HC Energie Karlovy Vary

Události sezony 10/11: Frk odchází, přijela Ufa

Minule především A-tým, nyní se v rámci seriálu Události sezony 2010/2011 zaměříme více na mládežnický hokej. Druhá epozida nabízí čtení o nadějné cestě útočníka Martina Frka (na snímku) do NHL, na jeho působení v zámoří i jeho reprezentační výkony. Druhá část pak přináší pohled na spolupráci s Ufou, předvánoční exhbici s ruským velkoklubem a mládežnickou konfrontaci s ním.

Martin Frk po stopách NHL

Pro Energii obrovská ztráta, pro český hokej velká naděje. Talentovaný reprezentant juniorů a výběru do osmnácti let Martin Frk zkusil štěstí v zámoří. Jak úspěšná bude jeho výprava po stopách NHL a nakolik se naplní jeho velký sen, ukáží až další roky.

Martin Frk v dresu Halifaxu; foto: halifaxmooseheads.ca Bochovský rodák se probojoval do juniorské kategorie už v patnácti letech. Ihned potvrdil svůj talent a stal se klíčovým hráčem. Ve svých 17 letech mohl dokonce hromadit zkušenosti v A-týmu! Jenže nadějný útočník ještě před tím kývl na nabídku Halifaxu ze zámořské juniorské soutěže CHL.

Po úvodních peripetiích vyjednal klub s kanadskou stranou limitovaný transfer a vysoké odstupné. „Trváme ale na tom, že pro Martinův hokejový vývoj by bylo lepší, pokud by zůstal nadále pod vedením trenérů HC Energie,“ řekl k přestupu Miroslav Vaněk.

Nadějný útočník před novým angažmá ambicemi rozhodně nešetřil. „Můj odchod do Kanady byl jednoznačně a výlučně motivován cílem hrát v blízké budoucnosti NHL,“ objasnil důvody přestupu v oficiálním prohlášení. „Nikdy nezapomenu, že jsem se naučil hrát hokej především v Karlových Varech. Budu se sem vždy rád vracet,“ doplnil.

Martin Frk potvrdil výjimečný talent i daleko za mořem. V klubovém bodování skončil druhý s bilancí 22 gólů a 28 nahrávek a krásným průměrem 0,86 bodů/zápas! Skvělou formu ukázal i v mezinárodním hokeji. Na povánočním juniorském mistrovství světa v Buffalu si připsal za šest zápasů 3 branky a 3 přesné nahrávky a na dubnovém mistrovství hráčů do 18 let nasbíral v šesti utkáních pět bodů!

„Myslím, že sezona nebyla špatná a že mi něco dala. V zámoří se hraje jiný hokej, který se s tím naším nedá moc srovnávat. Všechno bylo rychlejší a musel jsem se tomu přizpůsobit,“ vracel se ke své první zámořské sezoně, ve které si připsal i dva reprezentační starty.

Společně s brankářem Davidem Honzíkem, který sezonu rovněž odehrál v kanadské juniorské soutěži, absolvoval Frk v Karlových Varech suchou letní přípravu před sezonou 2011/2012, ve které by měl opět nastupovat za Halifax Mooseheads.

Energie změřila síly s Ufou

Logo Salavtu Julajev Ufa Příležitostí zahrát si s klubem světové extratřídy je v českých luzích a hájích jako šafránu. Přece jen se ale taková šance občas naskytne - Liberec se v minulé sezóně utkal s Bostonem, Sparta na Spengler Cupu změřila síly s Petrohradem a jedna taková příležitost se naskytla také Energii. Umožnila to oboustranná spolupráce s klubem Salavat Julajev Ufa, vítězem uplynulého ročníku KHL. S ruským velkoklubem si zahrály i některé mladší kategorie.

Energetici se s týmem Ufy setkali už v rámci letní přípravy před uplynulou sezónou na turnaji v Rusku. Tehdy zvítězil ruský celek vysoko 7:1 a Karlovarští na tomto turnaji obsadili třetí příčku. „Kádr Ufy je jednak neskutečně technicky vyspělý, což jsme viděli v předchozích utkáních. Chtěli jsme minimálně, aby se naše formace vyrovnaly Ufě aspoň v bruslení. Nikdo z nás ani nepředpokládal, že bychom porazili kombinovaný ruský nároďák s dalším výběrem,“ hodnotil utkání kouč Antonín Stavjaňa.

Na přelomu roku zavítala Ufa i do Karlových Varů k exhibičnímu zápasu. Ruský celek sice nedorazil v úplném složení, protože v době zápasu probíhala akce Euro Hockey Tour, přesto ale měl co nabídnout. O pěknou hokejovou podívanou se postarali ruští reprezentanti i bývalí hráči NHL. Nechyběla hvězda ruského klubu Viktor Kozlov, představili se i mistři světa z let 2008 a 2009 Vitalij Proškin a Sergej Zinovjev, v obraně stál i legendární Oleg Tverdovskij. A to ještě několik reprezentantů i účastníků olympijských her zůstalo nezmíněno... Ufa patří zkrátka k té hrstce klubů, se kterými si není radno zahrávat ani v neúplném složení.

Lukáš Mensator i Lukáš Sáblík měli v brance plné ruce práce Předvánoční exhibici sledovala obstojně zaplněná KV Arena, na jejímž ledě žádné překvapení k vidění nebylo. Ruský celek podle očekávání v zápase dominoval, avšak na výrazný odstup ve skóre se nezmohl. Po třech trefách borců Ufy rozradostněl domácí publikum Karol Sloboda, na jehož trefu reagoval mladý ruský forvard Alexandr Činglicev, a uzavřel tak skóre zápasu na celkem přijatelné cifře. Malou vzpruhu pro karlovarské fanoušky nabídly pozápasové exhibiční nájezdy, které díky trefám Košťála, Skuhravého a Zaťoviče energetici vyhráli.

Legendární hokejista Viktor Kozlov s téměř 900 starty v NHL po zapáse chválil karlovarské fanoušky i kvalitu ledu. „Musím říct, že se ve vaší aréně o led starají dobře. Byl kvalitní a lepší než u nás. Také se mi líbili fanoušci. Bylo vidět, že lidé v Karlových Varech mají hokej rádi,“ řekl.

Prvenství na Českých hokejových hrách v KV Areně patřilo českému týmu Přestože se Ufa v KV Areně představila poprvé, někteří její hráči byli již karlovarskému publiku známí. V roce 2009 český tým nastoupil v KV Areně v rámci Českých hokejových her proti sborné s šesticí hráčů Ufy, kterou tvořili Kolcov, Proškin, Kalinin, Ščastlivyj, Kozlov a Saprykin! Český národní tým tehdy zvítězil v samostatných nájezdech.

Spolupráce s Ufou ale sahá i k mládežnickým kategoriím. Například v přípravě na loňskou sezonu dorazili do lázeňského města hráči Ufy ročníků 1997 a 1998 a sehráli s mladými energetiky několik zápasů. Osmáci ruskému celku podlehli 3:5, sedmáci dokonce inkasovali šestibrankový příděl. „V první třetině jsme se pořádně nedostali ani ke kombinaci a zakončení a prohráli ji 0:4. Další dva góly jsme dostali ve druhé části. Kluci ale postupně začínali poznávat, že se dá hrát i s tímto soupeřem, a obraz hry se na konci úplně vyrovnal,“ hodnotil prohraný zápas sedmáků Aleš Brychta, dřívější trenér sedmé a osmé třídy, nyní působící v Kuvajtu.

Radost přinesl Karlovarským poslední zápas, ve kterém se Ufě postavil výběr složený z ročníku 1997 a 1998. Energetici přehráli východoevropský celek 4:1.„Jsme rádi, že jsme si mohli zahrát proti soupeři, kterého oproti českým celkům vůbec neznáme. Kluci mohli vidět, jak se ruští hráči připravují a jak pracují v zápase. Všechno brali velmi zodpovědně, šlo přece jen o mezinárodní zápasy!“ řekl Aleš Brychta.

Prvenství na turnaji O pohár hejtmana Karlovarského kraje vybojovali hráči Ufy S Ufou se v srpnu utkali na kvalitně obsazeném turnaji O pohár hejtmana Karlovarského kraje i dorostenci. Do Karlových Varů přijely celky Hradce Králové, Vítkovic, Slavie, Litvínova a Ufy. Energetici narazili na ruský velkoklub až v samotném finále. Zápas nabídl vyrovnaný souboj, který rozhodovaly samostatné nájezdy. Až v osmé sérii se z prvenství zaradovala Ufa a energetici tak vybojovali pěknou druhou příčku!

V příštím díle

Ve třetím díle se vrátíme k odvolání kouče Antonína Stavjani a k dramatické předkolové sérii s pražskou Slavií, hranou pod novou trenérskou dvojicí.

Ostatní díly

1. Cizinci v dresu Energie a noví týmoví lídři
2. Frk odchází, přijela Ufa
3. Změna na trenérském postu a série se Slavií
4. Mezinárodní turnaj čtyř a stříbro juniorů
5. Období extraligové nejistoty a odchod dlouholetých opor
6. Klubové rekordy přepsány!