HC Energie Karlovy Vary

Bauer Cup: Deváťáci prošli skupinovou fází neporaženi. K porážce Sparty hattrickem přispěl Jirota

Druhý srpnový týden se s mládežnickými turnaji doslova roztrhl pytel. Do turnajového klání se zapojili také deváťáci Energie, kteří vyrazili na Bauer Cup do Prahy. Ve skupinové fázi skončili neporaženi, když nedovolili Bílým Tygrům zvrátit stav zápasu a naopak Spartu o vedení obrali. Utkání se Spartou však kvůli zranění nedohráli gólman Václav Štrunc a útočník Hugo Koncz. Energie tak končí ve skupině na prvním místě. V době vydání tohoto článku ještě nebylo k dispozici konečné pořadí obou skupin a tudíž ani rozpis sobotních duelů.

Hostitelským týmem je Sparta Praha, která turnaj devátých tříd v tomto období pravidelně pořádala pod názvem Billa Cup. Letošní 50. ročník přinesl změnu názvu na Bauer Cup. Pozvání přijala opět pětice týmů a to Energie Karlovy Vary, Bílí Tygři Liberec, Oceláři Třinec, Slavia Praha a HK Nitra. Rozdělení do skupin je následující:

Skupina A: Oceláři Třinec, Slavia Praha, HK Nitra

Skupina B: Sparta Praha, Energie Karlovy Vary, Bílí Tygři Liberec

Skupinová část se dohraje v pátek večer a zakončí ji právě energetici soubojem se Spartou. Pořadí ve skupinách pak určí soupeř pro sobotní klání. Z toho pak vyjdou dvojice pro nedělní play-off.

Pátek 16.08.2024 | Energetici vyhráli oba své zápasy

Energie Karlovy Vary - Bílí Tygři Liberec 4:2

Branky a nahrávky: 13. Klempíř (Jirota), 23. Pavlovic (Psohlavec), 50. Hüttl (Pavlis), 59. Hanson (Křivánek) – 54. Vaksmansky, 57. Krajnc

Svěřenci Adama Sýkory skupinovou část zahájili v pátek odpoledne duelem s Bílými Tygry. A postupně si díky gólům Jakuba Klempíře, Františka Pavlovice a Vojtěcha Hütlla vypracovali pohodové tří gólové vedení. Když už to vypadalo, že si energetici “v suchém triku” dokráčí pro výhru, začaly se dít věci. Nejprve nulu Lukáši Kalčíkovi v čase 53:50 smázl Mario Vaksmansky a přesně v čase 57:00 zápas zdramatizoval Miha Krajnc - 2:3. V čase 58:05 se Tygři už už radovali ze srovnání, ale gól jim nakonec nebyl uznán. Veškeré naděje na zisk bodů pak libereckým mladíkům zkomplikoval v čase 58:42 Thomas Hanson - 4:2. Až do konce zápasu Tygři na Lukáše Kalčíka nevyzráli a tak první body do tabulky zapsal tým Energie.

Sparta Praha - Energie Karlovy Vary

Branky a nahrávky: 5. Janáč, 15. Horáček, 16. Janáč – 13. Jirota (Klempíř), 20. Jirota, 42. Jirota, 45. Křivánek, 59. Hanson

Večerní duel byl velmi napínavý a energetici museli na své hostitele od první třetiny dotahovat. První gól padl v páté minutě. Vedení Spartě vydrželo do třinácté minuty, kdy srovnal Jakub Jirota. V patnácté a šestnácté minutě se Sparťané trefili dvakrát. Když už to vypadalo, že se do kabin půjde za stavu 3:1. Udeřil v čase 19:07 Jakub Jirota - 3:2. útočné akce pokračovali i ve druhé třetině, ale oba gólmani byli ve střehu a tak střelci obou týmů od příslušných branek odjížděli s prázdnou.

V čase 36:05 však všem zatrnulo. Na karlovarskou branku se řítil jeden z domácích na kterého se pověsil jeden z energetiků. Před brankou však oba hráči nestihli zabrzdit a vrazili do Vaška Štrunce, který se připravil do postoje a tak neměl potřebnou stabilitu a po nárazu spadl zády do své branky. K mladému energetikovi byl přivolán lékař a Vašek pak opustil led na nosítkách. Doufejme, že nejde o nic vážného a Vašek bude v pořádku. Do branky Energie se pak postavil Lukáš Kalčík.

V úvodu třetí třetiny si Jakub Jirota zkompletoval hattrick a srovnal skóre - 3:3. V čase 44:23 vystřelil Energii vedení Eliáš Křivánek - 3:4. V čase 55:19 šli energetici do čtyř kvůli špatnému vystřídání. Trenéři Sparty si vyžádali oddechový čas a po něm zůstal sparťanský gólman na střídačce. Nejen že se energetici ubránili ve čtyřech proti šesti, ale v čase 58:47 výhru Energie trefou do prázdné branky pečetil Thomas Hanson. Energetici tak vyhráli oba své zápasy a získali plný počet bodů.