HC Energie Karlovy Vary

ZOH mládeže: Šestnáctka veze stříbro! V dechberoucím finálovém duelu vyhrál tým USA

Ačkoliv byli americkému týmu rovnocenným soupeřem, a předvedli výborný a bojovný výkon podpořený skvělým Janem Láryšem v brance, nenašli naši mladíci skulinku v brance USA. Mezi střelci, jimž v cestě za gólem stál americký gólman, byl také Petr Tomek. Jako třetí gólman byl připraven Martin Psohlavec. Každopádně šestnáctka předvedla na svém prvním velkém turnaji parádní výkon, který je rozhodně příslibem do budoucna. Národní tým si tak na Zimních olympijských hrách mládeže v Kangwonu vybojoval senzační stříbrné medaile. Hoši, děkujeme!

Středa 31. ledna 2024 | Šestnáctka je stříbrná! Přes bojovný finálový výkon nenašli naši mladíci recept na amerického gólmana

V první třetině finálového utkání s týmem USA si oba týmy vypracovaly zajímavé šance. Už ve druhé minutě spálil tutovku jednomu z amerických mladíků Jan Láryš, na druhé straně si pak na pozorném gólmanovi vylámal zuby Šimon Katolický. Vzájemná přestřelka pokračovala bez výsledku do deváté minuty, kdy v početní výhodě první gól USA vstřelil Mickey Berchild, který vymetl pavučiny v rohu Láryšovy branky. V jedenácté minutě nevyšla teč Petrovi Tomkovi. Karlovarský útočník opět nastoupil na centru elitní formace. Na hrudi amerického gólmana skončila v úvodu třinácté minuty střela Filipa Nováka. Minutu a půl před koncem třetiny šli čeští mladíci opět do čtyř a tlak svých soupeřů za vydatné pomoci Jana Láryše ustáli. Do druhé třetiny se tak šlo za stavu 0:1.

Naši mladíci se ve druhé třetině hnali za srovnáním, ale svůj tlak v gól nepřetavili. V devatenácté minutě národní tým opět podržel Jan Láryš, který zvládl sérii dorážek. Puk za jeho záda zapadl v čase 21:04. Čeští mladíci se snažili na inkasovaný gól odpovědět, ale do konce třetiny nenašli recept na amerického gólmana. Ve svém úsilí si nepomohli početní výhodou, v níž byl krůček od gólu Šimon Bělohorský, ale Wendt puk vyrazil. Do poslední patnáctiminutovky finálového duelu tak národní tým vstupoval s dvou gólovým mankem.

Také třetí třetina přinesla parádní hokejovou podívanou. Už v úvodu musel Jan Láryš zasahovat. Další šanci měl i Filip Novák nebo Šimon Bělohorský. Ve třicáté deváté minutě skončila tečovaná střela Petra Tomka těsně mimo branku. Karlovarskému útočníkovi v čase 39:44 gólovou šanci spálil výborným zákrokem Wendt. Krátce na to Češi inkasovali potřetí. I přesto čeští mladíci nesložili ruce do klína a pokračovali v dobývání americké branky. V čase 42:30 sáhli trenéři šestnáctky po power-play. Jenomže deset sekund na to šli naši mladíci opět do oslabení a v něm Američané udeřili po čtvrté. Finálový zápas se pak už více méně dohrával. Každopádně duel mezi českým národním týmem a reprezentací USA měl opravdu olympijskou úroveň a přihlíželo mu 4646 diváků!

Konečné pořadí ZOH v Kangwonu

1. USA
2. Česká republika
3. Finsko
4. Kanada
5. Slovensko
6. Jižní Korea

Úterý 30. ledna 2024 | Šestnáctka v semifinále porazila Finsko 3:1 a zahraje si o zlato

Po úvodním oťukávání, kdy se k šancím dostali jak naši mladíci, tak i hráči Finska se museli oba gólmani pěkně otáčet. Ve čtvrté minutě si Jan Láryš na poslední chvíli uhájil čisté konto. Následně sérií zákroků udržel finské střelce na uzdě. V prvním útoku opět nastoupil Petr Tomek. Jako druhý gólman dnes nastoupil Martin Psohlavec, který v sedmé minutě naskočil do branky, protože Jan Láryš měl problém s bruslí. Čeští mladíci zvládli ubránit i oslabení, během něhož Jan Láryš opět spálil tutovku jednoho z Finů. Poté na oplátku naši mladíci zaměstnali finského gólmana. Patnáct sekund před koncem první třetiny zvonila tyčka u finské klece po střele Filipa Nováka. Těsně se závěrečnou sirénou šli Finové do čtyř.

V úvodu druhé části nenapasoval Šimon Katolický puk do finské branky. Vzápětí dostala šestnáctka na necelou minutu k dispozici dvojitou početní výhodu. Během ní pálil Lukáš Kachlíř, jeho střelu však finský gólman zastavil lapačkou. V sedmnácté minutě šli finští mladíci znovu do tří a ani ne po půl minutě se čeští mladíci radovali z gólu Václava Nedorosta. V čase 19:06 rozjásal českou střídačku Šimon Bělohorský. Následně si oslabení vyzkoušeli také naši mladíci. V něm se k brance vydal David Huk, ale jeho únik finský gólman zastavil. V následující části se oba týmy střídaly v pobytu v pásmu, ale gól nakonec padl opět do finské branky. Když si v čase 29:11 pro svůj gól došel Filip Novák - 3:0. Pár sekund před koncem třetiny ještě jeden z Finů provětral Láryšovu lapačku.

Hned v úvodu poslední části zápasu měl Jan Láryš plné ruce práce s pokusy jednoho z Finů, který ho zkoušel překonat na třikrát. Vzápětí přes beton finského gólmana neprošla střela Ondřeje Rumla. O čisté konto Jan Láryš přišel v čase 34:32. Finští mladíci museli po chvíli vyrazit bránit svou branku. Ve čtyřicáté minutě měl šanci na čtvrtý gól Šimon Katolický, ale finská obrana ho k dorážce vlastní střely nepustila. V závěru třetiny oba týmy musely bránit oslabení. V čase 43:51 zůstal finský gólman na střídačce. Češi se však zvládli ubránit a díky výhře 3:1 postupují do finále ZOH v Kangwonu!

Pondělí 29. ledna 2024 | Šestnáctka dokázala stáhnout manko a porazila USA v nájezdech 6:5

Hokejisté našeho nejmladšího reprezentačního výběru se poprvé v kariéře utkali se zámořským celkem a vedli si výborně. Poprvé inkasovali až v šesté minutě. Už v deváté minutě bylo díky Šimonovi Katolickému srovnáno. Asistenci u tohoto gólu si připsal Petr Tomek. Vedení si Američané vzali zpět o necelou minutu později. Český gólman Jan Láryš se snažil gól u sudích reklamovat, když jim vysvětloval, že puk už měl pod lapačkou, ale Mikey Berchild mu z ní puk vyšťoural a poslal do branky. O dva góly pak tým USA odskočil v poslední sekundě první třetiny.

V čase 20:45 už byl stav 4:1. Následně začali čeští mladíci ze svého manka ukrajovat. Petr Tomek vyhrál buly a tak se puk dostal k Šimonovi Katolickému, který okamžitě pálil - 4:2. Kontaktní gól vstřelil v čase 25:57 Ondřej Ruml - 4:3. Američané však dlouho nečekali a už v čase 27:18 si své dvou gólové vedení vzali zpět - 5:3. Ve třicáté osmé minutě se čeští mladíci ocitli na ledě ve čtyřech, ale nejenže se zvládli ubránit, ale dokonce Filip Novák vyrazil k brance a svůj únik proměnil - 5:4.

Napínavá přestřelka pokračovala a v dobývání soupeřovy branky byli nakonec úspěšnější Češi. Do akce opět vyrazil Filip Novák, který měl sice za zády bránící hráče, ale i tak v čase 42:49 dostal puk kolem tyčky do branky a rozpoutal na české střídačce neskutečnou euforii - 5:5. Zhruba dvě minuty, které zbývaly do konce utkání si čeští mladíci vyrovnaný stav pohlídali a utkání tak pokračovalo nájezdy. V šesti sériích byli ve dvou úspěšnější Češi, konkrétně Šimon Katolický a Václav Nedorost. Šestnáctka tak porazila tým USA v nájezdech!

Neděle 28. ledna 2024 | Šestnáctka porazila výběr Slovenska 3:2

Kluci, první zápas se Slovenskem nebyl snadný a dvě třetiny byly bez gólů..


Martin: Za mě super vyrovnaný zápas, přesně jak jsem si představoval. První dvě třetiny jsme je tlačili, takže kluci věděli, že když budou pokračovat, tak to tam nakonec spadne (úsměv).

Petr: Myslím si, že jsme byli aktivnější a hodně jsme stříleli, ale ty naše střely nebyly úplně efektivní. Byl to vyrovnaný zápas až do poslední chvíle, kdy jsme vstřelili vedoucí branku. Pak jsme zvýšili na 3:1, ale Slováci pak snížili na 3:2, takže to bylo napínavé až do posledních chvil (úsměv).

Na zápase bylo skoro čtyři tisíce diváků, před tolika lidmi jste asi ještě nehráli?


Martin: Byla to super atmosféra. Ze střídačky to byla krása. Umím si představit, jaké to mohlo být v brance.

Petr: Zápas jsem si velice užil (úsměv). V takové atmosféře jsem ještě nehrál a mít na sobě reprezentační dres je úplně nejvíc, takže jsem si to hodně užil. Atmosféra byla neskutečná. Všichni diváci tleskali a fandili. Fandili tak nějak oběma stranám, takže to bylo zajímavé (úsměv).

Martine, už máte v kapse postup do semifinále, uklidnilo vás to trochu před zápasem s USA?

Samozřejmě že ano, ale pořád chceme za každou cenu vyhrát (úsměv).

Petře, vstřelil jsi vítězný gól v prvním olympijském zápase. To bude jistě vzpomínka na celý život?

Vítězný gól? Měl to být spíš pojišťující gól (smích). Nakonec se z toho ale stal vítězný gól. Jsem za něj určitě rád, ale hlavně jsem rád, že jsem to z té otočky vůbec trefil (smích). Skoro jsem nevěděl, kam střílím. Věděl jsem, že tam někde je brána, tak jsem to zkusil (úsměv). Je to to určitě zážitek na celý život, že jsme jakoby v podstatě díky tomu gólu vyhráli. Důležité ale byly spíš ty první dva góly a tenhle měl být jenom pojišťovací, i když nakonec byl vítězný (úsměv).

A co atmosféra v týmu?

Atmosféra v týmu je neskutečná. Všichni pro tým bojovali, všichni jsme kamarádi a to nás spojí do dalších zápasů a doufám, že dojdeme co nejdál (úsměv).

Kde utkání s USA sledovat:

Online přenos zde.

Stream zde.

Vyrovnanost obou týmů, která se ukázala už na přípravném kempu v Kravařích se opět potvrdila. Po prvních dvou patnácti minutovkách byl stav zápasu 0:0. Ne že by se střelci obou týmů nesnažili ale oba gólmani, jak český Jan Láryš, tak i slovenský Dávid Dvořák, předváděli parádní výkony. Kanonádu odšpuntoval v úvodu třetí třetiny Alexej Kubát. Početní výhodu ke srovnání skóre využil Šimon Katolický. Ten o necelou minutu později poslal český tým do vedení. Hattrick si mladý útočník mohl zkompletovat v čase 40:54, ale slovenský gólman byl proti. Během následujících minut se oba týmy hnaly za gólem.

Jak čas ubíhal, tak se čeští mladíci snažili držet puk co nejdál od branky, aby nedali slovenským trenérům šanci sáhnout po power-play. To se jim dařilo do času 43:35, kdy Dávid Dvořák zůstal na střídačce. V čase 44:17 prokázal výbornou mušku Petr Tomek, který zhruba ze středního pásma trefil prázdnou branku. Euforii českého týmu sedmnáct sekund na to utlumil Filip Kovalčík, který v čase 44:34 od modré prostřelil Jana Láryše - 3:2. Tomu v dnešním utkání kryl záda Martin Psohlavec. Posledních pár sekund si už šestnáctka své vedení pohlídala a mohla tak oslavit první olympijskou výhru.

Sobota 27. ledna 2024 | První olympijský duel klepe na dveře

V pátek měli hráči našeho nejmladšího reprezentačního výběru volnější den. Během něho si prošli olympijskou vesnici a potkali se i s některými dalšími sportovci. Večer je čekal krátký trénink na ledě. Také v sobotu byl prostor na procházku. Odpoledne absolvovali naši mladíci předposlední trénink. Ten poslední je čeká v neděli dopoledne před zápasem. A ten rozhodně nebude procházka růžovou zahradou. Slovenský výběr se v sobotu utkal s týmem USA. Za stavu 4:4 došlo utkání do nájezdů v nichž nakonec vyhrál tým USA. První olympijský zápas ve svých kariérách čeští hokejisté odehrají v neděli 28. ledna v 6:00 hodin našeho času.

Online přenos zde.

Stream zde.

Čtvrtek 24. ledna 2024 | Přípravný zápas zápas vyšel šestnáctce na jedničku. Tým Jižní Koreje porazila 8:1.

Do zápasu naskočil útočník Petr Tomek, který byl autorem jednoho z osmi gólů našeho týmu. Brankář Martin Psohlavec tentokrát do utkání nezasáhl. Po zápase čekala naše mladíky cesta do olympijské vesnice. Tam dorazili kolem deváté hodiny večer místního času.

A jak se mladým energetikům v Kangwonu líbí?


Martin: Zatím je to tady super. Jsem rád, že jsem se sem mohl podívat (úsměv). Vesnice je krásná, stejně jako stadion.

Petr: Užívám si to tady a líbí se mi tu (úsměv).

Přípravný zápas odehrála šestnáctka s týmem Jižní Koreje, což je na naše poměry exotický soupeř…


Martin: Zápas s Koreou jsem sledoval jako náhradník. A co jsem viděl, tak nebyli tolik zruční s holí, ale bruslařsky na tom byli slušně.

Petr: Proti Korejcům to nebyl lehký zápas. Byli velmi zarputilí a bojovní, ale hrálo se mi dobře (úsměv).

Čtvrtek 24. ledna 2024 | Přípravný zápas a stěhování do olympijské vesničky.

Úvodní buly přípravného zápasu s týmem Jižní Koreje padne ve 14:15 hodin. V Kangwonu je o osm hodin více než v Česku, takže našim mladíkům můžete fandit od 6:15 hodin. Po zápase čeká šestnáctku stěhování do olympijské vesnice v Kangnungu. Turnaj v ledním hokeji se odehraje v Gangneung Kwandong University Areně, která byla stejně jako další sportoviště postavena pro ZOH 2018.

Olympijská sportoviště a vesnička.

Informace o Zimní olympiádě mládeže Kangwon 2024.

Středa 23. ledna 2024 | Příprava je v plném proudu

Ve středu se trenéři, v čele s Milanem Razýmem, pustili se svými svěřenci do příprav na olympijská utkání. Na programu byl dopolední a odpolední trénink a mezi tréninky byl v plánu i meeting a video příprava.

Pondělí 22. ledna 2024 | Sraz a cesta do Koreje

Nominovaní hráči a realizační tým se dopoledne sešli na zimním stadionu v Edenu. Po obědě se přesunuli na letiště odkud ve večerních hodinách odletěli do Soulu. Tam šestnáctka dorazila v úterý odpoledne a přesunula se do sto padesát kilometrů vzdáleného Jincheonu. Po ubytování už byla v plánu pouze společná večeře.

Nominace šestnáctky na Olympijské hry mládeže v Jižní Koreji:

Brankáři:

Martin Psohlavec (Energie Karlovy Vary), František Poletín (Slavia Praha), Jan Láryš (RT Torax Poruba)

Obránci:

Jakub Daněk (Lausanne), Lukáš Kachlíř, Jakub Vaněček (oba Bílí Tygři Liberec), Václav Nedorost (Motor České Budějovice), Ben Stefan Reisnecker (Škoda Plzeň), Ondřej Ruml (Dynamo Pardubice)

Útočníci:

Šimon Bělohorský (Bílí Tygři Liberec), Jan Hrček, Matěj Weiss (oba Oceláři Třinec), David Huk (Slavia Praha), Šimon Katolický (Dukla Jihlava), Adam Klaus (Lausanne), Filip Novák (Sparta Praha), Tobiáš Sekanina (Olomouc), Petr Tomek (Energie Karlovy Vary)

Náhradníci:

Petr Hanyš, Vojtěch Hora, Filip Matějka, Marek Sklenička (všichni BK Mladá Boleslav), Karel Studnický, Jaroslav Vondruška (oba Mountfield HK), Jan Fodor, Jiří Kamas (oba Škoda Plzeň), Tadeáš Cífka (ZUBR Přerov), Sebastian Charvát (Bílí Tygři Liberec), Vojtěch Kubín (Kometa Brno), Daniel Skyba (Slavia Praha), Lukáš Slavík (Energie Karlovy Vary)

Program olympijských her:

Čtvrtek 25. ledna 2024

6:15 Jižní Korea - Česko (přípravný zápas)

Sobota 27. ledna 2024

6:00 Slovensko - USA (skupina A)
12:00 Jižní Korea - Kanada (skupina B)

Neděle 28. ledna 2024

6:00 Česko – Slovensko (skupina A)
12:00 Finsko - Jižní Korea (skupina B)

Pondělí 29. ledna 2024

6:00 USA - Česko (skupina A)
12:00 Kanada - Finsko (skupina B)

Úterý 30. ledna

6:00 1. semifinále
12:00 2. semifinále

Pondělí 31. ledna

5:00 zápas o 3. místo
12:00 finále

Začátky zápasů jsou uvedeny ve středoevropském čase. V Kangwonu je o osm hodin více.