HC Energie Karlovy Vary

Derby partnerských klubů. Energie míří do Sokolova

Jeden z posledních tří přípravných zápasů odehrají energetici s týmem Baníku Sokolov. Oba kluby před sezonou prohloubily své partnerství, to ale na ledě neplatí. Vítěz může být jenom jeden a o tom, který z týmů to bude, se rozhodne ve čtvrtek 31. srpna od 18:00 hodin.
Kde utkání sledovat:
Online přenos
Vstupenky: Online předprodej

O soupeři

Jedním z tradičních soupeřů energetiků v přípravných utkáních je tým Baníku Sokolov. Před letošní sezonou došlo k prohloubení spolupráce mezi oběma kluby. Podrobnosti naleznete zde. Oba týmy si už během letní přípravy své síly změřily, ale využily k tomu jiné skupenství vody. V rámci závodu dračích lodí na sokolovském koupališti Michal bylo možné sledovat trošku netradiční souboj hokejistů. V tom byli nakonec o fous rychlejší energetici.

Před sezonou došlo ke změně na postu hlavního trenéra A-týmu Baníku. Martina Štrbu nahradil Tomáš Mariška, který několik sezon působil jako asistent trenéra A-týmu Energie a v předchozí sezoně koučoval tým karlovarských deváťáků. Nově byla obsazena i pozice asistenta trenéra, kterým se stal Martin Sobotka.

Kromě prodloužení kontraktů se stávajícími hráči se klub poohlížel i po nových posilách. Jednou z prvních posil byl Martin Rohan. Odchovanec Baníku působil dvanáct sezón v Energii a na ledě se nyní bude potkávat se svým bratrem Tomášem. Z Frýdku-Místku se do Sokolova stěhuje útočník Daniel Vrdlovec, který se na novou štaci těší, neboť spoustu spoluhráčů zná ze svého působení v Energii. Útok by měli posílit ještě Václav Adamec z Plzně a Vojtěch Tomeček z českobudějovického Motoru. Tato posila také rozhodně není neznámá pro fanoušky Energie, neboť Tomeček působil i v jejím dresu.

Zatím poslední oznámenou posilou v útoku je Vojtěch Polák. Bývalý reprezentační útočník má za sebou angažmá v nejlepší lize světa, působil i v AHL, KHL a dalších soutěžích. Je možné, že odchovanec Energie naskočí alespoň do části čtvrtečního duelu.

Sokolov samozřejmě tuží i obranu. Do té klub získal Jana Mlčáka. Ten sice přišel z Poruby, ale může se pochlubit i zkušenostmi z extraligy, které získal v brněnské Kometě. Formou střídavých startů z Energie bude v obraně Baníku působit David Tureček, který poslední dva roky hrál v Třebíči, kde se vypracoval mezi opory týmu.

V sokolovském brankovišti bude v příští sezoně působit také brankář Petr Hamalčík a to právě v rámci tzv. Development programu, který je určen pro rozvoj mladých hráčů. V tomto programu jsou za Baník zapojeni ještě David Tureček a Adam Křemen.

Tým Baníku naopak opustili hráči Sparty, neboť spolupráce mezi oběma kluby byla ukončena. Další sezonu v černo žlutém dresu již nepřidají brankář Adam Horák (Piráti Chomutov), Jan Novák, Petr Vodička (hostování Třebíč), Jan Pohl (Žilina), Jakub Hajný, Vojtěch Tomi, Stanislav Vrhel, Matěj Zadražil, Marek Švec, Radek Prošek, Vítek Benda a Matěj Zabloudil.

Také tým Sokolova má před sebou již jenom tři přípravné zápasy. Na výsledcích přípravných zápasů se podepisuje to, že se tým sehrává a realizační tým hledá pro jednotlivé hráče příslušné role. Šanci zahrát si během přípravného období za sokolovský A-tým dostali také hráči karlovarské juniorky. Premiéru v seniorském hokeji za svůj mateřský klub odehráli obránce Matyáš Beran a útočník Robert Šlechta (0+1).

Dalšími mladými energetiky, kteří v Sokolově debutovali byli obránce Jakub Vogel a útočník Radim Handl, který si v zápase proti Slavii vstřelil premiérový gól. V zápasech Baníku byli vidět i karlovarští junioři, kteří už zkušenosti se seniorským hokejem mají a to obránce Kryštof Bulka (0+3) a útočník Samuel Šmajda.

Z kabiny Energie

Prostor juniorům dává i David Bruk, trenér Energie. Naposledy se naši mladíci vytáhli v úterním domácím zápase proti Mladé Boleslavi. Kdy nastoupila sestava, v níž kromě mladých hráčů Energie byli i hráči ze Sokolova a z karlovarské juniorky. Právě nováček karlovarské Energie, útočník Ondřej Procházka, rozsekl vzájemný duel v prodloužení. Pod první gól Energie se podepsalo sokolovské duo Martin Osmík a Jaromír Kverka. U této branky si premiérový bod v A-týmu za asistenci zapsal juniorský útočník David Varvařovský.

S výkonem omlazeného týmu byl spokojený i trenérský tým. „Jsme spokojeni jak s výsledkem, tak s přístupem hráčů k utkání, protože naše sestava byla hodně improvizovaná. Byl to určitý záměr, kdy jsme potřebovali do rolí, které řešíme pro start extraligy, vytipovat určité hráče, a to nám dnes pomohlo,“ komentoval po zápase výkon týmu asistent trenéra Václav Eismann.

Jak bylo řečeno, přípravné zápasy trenéři Energie využívají k pilování sestavy a tak proti Sokolovu nastoupí zase jiná skupina hráčů. Že se opět bude na co dívat, ví i střelec rozhodujícího gólu posledního zápasu, Ondřej Procházka a přidává pozvání. „Je to takové derbíčko“, směje se mladý útočník. „Byli bychom rádi, kdyby nás fanoušci přijeli podpořit, a my se pokusíme pro ně vyhrát,“ slibuje s úsměvem nový člen týmu Energie.

Přípravné zápasy zatím energetikům vycházejí na jedničku. Od prohry v samostatných nájezdech v prvním utkání na ledě Mladé Boleslavi se obě sestavy Energie vezou na vítězné vlně. To je pro trenérský tým rozhodně dobrá zpráva, protože dosud všichni soupeři v přípravě byli z extraligy a dokázala si s nimi poradit i omlazená karlovarská sestava.

Do Sokolova vyrazí ve čtvrtek takřka kompletní karlovarský kádr, poprvé do utkání naskočí i obránce Tomáš Havlín, který se zotavoval ze zranění v dolní části těla.

Předpokládaná sestava:

Habal (Frodl) – Bartejs, Plutnar, Huttula, Stříteský, Dlapa, Pulpán, Havlín – Zetterberg, Černoch, Beránek – Rachůnek, Gríger, Kangasniemi - Redlich, Jiskra, Hladonik – Koffer, Kofroň, Procházka

Info pro karlovarské fanoušky

Související články