-play, nepodařilo skóre zvrátit a tak je čekají čtvrtfinálové boje, které vypuknou v pátek 10. listopadu. O soupeři budou mít Češi jasno ve středu po skončení posledních zápasů základní části. I v tomto utkání se energetici rozhodně neztratili. Jak Vojtěch Čihař tak i Vít Záhejský kromě toho že připravili druhý gól, několikrát prověřili švédského gólmana. V obraně se činil Kryštof Dyk, který byl do Kanady povolán dodatečně, aby nahradil zraněného Filipa Zimovčáka. Michal Oršulák také v tomto utkání nastoupil v pozici druhého gólmana.

Pondělí 6. listopadu 2023 | Sedmnáctka padla s Finskem 2:3. Utkání rozhodly speciální týmy

Po dni volna se sedmnáctka postavila výběru Finska. Už ve čtrnácté minutě se čeští mladíci radovali z gólu. Ten jim však nakonec nebyl uznán kvůli hře vysokou holí. Hráči Finska zužitkovali v devatenácté minutě zkrácenou početní výhodu. Do poloviny utkání skórovali finští mladíci ještě dvakrát, přičemž i třetí gól padl v početní výhodě. Ačkoliv od druhé třetiny měli Češi střeleckou převahu na finského gólmana vyzráli pouze dvakrát. Honbu za srovnáním si vylepšili odvoláním brankáře, ale skóre zůstalo nezměněno. Naši mladíci si tak přivřeli dvířka do semifinále. K přímému postupu potřebují, aby Kanada Red nebodovala a zisk tří bodů ze zápasu se Švédskem.

V dnešním duelu na led vyjel pouze útočník Vojtěch Čihař. Michal Oršulák kryl záda Ondřeji Štěbetákovi. Vít Záhejský do zápasu nezasáhl. Na cestě do Kanady je obránce Kryštof Dyk, který byl povolán z náhradníků a uvidíme, zda zasáhne už do duelu proti Švédsku nebo nastoupí až v play-off.

Sobota 4. listopadu 2023 | Sedmnáctka si poradila i s druhým kanadským výběrem. Kanada Red padla za stavu 4:0

Stejně jako v předchozích dvou duelech otevřeli skóre svěřenci Pavla Patery, když se prosadil Václav Nestrašil. Ještě před polovinou třetiny mohli svůj náskok navýšit, jenomže kotouč po odrazu od helmy jednoho z bránících hráčů těsně minul branku. I když Češi byli aktivnější tak měli po první třetině pouze o jednu střelu víc než jejich soupeři. Zajímavostí je, že za tým Kanada Red nastupuje Cole Reschny, spoluhráč karlovarského odchovance Robina Sapouška z týmu Victoria Royals. Právě kanadský útočník mohl potrestat zaváhání české obrany hned v prvních sekundách druhé třetiny. Před polovinou třetiny zvonila tyčka u Štěbetákovy branky. Přes šance obou týmů však žádný gól nepadl. To si naši mladíci vynahradili v poslední části utkání.

Nejprve poslal v čase 43:27 kotouč pod víko Dominik Pavlík. Necelou minutu na to nezaváhal před kanadskou brankou karlovarský útočník Vojtěch Čihař. V závěru třetiny ve své brance čaroval Ondřej Štěbeták. Za stavu 3:0 to Kanaďané tři minuty před koncem zkusili bez brankáře. To se jim však nevyplatilo, neboť v čase 58:12 zpečetil výhru českého týmu trefou do prázdné branky Adam Benák. Češi si tak připisují druhou výhru na turnaji. K té přispěl také Vít Záhejský, jemuž jeho šance zhatili bránící hráči. Michal Oršulák v tomto utkání kryl záda Ondřeji Štěbetákovi. Po třech zápasech je sedmnáctka na třetím místě se ziskem pěti bodů. Další zápas náš výběr čeká v pondělí, kdy se utká s Finskem.

Pátek 3. listopadu 2023 | Sedmnáctka nestačila na USA. Čeští mladíci koušou prohru 2:10

Po Kanadě čekala náš národní tým do sedmnácti let další zkouška ohněm, neboť svěřenci Pavla Patery měli na programu duel s týmem USA. Ačkoliv čeští mladíci otevřeli hned ve druhé minutě skóre, tak jejich soupeři zvládli po devatenácti sekundách srovnat a zbývající část utkání byla v jejich režii. Do branky se v tomto utkání postavil karlovarský gólman Michal Oršulák, který si jenom v první třetině připsal třináct zákroků, zatímco na jeho americký protějšek vyslali Češi šest střel. Své soupeře přestříleli pouze ve třetí třetině, ale na výraznější změnu skóre to nestačilo. Před polovinou zápasu se do branky českého týmu postavil Matěj Tuláček. Útočníci Vojtěch Čihař a Vít Záhejský nastupovali do utkání ve čtvrté formaci. Sedmnáctka nakonec výběru USA podlehla 2:10.

Čtvrtek 2. listopadu 2023 | Sedmnáctka zahájila World Hockey Challenge výhrou 4:3! Nájezdy rozhodl Vít Záhejský.

Lepší vstup do utkání si svěřenci Pavla Patery nemohli přát. Vojtěch Čihař otevřel dorážkou skóre už v čase 1:05. Několik šancí měl i Vít Záhejský, který byl ve formaci s Adamem Benákem. Srovnat se Kanaďanům povedlo až ve čtrnácté minutě. Do vedení mohla národní tým poslat v závěru třetiny přesilovková kombinace Vojtěcha Čihaře a Víta Záhejského, ale kotouč skončil v lapačce domácího gólmana.

Ve druhé třetině se trefili pouze kanadští mladíci a tak se do poslední části vstupovalo za stavu 3:1. Kontaktní branku vstřelil Matěj Pekař ve čtyřicáté deváté minutě a necelé čtyři minuty před koncem srovnal stav Jakub Lev. Adrenalinové prodloužení, kdy své týmy hodně podrželi oba gólmani a které čeští mladíci dohrávali ve třech, dospělo až do samostatných nájezdů. V těch se za sedmnáctku trefili Adam Benák a Vít Záhejský, který vystřelil pro český tým bod navíc.

Před turnajem

Čeští mladíci do Summerside dorazili v noci z neděle na pondělí a už od pondělí je čekala příprava nejen na mítincích, ale hlavně na ledě, aby si zvykli na užší kluziště. O to aby se nejen karlovarští mladíci cítili v Kanadě jako doma, se mimo jiné stará také kustod karlovarské akademie Jan Boháč. Český národní tým nečekal žádný pomalý rozjezd, neboť prvním zápasem turnaje, který bývá označován jako neoficiální mistrovství kategorie U17, byl duel s jedním z domácích výběrů označovaným jako Kanada White.