HC Energie Karlovy Vary

President Cup: Dorost prošel prvním dnem neporažen a vede skupinu

Čtvrteční los postavil energetikům první den turnaje do cesty Slovan Bratislava a třinecké Oceláře. Oba zápasy byly jako nebe a dudy. V utkání se Slovanem to na ledě poměrně jiskřilo. O vítězi, podle pravidel základní části, rozhodovaly nájezdy, v nichž výhru Energii vystřelil Jiří Gombár. Utkání s Třincem muselo bavit nejen fanoušky, ale i samotné hráče. Nejlepším hráčem utkání byl vyhlášen Martin Psohlavec. Úvodní přetahovanou o vedení vyhráli nakonec energetici a vedení už nepustili z rukou. Nejlepším hráčem utkání byl vyhlášen David Sedláček. Energetici s pěti body vedou skupinu Werk Arena.

Pátek 16.08.2024 | Energetici porazili Slovan i Oceláře a první den končí neporaženi

Energie Karlovy Vary - Slovan Bratislava 2:1 sn.

Branky a nahrávky: 36. Bednář (Zolnaj, Michalov), rozh. náj. Gombár – 11. Šramatý (Kollár)

Jako den a noc, tak tak by se daly popsat první zápasy na prestižním President Cupu. Dopoledne svěřenci Tomáše Andryse vyjeli proti Slovanu Bratislava a podle toho jak to na ledě vypadalo, tak šlo opravdu o federální derby. Slovenští hráči byli hodně nepříjemným soupeřem a vypadalo to, že se energetici jejich hře přizpůsobili, místo toho aby se drželi té své. Na slovenského gólmana, i přes množství šancí které si energetici vytvořili, vyzrál pouze obránce Ondřej Bednář.

Stejně tak doháněl slovenské střelce k šílenství Martin Psohlavec, který svou branku hlídal jako ostříž. Inkasoval sice jako první, ale poté co puk za jeho záda zapadl po odrazu od břevna. Víc gólů až do konce utkání nepadlo a tak, podle pravidel turnaje, po konci základní hrací doby došlo rovnou na nájezdy. V těch byl jediným střelcem Jiří Gombár a tak bonusový bod připadl Energii. Nejlepším hráčem zápasu byl vyhlášen Martin Psohlavec. Mimochodem do nájezdů došlo hned pět z deseti pátečních zápasů.

Oceláři Třinec - Energie Karlovy Vary 2:5

Branky a nahrávky: 6. Weiss (Hrček), 21. Řehák (Trnka, Vlk) – 13. Vaníček (Kyncl), 16. Slavík (Šedivec), 37. Sedláček (Kváš), 44. Sedláček (Kváš), 45. Slavík

Utkání s Oceláři byla opravdu jiná káva. Oba týmy ukázaly, že patří nejen mezi favority turnaje, ale i k nejlepším týmům extraligy dorostu. Diváky bavil bruslivý, útočný hokej se spoustou šancí na obou stranách, ale i tentokrát oba gólmani svou práci odváděli dobře. První gól padl do sítě Energie v šesté minutě. Ve třinácté minutě skóre srovnal Jonáš Vaníček.

V čase 15:52 svůj brejk neomylně zakončil Lukáš Slavík a poslal tak svůj tým do vedení - 1:2. Srovnáno bylo v první minutě druhé třetiny. Po tomto gólu Martin Psohlavec svou branku zamkl a statečně čelil třineckým střelcům. V jednu chvíli dokonce s vypadlým nožem. Na další branku si diváci počkali až do třicáté sedmé minuty, kdy Energii vystřelil vedení David Sedláček - 2:3, který dostal nabito od Michala Kváše a šlo opravdu o parádní kombinaci. David Sedláček se pak v čase 43:30 podepsal pod čtvrtý gól Energie. No a pátou si karlovarská střídačka mohla broukat v čase 44:56 po střele Lukáše Slavíka. Energetici ustáli do konce utkání ještě dvě oslabení a i power-play a radovali se tak z vítězství 5:2. Nejlepším hráčem zápasu byl vyhlášen David Sedláček.

Čtvrtek 15.08.2024 | Jubilejní 10. ročník turnaje byl slavnostně zahájen a byly rozlosovány jednotlivé skupiny

Po oficiálním zahájení turnaje mají jednotlivé týmy jasno nejen o svých soupeřích, ale i o místě konání utkání a také o rozpisu jednotlivých duelů. Bude se opět bojovat ve dvou skupinách označených jako Werk Arena a Mini Werk Arena. Energetici jsou ve skupině Werk Arena a o pořadí, v němž nastoupí do závěrečných bojů se utkají s týmy Mountfield HK, HC Oceláři Třinec, HC Slovan Bratislava a HS Riga.

Werk Arena: Energie Karlovy Vary, Mountfield HK, Oceláři Třinec, Slovan Bratislava a HS Riga

Mini Werk Arena: Rögle BK, Sparta Praha, Vítkovice Ridera, EC Red Bull Salzburg a reprezentace Ukrajiny do 17 let

Rozpis zápasů skupiny Werk Arena:

Pátek 16. srpna 2024

8:00 Mountfield HK - HS Riga
10:30 Energie Karlovy Vary - HC Slovan Bratislava
13:30 HC Oceláři Třinec - Mountfield HK
16:00 HS Riga - HC Slovan Bratislava
16:30 HC Oceláři Třinec - HC Energie Karlovy Vary

President Cup můžete sledovat prostřednictvím streamu zde.

Podrobnosti ohledně turnaje naleznete zde.

Textové přenosy naleznetezde.

Energie patří mezi tři týmy, které startovali na všech deseti ročnících turnaje. Stoprocentní účastí se pak ještě může samozřejmě pochlubit pořadatelský tým Oceláři Třinec a trojlístek doplňuje tým Vítkovice Ridera. Jubilejního ročníku, během něhož se navíc odehraje i 200. zápas, se zúčastní Oceláři Třinec, Vítkovice Ridera, Mountfield HK, EC Red Bull Salcburk, Reprezentace Ukrajiny do 17 let, Sparta Praha, HS Riga, Energie Karlovy Vary, Slovan Bratislava a nejen pro české mladíky budou zajímavá utkání s nováčkem turnaje švédským týmem Rögle BK.

To že se na turnaji sejdou velmi kvalitní soupeři a vzájemná utkání prověří před sezonou nejen energetiky, potvrzuje kouč karlovarského dorostu Tomáš Andrys. „Tak jako každý rok se na turnaj určitě těšíme, protože se sejdou kvalitní týmy a je to vynikající příprava na sezonu. Nemůžeme se dočkat až se potkáme nejen s top týmy z Čech, ale samozřejmě i ze zahraničí. Pro nás je ta zahraniční konfrontace vždy jenom plus.“

Součástí slavnostního zahájení jsou i dovednostní soutěže. V kategorii o nejrychlejšího bruslaře vybojoval v loňském ročníku třetí místo Viktor Wardas.

Turnaj se hraje ve formátu základní část a play-off. Rozlosování do skupin proběhne již tradičně při slavnostním zahájení turnaje ve čtvrtek 15. srpna. V základní části se utkání hrají ve standardním formátu. Pokud utkání skončí remízou, následují samostatné nájezdy. Nastaveným časem pokračují duely s nerozhodným výsledkem až v play-off. Kdy po konci základní hrací doby následuje pětiminutové prodloužení se třemi hráči na každé straně. Pokud ani v nastaveném čase nepadne gól, o výsledku zápasu rozhodují samostatné nájezdy. O konečné umístění bojují týmy podle umístění ve své skupině.

Jak už bylo řečeno dorost Energie ovládl poslední dva ročníky turnaje. Zajímavostí je to, že o trofej ve finále pokaždé bojoval s týmem HS Riga. Navíc Energie je teprve druhým týmem, který útočí na zlatý hattrick a navíc potřetí za sebou. Jediným celkem, kterému se to zatím povedlo je CSKA Moskva. Energetici jdou tak do turnaje v pozici jednoho z favoritů. „Určitě na to nemyslíme, protože jak říkám, vzhledem ke kvalitě soupeřů se může pokaždé stát cokoliv a pro nás je to hlavně výborná příprava do sezony. Pokud se nám opět podaří uspět, tak to bude skvělé a pokud ne, tak se budeme snažit poučit a přenést si to potom do sezony,“ vysvětluje Tomáš Andrys.

Energetikům se samozřejmě, jako před každou sezonou, nevyhnuly změny v týmu, kdy se někteří hráči přesunuli do juniorky a přišli noví hráči nejen z mladších kategorií Energie, ale i z jiných klubů. „Pojedou všichni co teď trénují kromě Petra Tomka, který byl pozván do reprezentace a jednoho hráče, který je zraněný. Dá se říct, že všechno co má ruce a nohy teď pojede do Třince,“ usmívá se kouč dorostu.

Přejeme tedy našim mladíkům hodně štěstí. O jejich cestě turnajem vás budeme samozřejmě informovat. Z jednotlivých utkání budou k dispozici streamy. Výsledky, články, průběžné pořadí a fotografie budou pravidelně doplňovány na webových stránkách turnaje. Odkazy naleznete níže.

President Cup můžete sledovat prostřednictvím streamu zde.

Podrobnosti ohledně turnaje naleznete zde.