HC Energie Karlovy Vary

Energetici v zámoří: Úspěšný týden! Čisté konto Bednáře, cena pro Dybala a bronz

První lednový týden měli naši hokejisté a hokejistky hrající v zámoří pěkně nabitý, i když ne u všech šlo o týmové povinnosti. Čtyřlístek energetiků ve složení Jiří Kulich, Dominik Rymon, Robin Sapoušek a Matteo Kočí vybojovali bronz na mistrovství světa. Jan Bednář si vychytal první čisté konto v profesionální kariéře a Adam Dybal byl za své výkony za prosinec oceněn Čestným uznáním udělovaným NAHL. Bodové konto si rozšířil Adam Csabi. První gól si na mistrovství juniorek do 18 let připsala Lucie Velinská. Vstup do nového roku se tedy energetikům v zámoří vydařil.

American Hockey League (AHL)

Jiří Kulich (Rochester Americans)

První lednový týden skončilo mistrovství světa juniorů, na němž Jiří Kulich v roli kapitána dovedl dvacítku k bronzové medaili. Čeští mladíci svým výkonem v utkání s Finskem šokovali celý hokejový svět. I když po druhé třetině by si za stavu 2:5 spousta lidí na dvacítku nevsadila ani zlámanou grešli, tak ve třetí třetině všichni oněměli, když parta vedená Jiřím Kulichem otočila stav na 8:5. Právě talentovaný útočník zahájil tažení za bronzem v čase 44:41. Černá minuta pro finský výběr začala v čase 58:04 a o vítězi utkání bylo rozhodnuto v čase 58:54. Jiří Kulich tak zakončil své poslední juniorské mistrovství výhrou, na kterou se bude dlouho vzpomínat.

Jiří se stal se ziskem dvanácti bodů (6+6) nejproduktivnějším hráčem turnaje a zároveň přepisoval historii, kdy už po zápase s Norskem sesadil z prvního místa Martina Nečase a stal se historicky nejproduktivnějším hráčem na mistrovství světa juniorů. Stejně jako na předchozím šampionátu byl i tentokrát Jiří Kulich vybrán do All-Star týmu.

Jako správný kapitán neřídil Jiří tým jenom na ledě, ale i při bronzových oslavách. Ze Švédska pak zamířil rovnou do Ameriky, kde se připojil k Rochester Americans.

Western Hockey League (WHL)

Matteo Kočí (Kamloops Blazers)

Obránce Matteo Kočí si premiéru ve dvacítce odbyl v červenci v přípravných utkáních ve Finsku a hned v prvním utkání se Švýcarskem otevřel skóre. Matteo za dvacítku bojoval i na Turnaj pěti zemí v Nyköpingu, odkud si český výběr přivezl stříbro. Pro šikovného obránce šlo o první start na juniorském mistrovství. Ve Švédsku Matteo nastoupil proti Slovensku a několikrát prověřil Adama Gajana. Bojoval i v utkání se Švýcarskem. V dalších duelech nastupoval jako sedmý obránce. V utkáních, které odehrál o sobě rozhodně dával vědět.

Ke gratulantům se připojil i Matteův tým.

Robin Sapoušek (Victoria Royals)

Jedním z loňské stříbrné party byl útočník Robin Sapoušek, který však šampionát kvůli nevybíravému a zbytečnému zákroku švýcarského útočníka Rica Grediga nedohrál. Navíc musel podstoupit operaci ramene, která ho na nějaký čas vyřadí ze zápasů. Robin svými výkony nemalou měrou přispěl k zisku bronzové medaile. V necelých čtyřech zápasech získal tři body (2+1). Bronzové radosti se zúčastnil díky Adamovi Barešovi alespoň přes telefon.

Poslední gól na šampionátu vstřelil Robin právě v utkání se Švýcarskem.

Také tým Victoria Royals je na jednoho ze svých lídrů hrdý a Robin mu v nadcházejících zápasech bude chybět.

Dominik Rymon (Everett Silvertips)

První šampionát v kariéře odehrál také Dominik Rymon, kterému pozvánka na loňské mistrovství juniorů unikla kvůli zranění. Premiérový zápas za dvacítky odehrál během přípravy ve Finsku odkud si přivezl tři body (1+2). Svým výkonem přispěl také k zisku stříbra na turnaji v Nyköpingu. Na mistrovství si Dominik nasbíral sedm bodů (2+5) a patřil k oporám týmu. Svým posledním gólem na šampionátu upravil stav utkání o bronz na 7:5, když předvedl parádní akci, kterou zakončil trefou do prázdné branky. Dominikův gól tým Everett Silvertips zveřejnil na svém facebookovém profilu stejně jako další momenty z cesty dvacítky šampionátem.

S karlovarskými fanoušky se zatím setkali pouze odchovanci Energie Dominik Rymon a Robin Sapoušek, pro které byl před vypuknutím Podkrušnohorského derby připraven slavnostní ceremoniál. Oběma mladíkům ve stoje poděkovala celá KV Arena. Autogramiáda s bronzovými energetiky proběhne jakmile jim skončí klubové povinnosti.

Aktualizovaný článek k Mistrovství světa juniorů 2024.

United States Hockey League (USHL)

Ľubomír Kupčo (Des Moines Bucaneers)

Bukanýři měli první lednový týden na programu dvojzápas s týmem Fargo Force, ale z obou duelů nezískali ani bod. Ľubomír Kupčo ani v jednom zápase nenastoupil. Stále je se ziskem devatenácti bodů (9+10) na třetím místě týmového bodování. Tým Des Moines Bucaneers je s dvaceti sedmi body na sedmém místě Západní konference.

5. ledna 2024

Fargo Force - Des Moines Buccaneers 9:0 (1:0, 3:0, 5:0)

6. ledna 2024

Fargo Force - Des Moines Buccaneers 5:2 (1:1, 2:0, 2:1)

North America Hockey League (NAHL)

Adam Dybal (Aberdeen Wings)

Hráči Aberdeen Wings měli na programu venkovní dvojzápas s týmem North Iowa Bulls. V obou duelech poslali střelci Aberdeen Wings na soupeřovu branku čtyřicet jedna střel, ale na výhru to stačilo až ve druhém utkání. V obou zápasech branku svého týmu střežil Adam Dybal, který se v úvodu nového roku dočkal dalšího ocenění, když byl NAHL oceněn Čestným uznáním za prosinec. Adam odchytal dvacet dva zápasů s úspěšností 91,3 %. Aberdeen Wings jsou s třiceti šesti body na pátém místě divize.

5. ledna 2024

North Iowa Bulls - Aberdeen Wings 2:1p (0:0, 1:0, 0:1 - 1:0)
Adam Dybal 21/23

6. ledna 2024

North Iowa Bulls - Aberdeen Wings 2:7 (1:1, 0:1, 1:5)
Adam Dybal 18/20

British Columbia Hockey League (BCHL)

Adam Csabi (Vernon Vipers)

Tým Vernon Vipers zahájil letošní rok zápasy na domácím ledě. V obou se radoval z výhry a ziskem plného počtu bodů si vytvořil před svými soupeři náskok v ligovém bodování. Adam Csabi si připsal po bodu za asistenci. V utkání s týmem Cranbrook Bucks nahrával na třetí gól. V duelu s Trail Smoke Eaters stál u zrodu kombinace, která skončila vyrovnávacím gólem. Adam Csabi si zatím vybojoval dvacet jedna bodů (13+8) a je na šestém místě týmového bodování. Mezi nováčky je druhý a se třinácti góly je na děleném druhém místě mezi střelci. Vernon Vipers jsou s třiceti devíti body na čtvrtém místě divize.

5. ledna 2024

Vernon Vipers – Cranbrook Bucks 4:0 (0:0, 1:0, 3:0)
Adam Csabi (0+1)

6. ledna 2024

Vernon Vipers – Trail Smoke Eaters 3:2 (1:1, 2:1, 0:0)
Adam Csabi (0+1)

East Coast Hockey League (ECHL)

Jan Bednář (Toledo Walleye)

V rámci utkání 5. ledna proběhla Noc povědomí o duševním zdraví. Před zápasem se konal rozhovor s bývalým obráncem Walleye Simonem Denisem a týmovou psycholožkou. Po zápase, jako každý pátek v letošní sezoně, proběhla Postgame Party s hráči, na které se jednotliví hráči střídají. Do branky se postavil Jan Bednář, který zastavil všech dvacet devět střel hráčů Fort Wayne Komets a připsal si tak první čisté konto v profesionální kariéře. Což bylo o to sladší, že se tak stalo před domácími fanoušky. Ve druhém zápase s týmem Cincinnati Cyclones se do branky postavil John Lethemon. Jan Bednář odchytal zatím šestnáct zápasů s úspěšností 88,5 %. Toledo Walleye je se čtyřiceti devíti body na prvním místě Západní konference.

5. ledna 2024

Toledo Walleye - Fort Wayne Komets 4:0 (0:0, 4:0, 0:0)
Jan Bednář 29/29

6. ledna 2024

Cincinnati Cyclones - Toledo Walleye 3:4p (0:1, 3:1, 0:1 - 0:1)
Jan Bednář 0/0

Junior Women's Hockey League (JWHL)

Další sérii zápasů Junior Women's Hockey League odehrají Lucie Velinská (Balmoral Hall) a Tereza Mašková (Northwood School) ve dnech 26. až 28. ledna 2024. Lucie Velinská aktuálně bojuje na mistrovství světa hokejistek do osmnácti let ve Švýcarsku. Po senzační porážce Američanek v přípravě se naše hokejistky radovaly z výhry až v posledním zápase základní části, kdy porazily výběr Německa 6:1. Stav utkání na 3:0 upravila Lucie Velinská v čase 19:53. Češky tak postoupili do čtvrtfinále ze třetího místa. Ve čtvrtek 11. ledna se ve čtvrtfinále české hokejistky utkaly s týmem Švédska a výhrou 4:2 si zajistily po devíti letech účast v semifinále.