HC Energie Karlovy Vary

WJC: Dvacítka předvedla senzační obrat a má bronz! Mezi hrdiny Kulich a Rymon

Neuvěřitelné se stalo skutečností. Čeští mladíci zvládli obrat ze stavu 2:5 na 8:5. Finský tým zlomili naši mladíci čtyřmi góly v rozmezí padesáti sekund. Jiří Kulich k zisku bronzu přispěl čtyřmi body (2+2) a Dominik Rymon jistil výhru sedmým gólem. Jako sedmý obránce nastoupil opět Matteo Kočí.

Pátek 5. ledna 2024 | Dvacítka má bronz!!!

Už v první minutě mohli jít naši mladíci do vedení, ale Eduardovi Šalému zakončení nevyšlo. První přesnou trefu si v čase 6:13 připsali Finové a do dvoubrankového vedení pak šli v čase 7:43. V tom samém čase přenechal Michael Hrabal své místo Jakubovi Vondrašovi, který tak chytal poprvé na šampionátu. V čase 16:16 dostal národní tým v početní výhodě na dostřel jednoho gólu Jiří Kulich. V čase 28:37 potrestal nedisciplinovanost Finů Jakub Štancl - 2:2. Vyrovnaný stav vydržel pouhých patnáct sekund a finský tým si vzal své vedení zpět. Po devatenácti sekundách měli mladíci ze země tisíce jezer své dvou gólové vedení zpět - 2:4. Než se český tým dostal k nějaké akci, tak přišlo další vyloučení a po zhruba třiceti sekundách se Finové radovali z pátého gólu.

Jakmile byli v plném počtu, vypravili se Češi do akce, ale puk do branky cestu nenašel. Zato vyfasovali další vyloučení. K překvapení soupeřů ve vlastním oslabení v čase 39:05 Ondřej Becher úspěšně zakončil svůj únik a snížil náskok finského týmu. Do třetí třetiny utkání o bronz se tak vstupovalo za stavu 3:5. Kontaktní branku vstřelil Jiří Kulich opět v početní výhodě v čase 44:41. Ten pravý mazec nastal v závěru utkání, když v čase 57:04 zůstal Jakub Vondraš na střídačce. V čase 58:04 srovnal Ondřej Becher. V čase 58:19 vystřelil vedení českému týmu Tomáš Hamara - 6:5. Poté hru bez brankáře zkusili Finové. V čase 58:52 vybojoval puk Dominik Rymon a s jedním finským hráčem v patách ho zasunul kolem tyčky do prázdné branky - 7:5. Čas 58:54 vyhrané vhazování ve středním pásmu a Ondřej Becher posílá puk do prázdné branky a jistí tak dvacítce bronz a sobě hattrick.

Čtvrtek 4. ledna 2024 |Švédsko přesně po roce oplatilo dvacítce semifinálovou prohru a postupuje do finále

Vítězná sestava se nemění a tak dvacítka do semifinálového souboje se Švédskem nastoupila ve stejné sestavě jako proti Kanadě. V sedmé minutě otevřel skóre Matyáš Melovský, který zakončil kombinaci Sebastiana Redlicha a Eduarda Šalého. Švédský tým se srovnání dočkal ve dvanácté minutě po nahození Thea Lindsteina od modré. Další střelou od modré poslal Axel Sandin-Pellikka v čase 22:35 Švédy do vedení. I přes několik šancí, které si naši mladíci vytvořili se srovnání dočkali až v čase 27:36, kdy v početní výhodě skóroval Tomáš Cibulka, kterému asistovali Adam Bareš a Dominik Rymon. Vedení si švédští mladíci vystřelili rovněž v početní výhodě, když v čase 45:14 udeřil Jonathan Lekkerimäki.

Zatímco čeští střelci se nedokázali prosadit, tak ti švédští skórovali znovu v čase 52:00, když stav zápasu na 4:2 upravil Noah Ostlund, který úspěšně zakončil svůj únik. Dvacítka dnes neměla svůj den, protože pátý gól inkasovala hned v čase 53:02, když se podruhé v zápase prosadil Jonathan Lekkerimäki. Na švédského gólmana nevyzrál Jiří Kulich a v roli sedmého obránce opět naskočil Matteo Kočí. Po výborném čtvrtfinálovém výkonu v utkání s Kanadou se dvacítce semifinále příliš nevyvedlo a tak si v pátek zahraje o bronz. Soupeře bude znát až po druhém semifinálovém zápase.

Úterý 2. ledna 2024|Napětí do posledních sekund. Zápas s Kanadou rozhodl Jakub Štancl

Dvacítka do čtvrtfinálového duelu s Kanadou vstoupila výborně a už v osmé minutě skóroval Jakub Štancl, kterému šanci připravil Dominik Rymon. V čase 18:01 nahrál Jiří Kulich na modrou čáru odkud pálil Tomáš Cibulka - 2:0. Ve druhé třetině kanadští hráči srovnali a tak se v poslední části začínalo od nuly. Bezbrankový stav vydržel do času 59:49, kdy kombinaci Ondřeje Bechera a Dominika Rymona zakončil Jakub Štancl. Kanadský tým to posledních pár sekund zkusil v šesti. Dvacítka vyhrála buly a puk po střele Matyáše Melovského jen o fous minul prázdnou branku. Vzápětí zazněla siréna, která zpečetila postup českých mladíků do semifinále Mistrovství světa juniorů 2024!

Pondělí 1. ledna 2024| Ztráta pro národní tým. Robin Sapoušek už do dalších zápasů nezasáhne

Parádní jízdu Robina Sapouška letošním šampionátem zastavil ve čtyřicáté páté minutě posledního utkání základní části nevybíravým nájezdem švýcarský útočník Rico Gredig. Ten do něj narazil z boku takovou silou, že se Robin otočil kolem své osy a skončil na ledě. Robin se následně podrobil lékařskému vyšetření, které potvrdilo, že pro jednoho z lídrů týmu šampionát skončil. Robinova obětavost a nasazení budou týmu citelně chybět. Doufejme jen, že šikovný útočník bude brzy v pořádku a toto zranění mu nezkoplikuje sezonu ve WHL, kde patří k lídrům týmu Victoria Royals. Brzké uzdravení, Sapy!

Neděle 31. prosince 2023 | Dvacítka zakončila základní část výhrou. Švýcarsko porazila 4:2

Do vedení šli čeští mladíci ve třinácté minutě, když Matyáš Šapovaliv využil početní výhodu. V signalizované výhodě stál Jiří Kulich u akce, kterou zakončil Robin Sapoušek - 2:0. Do konce druhé třetiny však Švýcaři srovnali a do poslední části se vstupovalo za stavu 2:2. V čase 44:50 schytal Robin Sapoušek tvrdý náraz od Rica Grediga. Při odchodu do kabin Robin ukazoval, že srážku odneslo rameno. Karlovarský odchovanec v každém utkání obětavě blokuje střely a už před tímto nárazem schytal několik bolestivých ran. Doufejme, že bude Robin v pořádku. V čase 52:47 vrátil dvacítce vedení Jiří Kulich a čtvrtý gól přidal Tomáš Hamara v padesáté šesté minutě. Necelé dvě minuty před koncem zápasu švýcarští trenéři odvolali brankáře a hráli v šesti. Power-play si Češi zkomplikovali vyloučením, ale i přesto se zvládli ubránit a do čtvrtfinále vstoupí s výhrou v zádech. Čtvrtfinálové boje vypuknou 2. ledna a o svém soupeři bude mít dvacítka jasno až po utkání Kanada - Německo.

Pátek 29. prosince 2023 | Dvacítka dvakrát ztratila vedení a s týmem USA padla v nájezdové loterii

První gól čeští mladíci inkasovali už ve druhé minutě a ještě ve dvanácté minutě neměli na svém kontě ani jednu střelu. Na gól si počkali až do šestnácté minuty, kdy Dominik Rymon bleskurychle dojel za branku k mantinelu pro puk, který pod nosem vyfoukl jednomu ze soupeřů. Okamžitě ho zpoza branky poslal před ní přesně na hůl Jakuba Štancla, který střelou z první srovnal skóre. Do vedení se naši mladíci dostali ve dvacáté sedmé minutě díky Adamovi Barešovi. Po necelých dvou minutách však bylo opět srovnáno. Vedení dvacítce vrátil ve třicáté druhé minutě Robin Sapoušek, který propálil amerického gólmana téměř z úhlu střelou k bližší tyčce a vstřelil si tak první gól na letošním mistrovství.

Srovnáno bylo ve třicáté páté minutě. Na americkém gólmanovi si vylámal zuby také Jiří Kulich. Ve třetí třetině se žádný ze střelců neprosadil a tak přišlo na řadu prodloužení. To si svěřenci Patrika Augusty zkomplikovali vyloučením, ale zvládli se ubránit a naopak americký gólman podržel, stejně jako Michal Hrabal, svůj tým a tak došlo na nájezdy. V nich uspěl ve třetí sérii Jiří Kulich, ale za tým USA se trefili dva střelci a tak bonusový bod získali američtí junioři. V roli sedmého obránce opět nastoupil Matteo Kočí. Dvacítku čeká volný den a základní část šampionátu zakončí na Silvestra soubojem se Švýcarskem.

Středa 27. prosince 2023 | Dvacítka zvládla reparát a houževnaté Nory porazila 8:1. Hattrickem se blýskli Kulich a Šalé

Dvacítka dnes nastoupila v pozměněné sestavě a trenéři na soupisku doplnili dva obránce a útočníka. Šampionát po včerejším zranění opustil obránce Adam Jiříček. Role sedmého obránce dnes připadla Matteovi Kočímu. Norové už od prvních minut ukázali, že to s nimi naši mladíci nebudou mít vůbec lehké. Nejenže se nebáli hry do těla, což si na vlastní kůži vyzkoušel mimo jiné i Robin Sapoušek, ale několikrát po jejich střelách cinkaly tyčky u české branky. První přesnou trefu si v čase 10:30 připsal Jiří Kulich. Kapitán dvacítky své spoluhráče podruhé rozjásal v čase 17:46. Ke snížení náskoku českého týmu využili norští mladíci clonu před Michalem Hrabalem. Po polovině druhé třetiny si čeští hráči pomalu začali navyšovat náskok díky Aleši Čechovi a dvěma gólům Eduarda Šalého, kterému u páté branky asistoval Robin Sapoušek.

Robin v tomto utkání prokazoval obětavost, kterou mají energetici v krvi a připsal si několik zblokovaných střel. Šestým gólem potrestal Matyáš Šapovaliv další nedisciplinovanost Norů v čase 48:49. Úspěšnou akci založil Jiří Kulich. Hattrick si v čase 53:46 zkompletoval Eduard Šalé, když udeřil v další početní výhodě. Jedním z asistentů byl Dominik Rymon. Osmým gólem v čase 55:15 si hattrick zkompletoval Jiří Kulich. Tímto gólem si Jiří Kulich připsal dvacátý první bod v kariéře na mistrovství juniorů a dostal se tak na první místo historického žebříčku, které dosud držel Martin Nečas. Český výběr tak porazil Norsko 8:1.

Úterý 26. prosince 2023 | Dvacítka vykročila do šampionátu špatnou nohou a padla se Slovenskem 2:6.

Už v čase 1:01 rozjásal českou střídačku Dominik Rymon, který gólem korunoval akci Matyáše Melovského a Ondřeje Bechera, s nimiž nastoupil ve druhém útoku. Na Adama Gajana si nepřišel ani Jiří Kulich, který nastupoval v elitní formaci. V padesáté druhé minutě společně s Eduardem Šalé připravil šanci pro Matyáše Šapovaliva a ten upravil skóre na 2:5. Ve třetí lajně do zápasu naskočil útočník Robin Sapoušek, který byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. Pozornost slovenského gólmana několikrát prověřil i obránce Matteo Kočí. Dvacítku nyní čeká regenerace a příprava na středeční duel s Norskem. Kromě bodů v derby se Slovenskem přišel tým, snad pouze pro zbytek tohoto zápasu, o obránce Adama Jiříčka poté co mu na konci druhé třetiny u mantinelu přisedl nohu Juraj Pekarčík.

Pondělí 25. prosince 2023 | Dvacítka oslavila společně Vánoce. Jiří Kulich lídrem týmu

I mezi tréninky a přípravou na vrchol své sezony si dvacítka našla čas na oslavu Vánoc. Nechyběla samozřejmě ani typická vánoční večeře, tedy řízek a bramborový salát. První vánoční svátek už naši mladíci strávili v plné práci a mimo jiné byli oznámeni lídři, kteří dvacítku povedou do nadcházejících bojů. Kapitánské céčko bude zdobit dres Jiřího Kulicha. V rolích asistentů mu budou sekundovat jeho spoluhráči ze stříbrného týmu útočník Matyáš Šapovaliv a obránce Tomáš Hamara.

Program MS do 20 let 2024:

Úterý 26. prosince 2023

12:00 Slovensko – Česko (sk. B)
14:30 Finsko – Kanada (sk. A)
17:00 USA – Norsko (sk. B)
19:30 Švédsko – Lotyšsko (sk. A)

Středa 27. prosince 2023

12:00 Slovensko – Švýcarsko (sk. B)
14:30 Finsko – Německo (sk. A)
17:00 Norsko – Česko (sk. B)
19:30 Lotyšsko – Kanada (sk. A)

Čtvrtek 28. prosince 2023

17:00 Švýcarsko – USA (sk. B)
19:30 Německo – Švédsko (sk. A)

Pátek 29. prosince 2023

12:00 Norsko – Slovensko (sk. B)
14:30 Lotyšsko – Finsko (sk. A)
17:00 Česko – USA (sk. B)
19:30 Kanada – Švédsko (sk. A)

Sobota 30. prosince 2023

17:00 Švýcarsko – Norsko (sk. B)
19:30 Německo – Lotyšsko (sk. A)

Neděle 31. prosince 2023

12:00 USA – Slovensko (sk. B)
14:30 Švédsko – Finsko (sk. A)
17:00 Česko – Švýcarsko (sk. B)
19:30 Kanada – Německo (sk. A)

Úterý 2. ledna 2024

9:00 1. zápas o udržení (Scandinavium)
12:00 1. čtvrtfinále (Frölundaborg)
14:30 2. čtvrtfinále (Scandinavium)
17:00 3. čtvrtfinále (Frölundaborg)
19:30 4. čtvrtfinále (Scandinavium)

Čtvrtek 4. ledna 2024

11:00 2. zápas o udržení (Scandinavium)
15:00 1. semifinále (Scandinavium)
19:30 2. semifinále (Scandinavium)

Pátek 5. ledna 2024

11:00 případný 3. zápas o udržení (Scandinavium)
15:00 zápas o 3. místo (Scandinavium)
19:30 finále (Scandinavium)

Program vysílání ČT

Úterý 26. prosince 2023

12:00 Slovensko – Česko (ČT sport)

Středa 27. prosince 2023

12:00 Slovensko – Švýcarsko (ČT sport)
17:00 Norsko – Česko (ČT sport)

Pátek 29. prosince 2023

12:00 Norsko – Slovensko (ČT sport)
17:00 Česko – USA (ČT sport)

Neděle 31. prosince 2023

12:00 USA – Slovensko (ČT sport)
17:00 Česko – Švýcarsko (ČT sport)

Pátek 22. prosince 2023 | Jiří Kulich už je s týmem, ten naopak opustil Vojtěch Port

Přípravný duel s Finskem přinesl českým mladíkům kromě porážky také komplikace v sestavě. V utkání totiž utrpěl zranění obránce Vojtěch Port (Edmonton Oil Kings, WHL). Bohužel zranění je takového charakteru, že pro šikovného zadáka letošní šampionát končí. Na ledě byl Vojtěch vidět v páru i s Mattem Kočím. K týmu byl z náhradníků povolán Matěj Prčík (Vítkovice Ridera). Pozitivní zprávou pro český tým je přílet Jiřího Kulicha. Talentovaný útočník by se měl už v sobotu zúčastnit tréninku. „Je super být zase zpátky mezi klukama v nároďáku v české partě. Moc se těším na tréninky, a hlavně na to, až turnaj začne. Je pro mě velkou ctí, že tu jsem a že budu moct reprezentovat Česko na MS,“ říká Jiří Kulich v rozhovoru pro hokej.cz.

Čtvrtek 21. prosince 2023 | Dvacítka ve druhém přípravném zápase nestačila na Finsko

Druhý přípravný zápas využil Patrik Augusta k vyzkoušení dalších kombinací. Ve druhé lajně tak zůstal Dominik Rymon s Ondřejem Becherem a doplnil je Matyáš Melovský. Robin Sapoušek nastoupil ve třetí útočné formaci společně s Jakubem Štanclem a Šimonem Slavíčkem. V první třetině Finové skórovali dvakrát a svůj první gól vstřelili v početní výhodě. V osmnácté minutě vytvořil Matteo Kočí šanci pro Vojtěcha Porta, ale ten puk do branky nakonec nedostal. První branka českého výběru padla ve dvacáté páté minutě a jejím autorem byl Robin Sapoušek. Během jeho vyloučení však finský výběr zvýšil svůj náskok a další gól přidal ve třetí třetině - 4:1.

Úterý 19. prosince 2023 | Dvacítce vyšel první přípravný duel. Lotyšský tým na srovnání nedosáhl

Do utkání s Lotyšskem zasáhli všichni energetici. Dominik Rymon a Robin Sapoušek spolu nastoupili dokonce v jedné lajně. Druhá útočná formace by tak klidně mohla být označována jako karlovarská. V obraně pak naskočil Matteo Kočí. V první třetině si oba týmy vytvořily několik šancí, ale góly začaly padat do obou branek až ve druhé části. Nejprve si svěřenci Patrika Augusty vypracovali dvou brankové vedení. Na dostřel se lotyšští hráči dostali přesně v polovině zápasu. Dvougólový náskok národnímu týmu v čase 30:46 vrátil Dominik Rymon, když v kruhu tečoval střelu Mattea Kočího. Čtvrtý gól naši mladíci přidali ve vlastním oslabení, když si trest za sekání odpykával Robin Sapoušek. Robin byl v tomto duelu asistentem kapitána, kterým byl Matyáš Šapovaliv.

Neděle 17. prosince 2023 | Příprava v Česku je minulostí. Dvacítka nabírá směr Švédsko

Mladí reprezentanti zakončili v pátek první část přípravy v Česku a po krátkém volnu vyrážejí do švédského Göteborgu. Zde se mladí hokejisté v arénách Frölundaborg a Scandinavium utkají po vánočních svátcích o titul mistra světa. Český výběr už v úterý 19. prosince čeká první přípravný zápas v němž se utkají s reprezentací Lotyšska.

Středa 13. prosince 2023 | Tréninky a zase tréninky

Dvacítka má každý den na programu dva tréninky na ledě. Nechybí však ani zápřah v tělocvičně a přípravné schůzky.

Úterý 12. prosince 2023 | Tisková konference k nominaci

V úterý odpoledne proběhla tisková konference na níž Patrik Augusta, hlavní trenér reprezentační dvacítky, oznámil nominaci na šampionát. Do té se vešlo dvacet šest mladých hokejistů. Největší zastoupení mají hráči ze zámoří, kterých je sedmnáct. Šest nominovaných je z domácích soutěží a tři pak z evropských klubů. Na soupisku může být zapsáno dvacet tři hráčů (tři brankáři a dvacet hráčů v poli). Konečnou soupisku bude trenérský tým řešit během přípravného kempu. Každopádně pravidla umožňují, že tři hráči kteří se na soupisku nevejdou, mohou společně s týmem trénovat i během šampionátu.

Informace k účasti energetiků.

Podrobnosti k nominaci dvacítky.

Pondělí 11. prosince 2023 | Sraz v Příbrami

Většina nominovaných mladíků se sešla v podvečerních hodinách na Zimním stadionu v Příbrami. Zbývající hráči dorazí během úterý. V podvečer dvacítku čekala nejen suchá příprava v tělocvičně, ale také první trénink na ledě. A ve večerních hodinách byl na programu meeting. V Příbrami reprezentační tým stráví téměř týden.