HC Energie Karlovy Vary

Západočeské derby je tu, Energie míří do Plzně

První západočeské derby sezóny je tady. Už v úterý se představí svěřenci trenéra Bruka na plzeňském ledě. Energie chce navázat na výkon z Třince a přivézt si další tři body. Podaří se to? Utkání startuje v 17:30.
Kde utkání sledovat: Online přenos | Hokejka TV
Vstupenky: Online předprodej

O soupeři

Po minulé sezóně se kabinou Plzně prohnal hurikán. Obranu Škodovky opustila hned čtveřice hráčů – Dominik Graňák (Sparta), Jakub Kindl (neznámo), Viktor Lang (Södertälje) i druhý nejproduktivnější obránce minulého ročníku Peter Čerešňák (Pardubice). Odešel také lídr ofenzivy Michal Bulíř (Liberec), společně s ním Gustaf Thorell (Sparta), Jan Dufek (Brno), Pavel Musil (Olomouc), Martins Dzierkals s Filipem Přikrylem (České Budějovice). S napětím se tak v Plzni čekalo na posily. Zároveň ale bylo jasné, že se takové hráče nepodaří patřičně nahradit a Škoda bude hrát v jiných patrech tabulky.

Obranu doplnili Jan Piskáček (České Budějovice), Michal Houdek (Poruba), Peter Zámorský (Örebro) a Marek Baránek (Kladno). Do útoku chtělo vedení přivést vysoké, fyzicky odolné hráče, což se podařilo. Tvrdit muziku přišel Samuel Bitten (Poruba), Zdeněk Sedlák (SaiPa), Kryštof Hrabík (AHL). Po zkušenosti z minulých let se ale plzeňské vedení porozhlédlo také v zahraničí a přivedlo dva zajímavé forvardy, Aleksiho Rekonena (BIK Karlkoga) a Nicolaie Meyera (Vídeň).

K velmi zajímavé změně došlo v Plzni hned po druhém odehraném kole. Vedení klubu totiž odvolalo dosavadní trenérské duo Baďouček – Říha. Na jejich místo přišel plzeňský srdcař Petr Kořínek, jehož asistentem je František Bombic. Trenér, který ještě jako hráč získal s Energií historický titul v roce 2009. Ani novému trenérskému štábu se ale zatím nepodařilo dovést své svěřence k bodovému zisku. Škodovka je zatím poslední a nezískala ani bod.

Naposledy prohrála v neděli na ledě pražské Sparty 2:3. Obě branky vstřelil finský útočník Aleksi Rekonen. Ten je zatím nejproduktivnějším hráčem svého mužstva s bilancí 2+2. Čtyři kanadské body má na kontě také obránce Lukáš Kaňák (1+3). Kdo nastoupí v úterý do branky? To může být dilema pro oba trenéry. V Plzni začal sezónu jako jednička Miroslav Svoboda, který odchytal první dva duely. Poslední dva zápasy měl ale, od nových trenérů, důvěru Dominik Pavlát.

Sestavy z předchozího utkání

HC Energie Karlovy Vary: Habal – Plutnar, Bartejs, Dlapa, Bernad, Pulpán (A), Havlín, Rohan – Hladonik, Gríger, Rachůnek (A) – Kohout, Černoch, Koblasa – Kofroň, Baláž, Beránek – Vondráček (C), Jiskra, Redlich
HC Škoda Plzeň: Pavlát – Budík, Zámorský, Baránek, Piskáček (A), Houdek, Kaňák – Schleiss (C), Kodýtek, Rekonen – Blomstrand, Mertl (A), Lang – Hrabík, Bitten, Suchý – Sedlák, Malát, Adamec – A. Dvořák.

Z kabiny Energie

Karlovarským se bude do derby vstupovat v lepším rozpoložení, neboť za sebou mají úspěšný duel s třineckými Oceláři, v němž získali první tři body v sezóně. Energetici do sezóny totiž nevstoupili úplně nejlépe. V Brně je Kometa pod vedením bývalého karlovarského kouče Martina Pešouta srazila na kolena. Tato studená sprcha měla nejspíše vliv i na domácí utkání s hradeckým Mountfieldem. Energetikům dělala problém hlavně produktivita a hra speciálních týmů. Na obojím zřejmě tým s trenéry zapracoval, neboť na led Třince vyjeli hráči plní odhodlání a speciální týmy fungovaly jako švýcarské hodinky. To mimo jiné přineslo i první využití početní výhody v sezoně, o které se postaral Jan Hladonik. Energetici následně s neskutečným nasazením ubránili i všechna oslabení. Fanoušci, kteří zápas sledovali, měli možnost vidět v akci Energii tak, jak ji znají. Hráči bojovali o každý kousek ledu, o každý kotouč a zaslouženě si vybojovali plný počet bodů. Bude tento přístup receptem i na plzeňskou Škodovku?

Plzeň v neděli prohrála na Spartě, Energie měla neplánované volno. Utkání s Olomoucí totiž bylo z důvodu nezpůsobilosti ledové plochy a zejména ochrany zdraví hráčů odloženo. Náhradní termín není ještě v tuhle chvíli stanoven. Energetici tak mohli pošetřit síly do západočeského derby, které budou chtít ovládnout a navázat na výborný výkon z Třince.

Zajímavý zápas pak čeká na útočníka Tomáše Redlicha, který naskočí do svého stého zápasu za Energii.

Výjezd fanoušků

Do Plzně můžete vyrazit společně s našimi fanoušky autobusem. Hlásit se můžete přes Instagram či Facebook skupiny Carlsbad Ultras.

Související články