HC Energie Karlovy Vary

Začíná extraliga! Energie míří do Brna, zopakuje Černoch snový start?

A je to tu! Pro fanoušky skončilo dlouhé letní období a zase začnou žít extraligou. Tu zahájí karlovarská Energie o den dříve, v předehrávce prvního kola na ledě Komety Brno. Se stejným soupeřem začínali energetici i loni a radovali se z vítězství. Bude se historie opakovat? Utkání startuje ve čtvrtek od 18:00. Sledovat jej můžete na obrazovkách O2 TV sport.
Kde utkání sledovat: Online přenos

O soupeři

Jihomoravský celek byl zvyklý hrát o nejvyšší příčky. To se ale v posledních sezónách nedařilo. I proto došlo v kádru Komety k razantním změnám. Klub opustili obránci Lukáš Doudera (České Budějovice), Vladimír Roth, Kevin Tansey a Tomáš Bartejs. Poslední jmenovaný zamířil do Karlových Varů. I v útočných řadách Brna proběhl slušný průvan. Asi největším překvapením byl odchod Petera Muellera do konkurenčních Vítkovic. Americký borec, jenž patřil v posledních sezonách k lídrům produktivity a byl nejlepším střelcem svého celku, se rozhodl změnit dres, což bylo pro hokejovou veřejnost velkým překvapením. Jestli to byl krok správný ukáží až nadcházející měsíce.

V kádru Komety už nenajdeme ani Michala Krištofa (Vladivostok), Davida Ostřížka (Prostějov), Daniela Rákose (Pardubice), Martina Dočekala (Třebíč), Radovana Pavlíka (Mountfield HK). Brněnskou organizaci opustil po několika letech také brankář Lukáš Klimeš (Vítkovice).

Majitel Libor Zábranský se nechal slyšet, že hlavním důvodem přestavby jeho mužstva bylo omlazení a především pak rozložení produktivity do více formací. V posledních sezónách stála produktivita zejména na prvním útoku Zaťovič – Holík – Mueller a právě to by se mělo změnit. Zodpovědný za to bude hlavní trenér Martin Pešout, který se na lavičku Komety vrací po úspěšných letech strávených v Karlových Varech. Podaří se mu vrátit Brno do bojů o titul?

Posily dostal velmi zajímavé. Přišli hned tři obránci s reprezentační minulostí - Marek Hrbas (Litvínov), Tomáš Kundrátek (Třinec) a Jan Sčotka (Jyväskylä). Útočné řady Komety doplnili Jan Dufek (Plzeň), Radek Koblížek (Kookoo), švédský centr Kim Strömberg (KooKoo), Adam Zbořil (Mladá Boleslav). Karlovarský fanoušek ale určitě nejvíce vnímal odchod Jakuba Fleka (Karlovy Vary). Jména přišla do Komety vskutku zvučná, ale bude to automaticky znamenat úspěch? Aby toho nebylo málo, těsně před začátkem extraligy oznámil jihomoravský klub ještě posilu do branky. Dlouholetou smlouvu podepsal v Brně zkušený Dominik Furch, který vytvoří tandem s Markem Čiliakem.

Z kabiny Energie

I karlovarská soupiska doznala změn. Tou největší a nejzásadnější je ale zcela nové složení realizačního týmu. Po odchodu Martina Pešouta do Brna vedení Energie dlouho hledalo vhodnou náhradu. Nakonec sáhlo na zkušeného, avšak extraligou neotřelého Davida Bruka. Ten si za své asistenty vybral bývalé hráče, kteří mají velký vztah ke klubu, Jakuba Grofa a Václava Skuhravého.

Během září také došlo na nejzásadnější změnu v podobě majitele klubu. Do dlouhých čtyřiadvaceti letech prodal svůj podíl Karel Holoubek, který však i nadále zůstává klíčovým sponzorem klubu. Nově tak bude vlastnit 40 procent klubu město Karlovy Vary, dalšími vlastníky budou Dušan Šenkypl, Daniel Tobolka a Hockey Club Karlovy Vary.

Největší ztrátou bude pro nový realizační tým odchod již zmíněného Jakuba Fleka (Kometa Brno). Dres Energie už nebudou oblékat ani útočníci Tomáš Mikúš (Nové Zámky), Martin Osmík (Sokolov), Jiří Průžek (Šumperk) a finský obránce Patrik Parkkonen. Mezi karlovarskými posilami jsou také zajímavá jména. Největší radost udělal asi nejen trenérům, ale také fanouškům, návrat Dávida Grígera (Liberec). Útočné řady doplnil také talentovaný David Kofroň (Třinec) a slovenský Jozef Baláž (Nitra). Na zkoušce v klubu navíc uspěl Daniel Kružík (Kladno), jemuž se v přípravě velmi dařilo střelecky. Přenese si to do extraligy?

Hned první extraligové kolo bude speciální a emotivní. Opět po roce se spolu potkají Kometa s Energií. Loni se hrálo v Karlových Varech a byli to domácí hokejisté, kteří se i přes nepříznivý vývoj radovali z vítězství. Čtyřmi góly tehdy zazářil Jiří Černoch. Letos ale situace bude jiná. Nejen, že se začíná v brněnské Winning Group Aréně. Vůbec poprvé se postaví proti Energii útočník Jakub Flek. Na druhé straně bude podobné pocity prožívat Tomáš Bartejs. Speciální den prožije také brněnský lodivod Martin Pešout. Je to právě on, kdo stojí za vzestupem karlovarského klubu v posledních letech. Najde na své bývalé svěřence recept?

Kapitánem bude i v nadcházející sezoně Tomáš Vondráček, jenž se na sezónu moc těší a věří, že se jeho týmu konečně podaří nakouknout do čtvrtfinále play off. Bude odhlodlání a týmovost největší zbraní Energie? "Doufám v to. Odhodlání je cítit již nyní. Vnímám i obrovskou energii, možná největší za ty roky, co v týmu jsem. Není to však jenom o tom. Bude samozřejmě i záležet na tom, jak budeme zdraví, jak nám vyjde start ligy a od toho se bude vše odvíjet." Áčko na prsou pak bude nosit zkušený obránce Lukáše Pulpán akřídelník elitního útoku Tomáš Rachůnek.

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize 0 - 0 - 0 - 0 - 0 - 0:0 - 0 b
Průběžné umístění
1. místo
10.
6.
Průměrná návštěvnost 0 diváků 0 % kapacity stadionu
Nejproduktivnější hráči
Jméno Z G A B
žádná data
Nejlepší střelec žádná data
Nejlepší nahrávač žádná data
Nejlepší v +/- žádná data
Nejtrestanější hráč žádná data
Brankáři
Jméno ZPočet odchytaných zápasů Úsp.Procentuální úspěšnost zákroků G/ZPrůměr obdržených branek na zápas SOPočet vychytaných čistých kont
Úspěšnost přesilovek --,- % (--. místo v extralize)
Úspěšnost oslabení --,- % (--. místo v extralize)
Bodový zisk
Vše Doma Venku Posl. 10 záp.
0 0 0 0
0 0 0 0
I. II. III. IV.Zisky po čtvrtinách základní části
-- -- -- --
HC Kometa Brno
Utkání v extralize 0 - 0 - 0 - 0 - 0 - 0:0 - 0 b
Průběžné umístění
3. místo
10.
6.
Průměrná návštěvnost 0 diváků 0 % kapacity stadionu
Nejproduktivnější hráči
Jméno Z G A B
žádná data
Nejlepší střelec žádná data
Nejlepší nahrávač žádná data
Nejlepší v +/- žádná data
Nejtrestanější hráč žádná data
Brankáři
Jméno ZPočet odchytaných zápasů Úsp.Procentuální úspěšnost zákroků G/ZPrůměr obdržených branek na zápas SOPočet vychytaných čistých kont
Úspěšnost přesilovek --,- % (--. místo v extralize)
Úspěšnost oslabení --,- % (--. místo v extralize)
Bodový zisk
Vše Doma Venku Posl. 10 záp.
0 0 0 0
0 0 0 0
I. II. III. IV.Zisky po čtvrtinách základní části
-- -- -- --

Poslední utkání

HC Energie Karlovy Vary - Rytíři Kladno4:3 pr. (2:1, 0:2, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky:11. Gríger (Plutnar, Rachůnek), 19. Vondráček (Pulpán, Černoch), 55. Hladonik (Gríger, Bernad.), 65. Rachůnek (Gríger, Pulpán) – 2. Kubík (Slováček, Klepiš), 33. Beran (Indrák), 39. Kubík (Klepiš) .

HC Kometa Brno - HC VÍTKOVICE RIDERA1:3 (0:2, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 31. Kučeřík (Koblížek, Flek) – 12. Bukarts (Mikuš, Mueller), 12. Půček (Stehlík, Lakatoš), 44. Stehlík (Mueller). Rozhodčí: Hejduk, Ondráček – Komínek, Otáhal. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.

Související články

Ohlasy k zápasu | čt 15.9.2022

Koblasa: Rozhodla oslabení, musíme je zlepšit