HC Energie Karlovy Vary

Zemřel Jan Jánský, klubová legenda a poslední pamětník prvního zápasu v nejvyšší soutěži

Hokejovou Energii zasáhla smutná zpráva. V noci opustil její řady bývalý vynikající obránce, trenér, člen Síně slávy karlovarského hokeje a hlavně skvělý člověk, pan Jan Jánský, který by v květnu oslavil úctyhodných dvaadevadesát let.

Jan Jánský se narodil 24. května 1932 v Luňanech u Klatov. Do Karlových Varů se přistěhoval necelého půl roku po skončení druhé světové války v roce 1945. Začal chodit do třídy, ve které zpočátku bylo jen pět žáků, ale protože rád sportoval, začal chodit hrát fotbal a bruslit na kluziště rybníčku Malé Versailles, kde potkával starší kluky, Václava Šinágla, Josefa Šafránka, Václava Zápotočného a Arnošta Náprstka, jak obrozují karlovarský hokej, ke kterým tak trochu vzhlížel a ze kterých se pak stali i jeho spoluhráči.

Společně s nimi ve svých devatenácti letech nastoupil k historicky prvnímu utkání karlovarské Slavie v nejvyšší soutěži 3. listopadu 1951 v Plzni. V týmu v obraně nastupoval po boku velikánů tehdejšího československého hokeje Jiřího Macelise (mistra světa z r. 1949) a Roberta Robětína. Po absolvování vojny (1953-1955) se vrátil do A-mužstva Karlových Varů a byl jeho nedílnou součástí až do sezony 1965-1966.

Po ukončení hráčské kariéry se vrhl do trenérské práce, kdy nejprve trénoval ty nejmladší, od přípravky až po žáky. V sezonách 1971-1972, 1973-1974 a 1975-1976 trénoval i tým mužů. Tak jak plynul čas, přicházeli noví a mladší trenéři, proto své působení v klubu ukončil, ale ve spojení s ním zůstal až do posledních dní svého života.

Ještě na začátku této právě končící sezony docházel ze svého bydliště v karlovarských Tuhnicích na extraligová utkání, ale jeho zdravotní stav mu bohužel stále častěji neumožňoval stadion navštěvovat. Bohužel, v té další již další zápasy z hlediště neuvidí.

Karlovarskou hokejovou rodinu tak opustila jedna z jejích nejvýznamnějších osobností, skvělý hokejista, báječný parťák a super chlap. HC Energie Karlovy Vary touto cestou vyjadřuje hlubokou soustrast celé rodině.