HC Energie Karlovy Vary

Zemřel Miloš Říha, bývalý trenér národního týmu i Karlových Varů

Úterní odpoledne přineslo smutnou zprávu všem hokejovým příznivcům. Ve veku 61 let zemřel bývalý trenér národního týmu, pan Miloš Říha. Vedení klubu HC Energie Karlovy Vary vyjadřuje pozůstalým upřímnou soustrast.

Přerovský rodák začínal s hokejem ve svém rodném městě, postupně prošel i Jihlavou či Vítkovicemi, se kterými v roce 1981 vybojoval historický ligový triumf.

Ještě větší úspěchy ale sbíral Říha ve funkci trenéra. S Pardubicemi si v letech 2003 a 2007 došel pro extraligové stříbro, ke dvěma titulům dovedl na Slovensku bratislavský Slovan. Velkého uznání se mu dostalo i v Rusku, kde vedl Spartak Moskva, bohatý Petrohrad či Atlant Mytišči, který v sezoně 2010/11 dovedl k ligovému stříbru, za což se mu dostalo i ocenění pro nejlepšího trenéra sezony.

V posledních dvou letech vedl Říha český národní tým, který pod jeho vedením předváděl opět hokej, který se fanouškům musel líbit.

Stopu zanechal svérázný kouč i v Karlových Varech, kde působil v sezonách 1999/2000 a 2000/01 a asistenta mu dělal právě aktuální kouč Energie Martin Pešout. „Je to pro mě strašné. S Milošem jsme spolu dělali dva roky, byla to skvělá spolupráce a moc si ji vážím. Byl to skvělý člověk i trenér,“ vyjadřuje lítost nad smrtí svého kolegy i kamaráda trenér Pešout.