HC Energie Karlovy Vary

Zpívání v dešti? Ne, šestnáctka Energie si mohla prozpěvovat běhání v dešti

Krušné hory byly cílem soustředění také šestnáctky. Svěřenci Bohumíra Sapouška utužovali partu v Jáchymově, kde strávili první srpnový víkend. Náladu trenérům a klukům nezkazilo ani počasí, které měli zatím ze všech týmů nejhorší, a soustředění které je vítaným zpestřením přípravy, si užili. Nyní už je tým v plné práci, protože ve středu 7. srpna nastoupí k prvnímu přípravnému utkání s celkem Krefeld Pinguine.

Do Jáchymova vyrazili kluci ve čtvrtek a první program jim zkomplikoval déšť. Tomu se sice v pátek ráno při výběhu před snídaní kluci vyhnuli, ale o to víc si ho užili během dne. S ohledem na počasí trenéři upravili některá stanoviště při kruhovém tréninku, ale po nějaké době byl déšť tak intenzivní, že se cvičení muselo přesunout do budovy. Vzhledem k velikosti fitka, které bylo k dispozici, trenéři k některým aktivitám využili i chodby, a protože jiní hosté tam nebyli, nebyl v tom problém. Jakmile déšť zeslábl, vyrazil tým opět na venkovní hřiště a trénink dokončil tam.

Nepříznivé počasí však trenéři a kluci nebrali jako nepříjemnost, ale výzvu. „Soustředění se vydařilo, i když to nebylo úplně podle našich představ, protože nám do toho sáhlo počasí, takže jsme museli trošku náš plán měnit. Našli jsme náhradní aktivity a v podstatě to co jsme tam chtěli odtrénovat, jsme zvládli, protože na některé bloky se počasí zlepšilo. Nějaké změny jsme museli kvůli počasí udělat. Byla to spíš týmová spolupráce a teambulding ten jeden den. Ty zbývající tři dny jsme pracovali naplno,“ ohlíží se za víkendem v Jáchymově Bohumír Sapoušek, který s kolegou Miroslavem Hylasem měl vždy v kapse plán B. I když to někdy nebylo úplně snadné.

„Trochu náročnější bylo s ohledem na počasí, plánovat volné aktivity. Byli jsme tak jeden den na Klínovci, odkud jsme šli zpátky přes sjezdovky. Pak měli kluci regenerační část, kdy jsme jim zařídili bazén v Jáchymově. Další den jsme se přesunuli na fotbalové hřiště, za jehož zajištění děkujeme FK Jáchymov. Tam jsme měli trénink, a kluci si zahráli fotbal,“ vypočítává aktivity, které klukům zpestřovaly tréninkové dávky kouč šestnáctky.

I přes ne úplně ideální počasí si naši mladíci dosyta užili běhání, které patří k nejmíň oblíbeným aktivitám na soustředění. Prostředí nabízelo velké množství tras, kde mohli trenéři plánovat různě intenzivní běžecké tréninky. To si kluci vyzkoušeli hned v pátek po poledním klidu, kdy běhali na cestě za hotelem a v závěru si i poprvé otestovali sjezdovku, kterou měli hned vedle hotelu. Během energetici navíc začínali každý den, kdy měli šestikilometrové výběhy.

A jak Bohumír Sapoušek soustředění hodnotí? „Myslím si, že jsme to zvládli dobře. Byli tam noví hráči, u kterých jsme potřebovali zjistit nějaký charakter, takže uvidíme, jak si to sedlo. Během soustředění jsou kluci spolu v jiném prostředí. Měli mimo jiné k dispozici ping pong a mohli si zahrát florbal, protože během volných bloků měli k pro sebe dispozici hřiště. Myslím si, že tohle je stmelilo, a že si to užívali. Soustředění považuji za povedené,“ usmívá se kouč šestnáctky.

Mladí energetici hned po návratu museli přepnout na pohotovostní režim, protože mají hodně napilno, což potvrzuje i Bohumír Sapoušek. „V neděli odpoledne a v pondělí jsme měli volno, ale už v úterý nám začal intenzivní týden. Máme dvakrát denně tréninky a ve středu nás čeká první přípravné utkání.“

Na soustředění jsem se samozřejmě ptala i kluků. Potkali jsme se po úterním tréninku, a podle mého názoru na náladě mezi nimi bylo vidět, že soustředění svůj účel splnilo. Mimochodem většinou si hráči na soustředění nesmí brát mobily. Kluci ze šestnáctky je sice měli, ale vzhledem k tomu, že neměli signál, je mohli používat leda jako těžítko a jak říkali, tak je stejně nakonec nepotřebovali. Ale vraťme se k rozhovorům. V těch se mluvčími týmu stali Adrian Benda, Štěpán Köhler a Lukáš Pech.

Kluci jak jste se na soustředění těšili?

Adrian Benda: Těšil jsem se moc. Měl jsem velká očekávání a splnila se mi (úsměv).

Lukáš Pech: Na soustředění jsem se samozřejmě těšil a bylo to dobré (úsměv).

Štěpán Köhler: Těšil jsem se moc. Očekával jsem, že stmelíme tým a to si myslím, že dopadlo dobře (úsměv).

Jak se vám na soustředění líbilo?

Adrian: Líbila se mi sjezdovka (smích). Hodně jsme běhali a bylo to náročné, ale líbilo se mi tam. Stmelili jsme se tam jako tým (úsměv).

Lukáš: Nejvíc se mi líbilo asi to, když jsme hráli fotbal a pak v bazénu. Jinak se mi líbily i ty tréninky. Měli jsme špatné počasí, což bylo takové horší, ale poradili jsme si úplně v klidu. Když přestalo pršet, tak jsme šli ven a odcvičili jsme to (úsměv).

Štěpán: Sportovní aktivity a ty prémie, třeba o sjezdovky a tak. Náš tým vyhrál a nemuseli jsme běhat na sjezdovku (úsměv).

Co bylo na soustředění podle vás nejhorší?

Adrian: Nejhorší byl ten kopec směrem k Můstku. Ten se nám velmi nelíbil (smích), ale jinak to bylo skvělé.

Lukáš: Asi ty sjezdovky a pak ranní výběh, který byl celý hrozně do kopce.

Štěpán: Asi ty sjezdovky, ale díky tomu, že jsme vyhráli, tak jsem jich tak moc neběhal (úsměv). Na otázku ohledně počasí Štěpán odpověděl „Nebylo to nic moc, ale měli jsme dostatek oblečení. Tedy někteří“, směje se a dodává „Takže jsme to zvládli dobře“.

Kluky ve středu čeká první přípravný zápas s týmem Krefeld Pinguine, takže nemohla chybět otázka, jak se těší, zvlášť když jde o soupeře, s ním že běžně nepotkávají, a tak úplně neví, co od něj čekat …

Adrian: Těším se samozřejmě moc (úsměv).

Lukáš: Určitě se těšíme a doufáme, že vyhrajeme (úsměv).

Štěpán: Těším se moc a i na to, že to co jsme natrénovali, použijeme v zápase. Uvidíme, co od nich čekat a doufám, že vyhrajeme (úsměv).