HC Energie Karlovy Vary

Hejtman Cup: Třinec ukázal svou sílu a Lillehammer si tentokrát výhru nenechal ukrást

Druhým dnem pokračovaly boje o Hejtman Cup. Energie a Sparta měly volný den a první zápasy naopak odehráli třinečtí Oceláři a tým Jungadler Mannheim. Zatímco český celek potvrdil svou roli favorita a nedal Davosu šanci, tak Tým Mannheimu svedl tuhý boj s Lillehammerem, kde mu šance na zisk bodů utekla o pár sekund.

Pátek 16.08.2024 | Do bojů o trofej vletěl Třinec pěkně zostra a Lillehammer přetlačil Mannheim

HC Davos - Oceláři Třinec 3:9

Branky a nahrávky: 27. Hunziker (Leipold), 48. Dunst (Baumann), 49. Aebli N. (Barandun) – 7. Spěváček, 18. Spěváček (Volas, Gerych), 24. Volas (Spěváček, Gerych), 26. Ošmera (Mikula, Horvath), 45. Rybnikár (Gerych, Volas), 52. Rybnikár, 54. Volas (Spěváček), 57. Kubiesa (Sedláček, Byrtus), 58. Rybnikár (Blaha)

Úřadující mistři extraligy juniorů ukázali svou sílu a v úvodu druhé třetiny vedli 3:0 díky dvěma gólům Vojtěcha Spěváčka, který pak připravil šanci i Patrikovi Volasovi. Necelých pět minut před polovinou utkání skóroval Adam Ošmera. Na tento gól vzápětí odpověděl Nael Hunziker. Do konce druhé třetiny pak už padaly jenom tresty a trestné lavice téměř nevychládaly. Pátá padla ve čtyřicáté páté minutě z hole Michala Rybnikára. Do poloviny utkání se Davos díky střelám Antona Dunsta a Niklase Aebliho dostal na dostřel dvou gólů - 3:5.

Jenže už po chvilce letěly Ocelářům opět ruce nahoru po zakončení Michala Rybnikára - 3:6. Šanci na srovnání Davosu pohřbila nedisciplinovanost. Už vlastně tři z pěti prvních gólů třinečtí mladíci vstřelili v početní výhodě a v navyšování úspěšnosti přesilovek pokračovali i v závěru utkání. V čase 53:55 trestal Patrik Volas. Pětiminutovou početní výhodu využili v rozmezí necelých sedmdesáti sekund Oceláři dokonce dvakrát díky Matěji Kubiesovi a Michalovi Rybnikárovi, který oslavil hattrick.

Lillehammer IK - Jungadler Mannheim

Branky a nahrávky: 7. Saetre (Leibnitz, Svensrud), 30. Leibnitz (Tondevold, Olaussen), 60. Evjen (Tondevold, Ondrcka) – 40. Griva (Mähler, Willhöft), 44. Dornberger (Schlenker)

Také v tomto utkání se dvířka na trestné lavice doslova netrhla. A už první gól Lillehammeru padl v početní výhodě, kterou využil Liam Saetre. Čtyřminutovou přesilovkou nepohrdl v čase 29:32 Jakop Leibnitz - 2:0. Ve třicáté sedmé minutě pálil v početní výhodě Dennis Dornberger, ale jeho gól nebyl uznán kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti a tak hráči Mannheimu čekali na gólovou radost dál. Ta nakonec přišla v čase 39:52, když přesilovkovou kombinaci zakončoval Gustavs Griva, který dostal přihrávku od Nicka Mählera, který hrál v Energii. A v přesilovce padla i vyrovnávací branka, které se v čase 43:33 dočkal Dennis Dornberger - 2:2. K tomu, aby zápas skončil v základní hrací době využil v čase 59:15 Nicolai Evjen opět početní výhodu - 3:2 a Lillehammer si připsal první výhru na turnaji.

Čtvrtek 15.08.2024 | Energie a Sparta vstoupili do turnaje vítězně

První den tradičního Hejtman Cupu je za námi. Vítězně ze svých zápasů vyšly týmy Energie a Sparty. Právě duel pražského celku a Davosu celý turnaj odstartoval. Večer pak na led vyjela juniorka Energie, která se utkala s týmem Lillehammmer IK, který je na turnaji nováčkem. V napínavém utkání plném zvratů se nakonec z výhry v prodloužení radoval tým Energie.

Energie Karlovy Vary - Lillehammer IK 6:5p

Branky a nahrávky: 13. Steklý (Suchan), 21. Janata (Pelikán, Hynek), 48. Anton (Šilhan, Steklý), 54. Váňa V. (Janata, Váňa M.), 60. Steklý (Váňa M., Janata), 64. Poizl – 36. Olaussen (Christoffersen), 43. Hellvik (Christoffersen), 46. Ondrcka, 47. Akhmedov (Berg), 49. Ondrcka (Tondevold, Skarpjordet)

Junioři Energie si v úvodním duelu turnaje změřili síly s týmem Lillehammer IK. Nutno říct, že v první části utkání nic nenasvědčovalo tomu, jaké drama nás čeká. Po gólu Vojtěcha Steklého v první třetině a Radka Janaty v úvodu té druhé vedli energetici ještě v polovině utkání 2:0. Pak se s góly roztrhl pytel, hlavně ze strany norského celku. Ten nejprve ve třicáté šesté minutě dostal na dostřel Oliver Ollausen a v úvodu druhé třetiny srovnal Eirik Hellvik. Do vedení šli hráči Lillehammeru těsně před skončením početní výhody v čase 45:48, když pálil Lucas Ondrcka a ani ne minutu na to už energetici prohrávali o dva góly po střele Germana Akhmeda - 2:4. Po třiceti sekundách kontaktní branku vstřelil Jakub Anton - 3:4.

A přestřelka pokračovala. Na časomíře svítil čas 48:43 a dvojnásobnou početní výhodu využil Lucas Ondrcka - 3:5. V čase 53:09 karlovarskou střídačku rozjásal Vojtěch Váňa - 4:5. Závěr utkání byl čím dál tím napínavější, jak se oba týmy snažily přidat další gól. Karlovarští trenéři v čase 58:42 sáhli po power-play. Norové se sice snažili trefit prázdnou branku, ale puk mezi tři tyče nedostali. V čase 59:44 vypukla na karlovarské střídačce obrovská euforie, když Vojtěch Steklý poslal zápas do prodloužení. V nastaveném čase, nervy drásající utkání pokračovalo se šancemi na obou stranách až do času 63:12, kdy výhru Energii vystřelil David Poizl.

Útočník Matyáš Váňa přispěl k výhře svého týmu dvěma asistencemi a navíc kluky do utkání vedl jako kapitán. Takže právě na něj směřovala otázka ohledně hodnocení zápasu. „Lillehammer byl určitě velmi kvalitní soupeř. Řekl bych, že jsme na něj nastoupili velmi dobře. Akorát jsme pak na chvilku, na těch asi deset minut ve třetí třetině vypnuli. Promarnili jsme i nějaké příležitosti, které jsme měli a naopak jsme zavinili, že jsme inkasovali. My jsme po druhé třetině vedli a tak jsme si říkali, že chceme hrát jednoduše. Udělali jsme nějaké chyby, ale pak jsme to naštěstí ubojovali a tím jsme i ukázali týmový charakter.“

A jak utkání hodnotí kouč juniorky Pavel Arnošt? „Myslím si, že kvalita soupeře byla velmi vysoká. Řekl bych, že oproti nám měli hodně starších hráčů. Celý zápas měl obrovskou intenzitu s dohráváním osobních soubojů. Takže to podle mého názoru bylo velmi těžké utkání. My jsme bohužel v prvních dvou třetinách nebyli tak efektivní v zakončení a neodskočili soupeři na víc branek. Chybovali jsme tam i v některých základních věcech a to nás pak stálo vedení, kdy nám soupeř velice rychle zápas otočil. Pak jsme malinko zredukovali sestavu. Cílenou zlepšenou efektivitou jsme se snažili zápas překlopit na naší stranu. To se nám podařilo. Jsme určitě rádi, že jsme zápas dotáhli do vítězného konce a můžeme hrát dál v turnaji o ty nejcennější trofeje. Zároveň nám to dalo dobrý signál do týmu, jak se nastartovat a připravit se v poslední části přípravy na sezonu.“

Sparta Praha - HC Davos 5:3

Branky a nahrávky: 1. Fábry, 15. Odehnal (Chlán), 18. Odehnal (Chlán), 44. Stěpančuk (Reisnecker, Fábry), 57. Stěpančuk (Cichoň) – 30. Waidacher (Leipold), 47. Hunziker (Muller, Berandun), 52. Waidacher

Sparťané šli do vedení už v první minutě, když trestné střílení proměnil Andrej Fábry. Po šancích na obou stranách zaplul puk do švýcarská branky v čase 14:56 díky přesné mušce Mikuláše Odehnala. Poté co hráči Sparty ubránili oslabení tři na pět a byli na ledě ve čtyřech udeřil ve vlastním oslabení znovu Mikuláš Odehnal. Další gól padl až v polovině utkání a radovali se z něj díky Benimu Waidacherovi hráči Davosu - 3:1. Třígólový náskok vrátil Spartě v úvodu třetí třetiny Bogdan Stěpančuk - 4:1. Ve čtyřicáté sedmé minutě Švýcaři díky Naelu Hunzikerovi opět snížili - 4:2.

A necelých devět minut před koncem se pod kontaktní branku švýcarského týmu podepsal Beni Waidacher - 4:3. Zaváhání obrany v brankovišti po střele svého spoluhráče potrestal Bogdan Stěpančuk v čase 56:27 - 5:3. Tento náskok tým Davosu ani během závěrečné power-play nedohnal a tak si body z tohoto duelu připsala Sparta.

Hejtman Cup můžete sledovat prostřednictvím streamu zde

Online přenosy naleznete zde.

Turnaj je poslední ostrou prověrkou před sezonou, kdy karlovarští junioři v utkáních s velmi silnými soupeři předvedou vše, na čem přes léto pracovali. „Dá se říci, že Hejtman Cup je tradičním turnajem, který má výbornou výkonnostní kvalitu, kdy vedení mládežnického hokeje Energie pozve vždy velmi kvalitní soupeře jak z České republiky, tak i ze zahraničí.“ vyhlíží nadcházející klání trenér juniorů Pavel Arnošt.

V základní skupině se energetici utkají s týmy Jungadler Mannheim a Lillehammer IK, tedy pouze se zahraničními soupeři. Proč tomu tak je, to vysvětluje Pavel Arnošt. „My se vlastně utkáme se všemi zahraničními účastníky, protože ve středu odehrajeme přípravný zápas s Davosem. Je to záměr, abychom hráli se zahraničními soupeři z toho důvodu, že pro nás je to zajímavá konfrontace. Dalšími dvěma účastníky jsou totiž Sparta a Třinec, se kterými se potkáváme v extralize.“

Karlovarští junioři budou obhajovat loňský bronz. Chybět nebude ani třinecká juniorka, která v loňském ročníku skončila stříbrná a pohár zpět do Karlových Varů přiveze tým Davosu, který loňský turnaj ovládl. „Je to sice krátkodobý turnaj, ale cíl je jasný. Chceme se dostat minimálně do finálového utkání. To znamená, potvrdit výkonnost, kterou máme a výsledkově zvládnout utkání,“ odpovídá na dotaz ohledně týmového cíle Pavel Arnošt.

Letos se můžeme těšit na dva nové týmy. Místo juniorů BK Mladá Boleslav nastoupí juniorka Sparty Praha a německý celek Kölner EC nahradí norský tým Lillehammer IK. Výběr účastníků velmi kladně hodnotí i trenér energetiků. „Ve druhé skupině jsou Davos, Sparta a Třinec, což jsou velmi silné týmy a Sparta a Třinec patří k nejlepším týmům v republice,“

potvrzuje kouč juniorky to, že turnaj nabídne parádní hokejovou podívanou a diváci se rozhodně mají na co těšit už během soubojů v rámci skupin. Navíc jak je známo, fanoušci jsou šestým hráčem a naši junioři budou za podporu jistě rádi.

Stejně jako před loňskou sezonou, tak i nyní má karlovarská juniorka poměrně široký kádr a právě Hejtman Cup může trenérům pomoci při sestavování finální soupisky, se kterou nastoupí do letošního ročníku juniorské extraligy. „Sestavu budeme trochu obměňovat. Někteří naši hráči nastoupí v neděli na turnaji v Sokolově. Někteří pak i za A-tým proti Cornellu. Takže všichni naši hráči budou v zápasovém vytížení. Čeká nás zápasový týden plus tréninky,“ uzavírá Pavel Arnošt.

Přihlášená mužstva budou rozdělena do dvou skupin, v nichž se spolu utká každý s každým. Vítězové skupiny postoupí do finále. Celky na druhém místě se utkají o 3. místo a poslední pak svedou boj o 5. místo. Všechna tři play-off utkání se odehrají v neděli. Jednotlivé zápasy se konají v klasickém formátu a podle aktuálních pravidel, s tím, že pokud bude hráč vyloučen do konce utkání, tak v tom dalším nenastoupí.

Skupina A:

HC Energie Karlovy Vary, Lillehammer IK, Jungadler Mannheim

Skupina B:

HC Sparta Praha, HC Davos, HC Oceláři Třinec

Rozpis zápasů:

Středa 14. srpna 2023

17:00 HC Energie Karlovy Vary - HC Davos (přátelský zápas před turnajem)

Čtvrtek 15. srpna 2023

15:00 HC Sparta Praha - HC Davos
18:00 Energie Karlovy Vary - Lillehammer IK

Pátek 16. srpna 2023

15:00 HC Davos - Oceláři Třinec
18:00 Lillehammer IK - Jungadler Mannheim

Sobota 17. srpna 2023

14:00 HC Oceláři Třinec - HC Sparta Praha
17:00 Jungadler Mannheim - Energie Karlovy Vary

Neděle 18. srpna 2023

11:00 utkání o 5. místo
14:00 utkání o 3. místo
17:00 utkání o 1. místo